Πότε θα καταφέρω να φωνάξω τη λέξη ΟΧΙ;

Πότε  θα καταφέρω  να φωνάξω  τη λέξη  ΟΧΙ;

« Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι είναι σκλάβοι, επειδή δεν ξέρουν να προφέρουν τη λέξη  όχι »(Ν. Σαμφόρ)

Κοιτάζοντας την απέραντη /αμετακίνητη θάλασσα ν’ αλλάζει χρώματα μουρμουρίζοντας γλυκό νανούρισμα, νοιώθεις μια αναλαμπή γαλήνης. Απομεσήμερο προχωρημένου Αύγουστου σε βρίσκει ν’ αναλογίζεσαι πώς άλλο ένα καλοκαίρι οδεύει στο τέλος του. Συνειδητοποιείς με παράπονο πως και φέτος έβαλες στην αναμονή τις επιθυμίες σου για να ικανοποιήσεις τα «θέλω»  των άλλων. Είπες για άλλη μια φορά: «Δεν πειράζει. Εμείς να είμαστε καλά. Έτσι  πρέπει». Όμως φορτώθηκες τα αμφίσημα συναισθήματα που σου προκαλεί πάντα η δυσκολία σου να πεις τη λέξη ΟΧΙ. Καταστέλλοντας τις δικές σου επιθυμίες χωρίς προσπάθεια διεκδίκησης, το μόνο που κατάφερες ήταν, να ξεχειλίσει η ψυχή σου από  μια θυμωμένη θλίψη. Προσπαθώντας να αποφύγεις τις συγκρούσεις  με τους άλλους, οδηγήθηκες σε σύγκρουση με τον εαυτό σου.   

«Πότε θα καταφέρω να φωνάξω τη λέξη ΟΧΙ;» ουρλιάζεις. Την παίρνει τη φωνή σου ο άνεμος….

Το ξέρεις  καλά πως ο χρόνος είναι ένα ποτάμι που κυλά ανεπίστρεπτα, όπως και η ζωή. Το έχεις διδαχθεί, αλλά δεν κατάφερες ακόμα να ιεραρχήσεις τις δικές σου ανάγκες, σε όλους τους τομείς, μέσα από τις διεκδικήσεις σου. Η διεκδικητική συμπεριφορά είναι μια βασική επικοινωνιακή δεξιότητα. Κάθε άτομο πρέπει να εκφράζει και να υποστηρίζει τις σκέψεις του και τις επιθυμίες του, πάντοτε όμως με σεβασμό στη διαφορετική γνώμη των άλλων. Οι άνθρωποι που ξέρουν να διεκδικούν, δεν είναι παθητικοί, αλλά ούτε επιθετικοί. Έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και μπορούν χωρίς άγχος να εκφράσουν ελεύθερα τις σκέψεις, τα επιχειρήματα και τα συναισθήματά τους με ειλικρίνεια και σεβασμό.

Γι αυτό σταμάτησε επιτέλους να προσπαθείς να τους ικανοποιήσεις όλους. Ξεκίνα να λες ΟΧΙ σε οτιδήποτε σε βλάπτει κι ας γίνεσαι άτομο δυσάρεστο. Κάποιες φορές  ας ξεβολεύονται οι γύρω σου. Άλλωστε στις υγιείς σχέσεις πρέπει να υπάρχουν όρια. Κι εσύ, πρέπει να το καταλάβεις ότι δεν έχεις πλέον περιθώρια: Ή θα δώσεις προτεραιότητα στον εαυτό σου ή θα είσαι μόνιμα εύκαιρη στις βουλές των άλλων. Αν έμαθες να αποδέχεσαι  τα πάντα και να μην αρνείσαι σε κανέναν, τότε αφήνεις την προσωπική σου ευτυχία να καταποντίζεται.

Έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που έλεγες πάντα «ναι». Δεν εξέφραζες τις επιθυμίες σου ή το έκανες εκ των υστέρων, με λανθασμένο τρόπο που οδηγούσε σε αδιέξοδα. Ο Randy Paterson λέει:

«Η διεκδικητική συμπεριφορά επισφραγίζει την παρουσία σου σε μια σχέση. Και τώρα θα έχεις συγκρούσεις. Χρειάζεται υπομονή και επιμονή».

Πόσες φορές, αλήθεια δεν ένιωσες πως άλλοι σκηνοθετούν τη ζωή σου, άλλοι αποφασίζουν για σένα; Πόσες φορές δεν ευχήθηκες να είχες τη δύναμη να φωνάξεις δυνατά ΟΧΙ  και να διεκδικήσεις τις ανάγκες σου; Δεν είναι καθόλου εύκολο  το ΟΧΙ. Γι αυτό στο τέλος παραδίνεσαι στην κατάφαση, λες «ναι» και ακολουθείς ή κάνεις τις χάρες των άλλων. Πιστεύεις πως αν δεν το κάνεις θα σε κυνηγάνε οι ενοχές και δεν το θέλεις. Προσπάθησε όμως, όσο δύσκολο κι αν είναι, να χειραγωγήσεις τις ενοχές σου. Όλοι θέλουμε να είμαστε ευγενικοί, αποδεκτοί και αρεστοί. Πάντοτε όμως υπάρχουν όρια.

«Φοβάμαι τις συγκρούσεις», λες. «Φοβάμαι πως η άρνησή μου θα πληγώσει τους άλλους». Η ψυχή εκείνων που δυσκολεύονται να αρνηθούν πιέζεται αφόρητα. Αισθάνονται πανικό μπροστά στις συγκρούσεις.  Βίωσαν δύσκολα παιδικά χρόνια - όπως κι εσύ – κι έτσι μέσα στην ανάγκη τους να γίνουν αποδεκτοί και ν’ αγαπηθούν άρχισαν να θυσιάζουν τη μοναδικότητα του εαυτού τους, λέγοντας σε όλα «ναι». Σκέψου όμως πως λέγοντας  πάντα «ναι»  στους άλλους, αρνείσαι τον εαυτό σου. Όταν αρχίσεις να αποδέχεσαι τον εαυτό σου, τότε θα τον εμπιστευτείς και θα θεραπευτείς από τους εφιάλτες και τα τραύματα του παρελθόντος. Τότε ανακτώντας την πολύτιμη ατομικότητά σου θα καταφέρεις να πεις ΟΧΙ χωρίς φόβους και ενοχές, σαν άνθρωπος ελεύθερος και τίμιος στις συναλλαγές του.

Κοιτάζεις  το  γαλαζοπράσινο της θάλασσας που μέσα βαθιά γίνεται μπλε μεταλλικό. Θέλεις να αιχμαλωτίσεις τη σκέψη σου. Ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος είπε: « Όσο συχνά και αν τους έχεις κάνει μια χάρη, αν μια φορά τους αρνηθείς, θα τα ξεχάσουν όλα και θα θυμούνται την άρνηση ».

Γι’ αυτό, δεν είναι αργά. Ξεκίνα να λες ΟΧΙ! Ο χρόνος είναι πολύτιμος!