Η συνταγή της ημέρας: Σπιτικό υγιεινό ζελέ χωρίς ζάχαρη και χρωστικές

Η συνταγή της ημέρας: Σπιτικό υγιεινό ζελέ χωρίς ζάχαρη και χρωστικές

Αγαπημένη φίλη του Ewoman τελειώνοντας το καλοκαίρι θα σου πω μερικά δροσερά μυστικά που μπορείς να χρησιμοποιείς κάθε καλοκαίρι.

Εννοείται και οποιαδήποτε εποχή του χρόνου. Ένα απ' αυτά είναι το σπιτικό ζελέ.

Καλό είναι να αποφεύγεις τα έτοιμα κουτιά του εμπορίου λόγω ζάχαρης και χρωστικών ουσιών.

Θα σου προτείνω να φτιάξεις ζελέ με υγιεινό τρόπο. Έχω χρησιμοποιήσει γεύσεις δικής μου επιλογής και γι' αυτό είμαι χαρούμενη που θα τις μοιραστώ μαζί σου. Άλλωστε η ζελεδομανία, όπως τη λέω εγώ,θα είναι μια ευχάριστη έκπληξη για τον ουρανίσκο σου και την υγεία σου, αφού η ζελατίνη είναι ένα χρήσιμο προϊόν εξαιρετικής ποιότητας.

- Ενισχύει τις αρθρώσεις και τον καρδιακό μυ.

- Βελτιώνει τον μεταβολισμό.

- Αυξάνει την πνευματική ικανότητα.

- Διατηρεί την κατάσταση του δέρματος υγιή. Όχι πια ρυτίδες.

- Δίνει ελαστικότητα και βελτιώνει την αντοχή των τενόντων και των συνδέσμων.

- Εμποδίζει την ανάπτυξη της οστεοπόρωσης και της οστεοαρθρίτιδας.

- Οδηγεί στη βελτίωση της ανάπτυξης και της δομής των νυχιών.

- Βελτιώνει τη χώνεψη.

- Είναι αποτοξινωτική. Συμβάλει στην εξουδετέρωση των τοξινών στο συκώτι.

Για όλα τα ζελέ που θα σου προτείνω η δοσολογία είναι σχεδόν ίδια για το ένα φακελάκι ζελατίνης.(10gr.) Βάζεις όσα φακελάκια θέλεις ανάλογα με την ποσότητα που θα φτιάξεις. Εγώ για κάθε ζελέ που έφτιαξα χρησιμοποίησα 3 φακελάκια και το ανάλογο νερό.

Για 1 φακελάκι λοιπόν,  θα ανακατέψεις το περιεχόμενο με 4 κουταλιές κρύο νερό. Το αφήνεις 4 λεπτά να φουσκώσει. Προσθέτεις 450 ml(2 1/4 φλυτζ.τσαγιού) από το βραστό υγρό που θέλεις να πήξεις και ανακατεύεις μέχρι να διαλυθεί τελείως η ζελατίνη. Το αφήνεις λίγο και τοποθετείς στο ψυγείο μέχρι να πήξει. Σίγουρα θα το βγάλεις μετά από 3 ώρες. Πρέπει να έχει πήξει καλά.

Εδώ θα σου πω κάποια σημαντικά μυστικά. Όσο περισσότερη ζάχαρη προβλέπει η συνταγή τόσο λιγότερο σφιχτό θα γίνει το αποτέλεσμα λόγω ζελατίνης γιατί ανταγωνίζονται. Επίσης κάποια φρέσκα φρούτα καταστρέφουν της πηκτικές ιδιότητες της ζελατίνης. Αντίθετα η προσθήκη γάλατος αυξάνει την αντοχή του ζελέ.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι ανάλογα με τα υλικά σου προσθέτεις ή αφαιρείς ποσότητα ζελατίνης. Θα καταλάβεις τι εννοώ στα ζελέ με χυμό φρούτων.

Ξεκινάω λοιπόν με το ζελέ χαρουπόμελο. Το χαρουπόμελο είναι μια εξαιρετική θρεπτική τροφή πλουσιότερη σε ασβέστιο ακόμα και από το γάλα. Καταπραΰνει το στομάχι και βοηθά στην ομαλή λειτουργία του εντέρου. Σε συνδυασμό με τη ζελατίνη και τα οφέλη της είναι μια πολύ καλή τροφή για τον οργανισμό αυτό το ζελέ.

