Πάψε πια να αφήνεις τα αποτσίγαρά σου όπου βρεις!

Πάψε πια να αφήνεις τα αποτσίγαρά σου όπου βρεις!

Και τώρα που το καλοκαίρι τελείωσε και ήρθε ο χειμώνας θα σου αφήσω πολύ χρόνο για να σκεφτείς.
Να σκεφτείς μέχρι το επόμενο καλοκαίρι αν θα το ξανακάνεις.

Ποιο;
Μετά από αυτό που θα διαβάσεις πιστεύω ότι θα αλλάξεις μια πολύ άσχημη συνήθεια που έχεις.
Να αφήνεις τα αποτσίγαρα σου στην άμμο,δίπλα στην θάλασσα.

Μια μέρα λοιπόν ήμασταν μαζί στην ίδια παραλία κάτω από τον υπέροχο ήλιο. Εγώ ήμουν ήδη εκεί και μετά από λίγο ήρθες μαζί με την οικογένειά σου. Στρώσατε τις πετσέτες σας,φτιάξατε τα πράγματα σας,κάνατε το μπανάκι σας και ενώ τα παιδιά σου έπαιζαν στο νερό της θάλασσας, εσύ το μόλυνες.
Τι; Δεν άκουσες καλά;
Όπως ακριβώς στο είπα.

Μόλυνες το νερό της θάλασσας την ίδια στιγμή που τα παιδιά σου έπαιζαν μέσα σε αυτό.
Με ξανακοιτάς με απορία και εκνευρίζομαι που δεν καταλαβαίνεις και αναρωτιέσαι το πώς,αφού ήσουν στην ξαπλώστρα και έκανες ηλιοθεραπεία.
Το έκανες και με μεγάλη απόλαυση μάλιστα.

Ενώ λοιπόν μαύριζες το σωματάκι σου και στο ένα χέρι κράταγες το αντιηλιακό, στο άλλο κράταγες το τσιγάρο σου. Το οποίο μόλις κάπνισες έβαλες στην άμμο.

Και συνεχίζεις να με κοιτάς με το ίδιο βλέμμα απορίας όταν σου ξαναλέω ότι μόλυνες τη θάλασσα.
Γιατί δεν έβαλες μόνο ένα τσιγάρο. Αλλά έβαλες και ένα και δύο και τρία και τέσσερα τσιγάρα. Μάθε τώρα τι κάνεις όταν κάθε καλοκαίρι που, ενώ τα παιδιά σου παίζουν στη θάλασσα, εσύ σβήνεις τα τσιγαράκια σου στην άμμο. Και σταμάτα να με κοιτάς με αυτό το βλέμμα γιατί θα σε χαστουκίσω για να ξυπνήσεις.

Το ξέρεις ότι μια γόπα τσιγάρου είναι αρκετή για την καταστροφή της θαλάσσιας ζωής; Η γόπα του τσιγάρου περιέχει 9 διαφορετικά δηλητήρια και βαρέα μέταλλα. Κάθε φορά που τη βάζουν στην άμμο για να τη σβήσουν και φυσικά να την αφήσουν εκεί, αυτά απορροφώνται από τον υδάτινο ορίζοντα και μέσω των ψαριών καταλήγουν σε μας.

19 έως 38% των συνολικών απορριμμάτων που συλλέγονται παγκοσμίως κατά την διάρκεια του καθαρισμού των ακτών κάθε χρόνο είναι αποτσίγαρα. Μια γόπα μπορεί να μολύνει μέχρι και 1000 λίτρα νερού. Είναι ικανή να αποδεκατίσει τον μισό πληθυσμό ψαριών που κολυμπούν μέσα σε αυτό.

Προσοχή λοιπόν, μια και μόνο γόπα μπορεί να καταστρέψει την υδάτινη ζωή.
Οι Έλληνες καπνιστές "παράγουν" κάθε χρόνο κοντά στα 22 δισεκατομμύρια (3.500 τόνους) αποτσίγαρα, αναφέρει η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία. Πολλά από αυτά καταλήγουν στη θάλασσα μολύνοντάς την,δηλητηριάζοντας ψάρια,θαλασσοπούλια και ανθρώπους. Αν δεν μπορείς να αποφύγεις το κάπνισμα, τουλάχιστον τοποθέτησε τις γόπες των τσιγάρων σου σε κάποιο αυτοσχέδιο δοχείο ή σε κάποιο χωνάκι από χαρτί και στη συνέχεια πέταξέ το σε κάδο απορριμάτων.

Τα πλαστικά φίλτρα των τσιγάρων είναι ουσιαστικά μη βιοδιασπώμενα και μπορεί να μολύνουν το περιβάλλον για διάστημα 10 ή περισσότερων ετών αφότου πεταχτούν. Όμως το κακό που κάνεις δε σταμάτα εδώ. Το συνεχίζεις και το χειμώνα.Αφού κάνεις το ένα σίγουρα κάνεις και το άλλο. Πετάς το τσιγάρο σου μετά την τελευταία ρουφηξιά στο πεζοδρόμιο. Και τότε ξεκινάει ένα άλλο ταξίδι καταστροφής της θαλάσσιας ζωής.

Τα φίλτρα από τα αποτσίγαρα περνούν από τα φρεάτια στους υπονόμους, ειδικά σε μεγάλες βροχοπτώσεις,για να φτάσουν σιγά σιγά στις θάλασσες όπου απελευθερώνουν τις βλαβερές ουσίες.

Συχνά καταλήγουν στο στομάχι των ψαριών μολύνοντας τα με επικίνδυνα χημικά και προκαλώντας σε κάποιες περιπτώσεις τον θάνατο τους.
Και αν δεν προλάβει να συμβεί αυτό καταλήγουν στο στομάχι σου μέσω της τροφής των ψαριών.

Και αφού ενημερώθηκες πλήρως για τη μόλυνση που προκαλείς στη θάλασσα, θα σου πω τι έγινε μετά,αφού έφυγες από την παραλία. Εκεί που καθόσουν εσύ και φεύγοντας άφησες τα αποτσίγαρά σου, ήρθε και έκατσε μια άλλη οικογένεια με το παιδάκι της. Μόλις η μαμά του είδε τις γόπες τις μάζεψε με το φτυαράκι και τις πέταξε για να μπορεί να παίξει το παιδάκι της με την άμμο. Όμως τώρα δεν είναι τόσο καθαρή,όπως πριν κάτσεις εσύ.

Είπαμε οι βλαβερές ουσίες απορροφώνται αμέσως. Και σε ερωτώ. Αν αυτή η μαμά δεν έβλεπε τις γόπες και το παιδάκι της τις έπιανε με το χέρι του και τις έβαζε στο στόμα τι θα πάθαινε; Πάει ο νους σου;
Το ξέρεις ότι τα μικρά παιδιά ό,τι βρουν το βάζουν στο στόμα τους. Παιδιά μεγαλώνεις και συ.
Μάθε λοιπόν ότι πολλά μικρά παιδιά βάσει ερευνών μολύνονται ή πεθαίνουν επειδή κατάπιανε γόπα.
Ίσως τώρα,μετά από όλα αυτά που έμαθες,δεν αφήσεις τη γόπα σου ξανά στην άμμο.
Και τελειώνοντας θα σου δώσω μια συμβουλή.
Σταμάτα τώρα το τσιγάρο. Για την υγεία σου και για την υγεία όλων μας!