Οι καλές σχέσεις δεν είναι θέμα τύχης, αλλά επιλογής

Οι καλές σχέσεις δεν είναι θέμα τύχης, αλλά επιλογής

 

Η άποψη ότι οι σχέσεις είναι θέμα τύχης, είναι πολυφορεμένη πλέον. Συχνά πυκνά ακούμε ότι «τυχερά είναι αυτά» και χωρίς να το πολυεπεξεργαστούμε, καταλήγουμε να το πιστεύουμε. Οι σχέσεις όμως, κάθε είδους, από επαγγελματικές μέχρι σχέσεις ζωής δεν είναι θέμα τύχης.

Σίγουρα δεν επιλέγουμε αυτούς που θα έρθουν στο δρόμο μας, ούτε αυτούς που θα γνωρίσουμε τυχαία μέσα από τις δραστηριότητές μας, τα χόμπι μας, τον επαγγελματικό μας περίγυρο. Όσο μεγαλώνουμε και αποδεσμευόμαστε σταδιακά από το κλειστό οικογενειακό και ενδοσχολικό περιβάλλον, γνωρίζουμε πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπους.

Γνωρίζουμε ανθρώπους τυχαία, όμως χωρίζουμε ανθρώπους διόλου τυχαία.

Εκεί βρίσκεται όλη η ουσία της επιλογής.

Οι σχέσεις που συνάπτουμε δεν τυχαίνουν, μα πετυχαίνουν.

Γιατί οι σχέσεις είναι δοκιμασίες από την πρώτη, μέχρι την τελευταία μέρα. Εάν παραμείνουμε σε ένα κουραστικό εργασιακό περιβάλλον, με εργοδότες τοξικούς είμαστε εμείς υπεύθυνοι και όχι η οικονομική κρίση.

Εάν επιλέξουμε φίλους που μας κακολογούν, μας υποτιμούν και μας κριτικάρουν, είμαστε εμείς υπεύθυνοι και όχι η εποχή που έχουν χαθεί οι φιλίες.

Και το κυριότερο, εάν επιλέξουμε έναν ερωτικό σύντροφο πλήρως ακατάλληλο δεν φταίει ότι δεν υπάρχουν άντρες, ότι οι γυναίκες είναι σκάρτες, ή  ότι οι συνθήκες δεν ευνοούν.

Φταίμε εμείς και μόνο εμείς.

Οι καλές και υγιείς σχέσεις χτίζονται λιθαράκι λιθαράκι από την πρώτη μέχρι και την τελευταία μέρα και δεν είναι αποτέλεσμα των συνθηκών. Καμία απόσταση κοντινή δεν ευνοεί τον έρωτα, αν δεν υπάρχει επικοινωνία. Κανένα κοινό χόμπι και κοινή δραστηριότητα δεν ευνοεί τη φιλία. Καμία βόλεψη δεν ευνοεί το εργασιακό μας περιβάλλον.

Οι καλές σχέσεις είναι το αποτέλεσμα των επιλογών μας και η άμεση και απτή συνέπεια των πράξεών μας. Καμία συνθήκη, καμία λάθος εποχή, κανένα σύμπαν, ουδείς Θεός και δαίμονας δεν έφταιξε που εμείς επιλέξαμε να κρατήσουμε στη ζωή μας τα λάθος άτομα.

Λάθος για εμάς, ιδανικοί για το διπλανό μας.

Γιατί η πιο σοφή επιλογή που μπορούμε να κάνουμε είναι η ευτυχία σε περιβάλλοντα υγιή, παρέα με ανθρώπους που αγαπούν και αγαπιούνται άφοβα.