My babyday: 5 λόγοι που αγαπάμε τις «Μικρές Καληνύχτες»!

My babyday: 5 λόγοι που αγαπάμε τις «Μικρές Καληνύχτες»!

Είμαι η Στεύη και είναι ο Σωτήρης. Κι επειδή είναι πολύ παιδί μου, αγαπά κι αυτός τα βιβλία όπως κι εγώ. Κάποια, βέβαια, τα αγαπά πιο πολύ, ακριβώς όπως κι εγώ.

Δεν έχει σημασία που δεν καταλαβαίνει τι λένε. Του αρέσει η ρουτίνα μας: αυτός να παλεύει για δυο στιγμές να πιάσει το βιβλίο κι αυτό να του ξεφεύγει. Ύστερα, να βάζει το μασητικό χταποδάκι του στο στόμα και παραδομένος να αφήνεται στο άκουσμα. Μια φορά με τη φωνή της μαμάς και μια, δυο, τρεις, με τη φωνή του συγγραφέα…

Δώστου κλώτσο να γυρίσει, παραμύθι να αρχινήσει…

Γνωρίσαμε τις Μικρές Καληνύχτες στις διακοπές, πέφτοντας σε μια πλανόδια έκθεση πάνω στον «Ραφτάκο των Λέξεων». Το ίδιο μεσημέρι τις ακούσαμε πέντε φορές μαγεμένοι. Κοιτούσε τις σελίδες, άκουγε το κείμενο και άπλωνε τα δαχτυλάκια του να αγγίξει τις εικόνες. Όχι να βουτήξει το βιβλίο για να το μασήσει, όπως κάνουν τα μωρά. Όχι, ο Σωτήρης χάιδευε τις εικόνες κι άκουγε. Κοίταγε μια στιγμή τον πατέρα του για να βεβαιωθεί πως βλέπει τι σημαντικό κάνει και «χανόταν» στη μαγεία του βιβλίου.
Κι έτσι η μία «Μικρή Καληνύχτα» έγινε πολλές… Κι όλες αγαπημένες. Και μπορεί να υπάρχουν άπειροι λόγοι που μας αρέσουν αυτή η σειρά βιβλίων, αλλά θα μοιραστούμε μαζί σας 5.
Έτσι για να σας δελεάσουμε.

1. Είναι μικρές ιστορίες (10λεπτη περίπου διήγηση) που δεν κουράζουν.

2. Πίσω από κάθε ιστορία κρύβεται ένα μήνυμα, ένα δίδαγμα, κάτι που μένει όχι μόνο στο παιδί αλλά και στον γονιό (στην προκειμένη μόνο στον γονιό αλλά θα έρθει η ώρα και του Σωτήρη).

3. Τα βιβλία διαθέτουν QR CODE.
Τι είναι αυτό θα μου πείτε. Πρόκειται για έναν κωδικό που κατεβάζοντας δωρεάν την εφαρμογή του στο κινητό σας, τον σκανάρετε κι έχετε τη διήγηση του παραμυθιού από τον ίδιο τον συγγραφέα! Συνεπώς, αν δεν το έχετε με την αφήγηση –που καλά θα κάνετε να το αποκτήσετε γιατί δένεστε έτσι με το παιδί- ή αν θέλετε να το ακούσετε πολλές πολλές φορές, δεν έχετε παρά να «αναθέσετε» στον συγγραφέα να σας το διαβάσει!

4. Πέρα από τα όμορφα, διδακτικά κείμενα, οι εικονογραφήσεις είναι μία και μία! Ο μικρός λατρεύει τα σχέδιά τους. Μπορεί να τα χαζεύει για ώρα!

5. Οι ειδικοί λένε πως από μικρή ηλικία το παιδί πρέπει να έρχεται σε επαφή με το βιβλίο. Κι ας μην καταλαβαίνει το κείμενο, αντιλαμβάνεται όλο αυτό που γίνεται. Η ανάγνωση γίνεται βίωμα, μνήμη, συνήθεια. Πολλοί γονείς το εφαρμόζουν αυτό και δε χάνουν. Αν κρίνω από το πόσο εύκολα μαγεύονται τα παιδιά από την τεχνολογία, πόσο τα έλκει η όποια οθόνη σαν την πεταλούδα το φως, τόσο επιμένω στα βιβλία. Είναι για το καλό τους.

Η παιδική λογοτεχνία τα τελευταία χρόνια έχει ανθίσει. Σημαντικές δουλειές, Ελλήνων και ξένων λογοτεχνών βλέπουν το φως και οι επιλογές είναι πολλές και καλές. Οι εκδότες, παρά την κρίση που μαστίζει και τον τομέα του βιβλίου, παλεύουν σε μεγάλο ποσοστό για το καλύτερο.
Και σας προλαβαίνω, η Σεμέλη μου δεν ανήκει στο ίδιο εκδοτικό σπίτι με τις Μικρές Καληνύχτες.Αλλά το καλό, πρέπει να μάθουμε να το εκτιμάμε ανεξαρτήτως ονομασίας προέλευσης. Γιατί είναι απλά καλό!

Μιας και στήνουμε τη βιβλιοθήκη μας, θα επανέλθουμε και με άλλες προτάσεις.
Γιατί τα παιδιά ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να ταξιδεύουν με τα βιβλία σε κάθε ηλικία.
Μάθετέ τους να τα αγαπούν και δε θα χάσετε.