Η συνταγή της ημέρας: Φάβα με την παραδοσιακή συνταγή της γιαγιάς!

Η συνταγή της ημέρας: Φάβα με την παραδοσιακή συνταγή της γιαγιάς!

Μια παραδοσιακή γιαγιαδίστικη συνταγή, ένα έδεσμα-ορεκτικό της Σαντορίνης -κι όχι μόνο- είναι η συνταγή της ημέρας, σήμερα στο ewoman.

Αν το ΄ξερε η μάνα μου ότι όχι μόνο έμαθα να τρώω φάβα, αλλά και να την μαγειρεύω και κυρίως πόσο πλήρωσα ένα πιατάκι τόσο δα στη Σαντορίνη, από τη φάβα που για χρόνια με κυνηγούσε έστω να δοκιμάσω, μπορεί και να με...αποκλήρωνε!

Βλέπετε τη σνομπάριζα τη φάβα κι ας την μαγείρευε με την παραδοσιακή μικρασιάτικη συνταγή που έμαθε από την πεθερά της και συνονόματη γιαγιά μου!!

Μέχρι που δοκίμασα στη Σαντορίνη κι όχι μόνο αναθεώρησα, μου άρεσε και πολύ και με το που γύρισα, ζήτησα τη συνταγή της γιαγιάς! 

Γιατί αν δεν το ξέρετε σας το λέω, αν πας στη Σαντορίνη και δε φας φάβα είναι σαν να πήγες στην πηγή και δεν ήπιες νερό!

Ιδού λοιπόν η φάβα, με τη συνταγή της γιαγιάς μου!

Υλικά:

1/2 κιλό φάβα (αν είναι και Σαντορίνης ακόμη καλύτερα)

2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα

αλάτι, πιπέρι, κοκκινοπίπερο

ελαιόλαδο

1 λεμόνι

κάπαρη (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

Ξεπλένουμε πολύ καλά τη φάβα, τη βάζουμε σε κατσαρόλα με τόσο νερό που να τη σκεπάζει 4 δάχτυλα πάνω από τη φάβα.

Η συνταγή της ημέρας: Φάβα με την παραδοσιακή συνταγή της γιαγιάς!

Τη βράζουμε σε σιγανή φωτιά και μόλις αφρίσει μαζεύουμε τον αφρό και τον πετάμε. Αφού τη ξαφρίσουμε ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα προσθέτουμε.

Η συνταγή της ημέρας: Φάβα με την παραδοσιακή συνταγή της γιαγιάς!

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη φάβα να σιγοβράζει, μέχρι να μαλακώσει και ν' αρχίσει να λιώνει. Λίγο πριν την κατεβάσουμε από το μάτι της κουζίνας, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και κοκκινοπίπερο. Μόλις αρχίσει να κάνει φουσκάλες είναι έτοιμη για να την αποσύρουμε από τη φωτιά.

Η συνταγή της ημέρας: Φάβα με την παραδοσιακή συνταγή της γιαγιάς!

Αν η φάβα είναι καλής ποιότητας (αυτό που λέμε "βραστερή") δεν χρειάζεται να την πολτοποιήσουμε καθώς λιώνει με το βράσιμο. Αν όμως δε λιώσει για βελούδινη υφή την πολτοποιούμε στο μπλέντερ.

Η φάβα είναι όσπριο κι εκτός από την παραδοσιακή στο κίτρινο χρώμα, υπάρχει και η πράσινη, η οποία βέβαια ξεφεύγει λίγο από τη συνηθισμένη παραδοσιακή γεύση και προσωπικά δεν μου άρεσε και τόσο.

Η συνταγή της ημέρας: Φάβα με την παραδοσιακή συνταγή της γιαγιάς!

Κατεβάζουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε σε πιάτο. Ρίχνουμε λίγο λάδι και γαρνιτούρα της αρεσκείας μας, όπως κάπαρη, ελιά, ωμό κρεμμύδι, λεμόνι, ντομάτα ή μαϊντανό.Είναι εκπληκτικός μεζές για τσίπουρο, αλλά και κυρίως πιάτο!

Η συνταγή της ημέρας: Φάβα με την παραδοσιακή συνταγή της γιαγιάς!

Tip:

Τη φάβα την ανακατεύουμε μόνο στην αρχή.

 Καλή όρεξη!