Σύντροφος είναι αυτός που σου προσφέρει μια συναισθηματικά προστατευμένη ζωή

Σύντροφος είναι αυτός που σου προσφέρει μια συναισθηματικά προστατευμένη ζωή(pixabay)

Ο έρωτας μπορεί να είναι τυφλός και κουφός, μπορεί να σε ανεβάζει στους 7 ουρανούς ή να σε ρίχνει στα τάρταρα, αλλά κανένας δεν μπορεί να σου εγγυηθεί πως το αντικείμενο του πόθου σου είναι και ο άνθρωπός σου.

Στην αρχή μιας ιστορίας είμαστε όλοι large τύποι σε όλα. Πασχίζουμε να δείξουμε τον καλύτερό μας εαυτό, να κρύψουμε τα χούγια μας όσο καλύτερα γίνεται. Αποδεκτό και φυσιολογικό μέσα στην υπερβολή του έρωτα ή της ανάγκης. Εκ των πραγμάτων, κάποια στιγμή το ερωτικό μπαλόνι ξεφουσκώνει, η λαχτάρα του κορμιού καταλαγιάζει, το απωθημένο της κατάκτησης βρίσκει τη διέξοδό του και μένει τελικά ό,τι υπάρχει για να μείνει.

Σε όλες τις σχέσεις μας, αυτό που μετράει είναι το κατακάθι. Εκεί βρίσκεται η ουσία της συνύπαρξής μας με τους άλλους. Το μόνο που έχει σημασία είναι αν αυτό που έμεινε είναι δυνατό, αν είναι αμοιβαίο, αν μπορεί κι αν θέλει να κάνει καλύτερη τη ζωή σου.

Παρεξηγημένη κι αυτή η έννοια της «καλύτερης ζωής»… Καλύτερη είναι η ζωή όχι με κριτήριο το αίσθημα της υλιστικής-οικονομικής ασφάλειας, της κοινωνικής αποδοχής ή της ανασφάλειας που προκαλεί ο φόβος της μοναξιάς. 

Η ζωή σου μπορεί να γίνει καλύτερη με το κριτήριο της συναισθηματική ασφάλεια που στηρίζεται στην αγάπη, στο σεβασμό και στην εμπιστοσύνη. Συνειδητά κι από επιλογή. Έχοντας γνώση το πόσο γερά θεμέλια έχει η σχέση σου κι όχι αιθεροβατώντας από ανωριμότητα ή αφέλεια. Όσο κι αν εθελοτυφλείς, όσο κι αν παλεύεις να το σώσεις το πράγμα, δεν μπορεί, κάποια στιγμή ξεστραβώνεσαι.

Η καλή και συναισθηματικά ισορροπημένη ζωή είναι αυτή που προστατεύεται από τη συντροφικότητα. Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας, άλλο εραστής, άλλο σύζυγος κι άλλο σύντροφος.

Μεγάλη λέξη η συντροφικότητα. Πολυσύλλαβη και πυκνή σε έννοιες, γεμάτη ζωή. Έχει τη δύναμη να κουμαντάρει κάθε στραβό που σε πυροβολεί εξ΄επαφής ή εξ΄αποστάσεως.  Ρίχνεται μέσα στη φωτιά, παλεύει μέσα στη θάλασσα για να τα βάλει με τις στεναχώριες, με τα άγχη και με τον πόνο σου.

Μπορεί να ακούγεται υπερβολή το να την περιορίζει κανείς σε τέτοιες δυσάρεστες συνθήκες, αλλά στα γέλια και στις χαρές όλοι είναι πάντα διαθέσιμοι. Στα ζόρια του άλλου είναι που κάνουμε πίσω γιατί έχουμε και τα δικά μας, πώς να το κάνουμε. Δε χωράμε εύκολα ξένο συναισθηματικό στρίμωγμα στη ζωή μας.

Στα δύσκολα θα συνειδητοποιήσεις αν αυτός ο άνθρωπος που ανασαίνει δίπλα στο κορμί σου, μπορεί να ζεστάνει με την ανάσα του και την καρδιά σου. Είναι ο χρόνος αυτός που θα αποδείξει αν είναι σύντροφός σου. Με τα λόγια, με τις πράξεις και με την ηχηρή παρουσία του στη ζωή σου.