Στην ποσότητα του ζεστού υγρού που σου έχω πει ότι ρίχνεις στη ζελατίνη, για ένα μέρος χαρουπόμελο βάζεις 3-4 μέρη νερό. Άρα υπολογίζεις με βάση την ποσότητα που θα φτιάξεις.

Σπιτικό υγιεινό ζελέ χωρίς ζάχαρη

Επόμενο ζελέ είναι το ζελέ πετιμέζι. Είναι μια άριστη πηγή ενέργειας και πλούσιο σε ιχνοστοιχεία, σίδηρο και ασβέστιο.

Και εδώ η δοσολογία είναι ίδια με πριν. Στο ένα μέρος πετιμέζι βάζεις 3-4 μέρη βραστού νερού από την ποσότητα που θέλεις να πήξεις.

Σε αυτό το ζελέ στη βάση της φόρμας έβαλα και λίγα σταφύλια. Έγινε τέλειο.

Σπιτικό υγιεινό ζελέ χωρίς ζάχαρη

Και ήρθε η ώρα για τα ζελέ με φυσικό χυμό φρούτων.Εγώ έκανα με γεύση πορτοκάλι. Γεύση λεμόνι. Και γεύση μανταρίνι. Αυτές τις γεύσεις βρήκα και σε ζαχαρούχο χυμό στο εμπόριο. Έτσι από την ποσότητα που ήθελα να κάνω ζελέ έβαλα μισή ζαχαρούχο αραιωμένο σε νερό(1 ποσότητα χυμό 3 νερό),1/2 φυσικό χυμό,τα έβαλα στην κατσαρόλα και μόλις πήραν βράση τα έβγαλα και τα έριξα στην ζελατίνη που είχα βάλει να φουσκώσει. Να θυμάσαι ότι στο λεμόνι επειδή βγαίνει αρκετά ξινό μπορείς να βάλεις λιγότερο φυσικό χυμό και περισσότερο ζαχαρούχο. Βέβαια πάντα ανάλογα τα γούστα. Στη φόρμα έβαλα και λίγα φρούτα ,κομπόστα ανάμεικτη και κομπόστα βύσσινο. Καταπληκτικά ζελέ και οι 3 γεύσεις.

Tip: Θυμήσου ότι ο φυσικός χυμός δεν πήζει καλά την ζελατίνη. Τι έκανα; Έβαλα 3 φακελάκια ζελατίνη σε ποσότητα υγρού για 2. Καλοφάγωτα.

Σπιτικό υγιεινό ζελέ χωρίς ζάχαρη

Και τώρα θα σε πάω σε μια αγαπημένη γεύση των παιδικών μας χρόνων.Την βυσσινάδα. Καλά κατάλαβες. Ζελέ βυσσινάδα. Τα γνωστά και εδώ.3 φακελάκια ζελατίνη. Δες την ποσότητα υγρού για το 1 φακελάκι και αραίωσε την βυσσινάδα 1 προς 4. .Βάζεις όλη την ποσότητα στην κατσαρόλα και μόλις πάρει βράση την προσθέτεις στην ζελατίνη που έχεις βάλει να φουσκώσει. Εδώ στην φόρμα πρόσθεσα μόνο κομπόστα βύσσινο. Πραγματικά ένα από τα πιο αγαπημένα ζελέ. Θα με θυμηθείς.

Σπιτικό υγιεινό ζελέ χωρίς ζάχαρη

Η τελευταία γεύση που θα σου προτείνω είναι ζελέ με γάλα αμυγδάλου. Βράζεις το γάλα και το ρίχνεις στη ζελατίνη που έχει φουσκώσει. Εδώ λοιπόν όταν το έριξα στη φόρμα πρόσθεσα μέσα στο υγρό σπασμένα μπισκότα πτι μπερ ή Μιράντα.Είχα ρίξει και λίγη κομπόστα βύσσινο. Το αποτέλεσμα ήταν πράγματι εντυπωσιακό. Όταν το έβγαλα από την φόρμα έριξα από πάνω λίγη βυσσινάδα.

Σπιτικό υγιεινό ζελέ χωρίς ζάχαρη

Tip.

Για να ξεφορμάρεις εύκολα με ένα μαχαίρι ξεχώρισε το ζελέ από τα τοιχώματα της φόρμας βαλτην και σε λίγο ζεστό νερό,αναποδογύρισε μετά και το ζελέ βγήκε. Εγώ το εβαλα σε φόρμα. Εσύ μπορεί να θέλεις σε μπολάκια. Δική σου επιλογή.

Καλή σου όρεξη.