Άλμπερτ Σβάιτσερ: Ο «σεβασμός της ζωής» είναι το υπέρτατο ιδανικό!

 Άλμπερτ  Σβάιτσερ: Ο «σεβασμός της ζωής» είναι το υπέρτατο ιδανικό!

Ένας ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ, ο ΑΛΜΠΕΡΤ ΣΒΑΙΤΣΕΡ ( 14/1/1875 – 4/9/1952 ),

Στις 30 Οκτωβρίου 1952 έλαβε το Νόμπελ Ειρήνης για τη φιλοσοφία του περί « σεβασμού της ζωής».
Ο Σβάιτσερ είναι μία από τις πλέον εμβληματικές μορφές του 20ου αιώνα καθώς αγάπησε τη ζωή και τον άνθρωπο και αφιέρωσε τη ζωή του στην περιφρούρηση των ανθρώπινων ιδανικών. Γιατρός, πάστορας, θεολόγος, διαπρεπής φιλόσοφος, μουσικός, ακτιβιστής, σύζυγος, πατέρας, φίλος τα τόσα πρόσωπα του Σβάιτσερ που κάλλιστα μπορούν να συνοψιστούν σε αυτό που λέμε: ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ.
«Αυτό που ονομάζουμε αγάπη είναι στην ουσία ο σεβασμός της ζωής. Όλες οι αξίες, υλιστικές και πνευματικές παραμένουν αξίες στο μέτρο που υπηρετούν τη διατήρηση και την ανάπτυξη της ζωής», αυτή υπήρξε η κοσμοθεωρία του! Ο « σεβασμός της ζωής» είναι το υπέρτατο ιδανικό!
Ο Σβάιτσερ γεννήθηκε στις 14 Ιανουαρίου 1875, σ’ ένα χωριό της Αλσατίας. Σπούδασε φιλοσοφία και θεολογία και χειροτονήθηκε πάστορας το 1899. Τα επόμενα χρόνια χάρη στο πλούσιο ακαδημαϊκό του έργο έγινε κοσμήτορας στη Θεολογική Σχολή του Στρασβούργου, τακτικός καθηγητής Θεολογίας και Φιλοσοφίας και εφημέριος. Παρά το ότι το άστρο του ανέβαινε στην ακαδημαϊκή κοινότητα, άρχισε βαθιά μέσα του να νοιώθει το κάλεσμα του ανθρωπισμού. Έτσι τον Οκτώβριο του 1905 ανακοίνωσε την απόφασή του να εγκαταλείψει τη φιλοσοφία και θεολογία για να σπουδάσει Ιατρική και να μετακομίσει στην Αφρική.
Παρά τις σφοδρότατες αντιδράσεις της ακαδημαϊκής κοινότητας, στα 30 του χρόνια ξεκίνησε τις σπουδές στην Ιατρική που ολοκληρώθηκαν στα 38 του. Με το πτυχίο της Ιατρικής, επιμονή και υπομονή κατάφερε να ξεπεράσει ανυπέρβλητες δυσκολίες και εμπόδια και να πραγματοποιήσει το όνειρό του. Έτσι, το Μάρτιο του 1913 έφυγε στην Αφρική με τη νοσηλεύτρια σύζυγό του για να χτίσουν το Νοσοκομείο τους στο Γαλλικό Κογκό ( Γκαμπόν ).

Ξεσπώντας ο Α´ Παγκόσμιος Πόλεμος συνελήφθη ως αιχμάλωτος πολέμου. Εντούτοις, το 1924 επέστρεψε για να συνεχίσει το φιλανθρωπικό του έργο του στις ζούγκλες της Αφρικής. Η φήμη του γιατρού Σβάιτσερ γιγαντώθηκε στα επόμενα χρόνια καθώς το έργο του έλαβε τεράστια έκταση. Παρά το γεγονός ότι απείχε συνειδητά από την πολιτική, είχε βάλει στο στόχαστρό του τα προγράμματα πυρηνικών εξοπλισμών των υπερδυνάμεων, μη λησμονώντας τον πυρηνικό όλεθρο στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι.
Το 1952, σαν σήμερα, αυτός ο μεγάλος ειρηνιστής και άνθρωπος που σφράγισε την έννοια του ουμανισμού με την ατέρμονη δράση του, τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης.
Ο Άλπερτ Σβάιτσερ έφυγε από τη ζωή στις 4 Σεπτεμβρίου 1965 στο αγαπημένο του Κογκό., αφήνοντας την κόρη του να συνεχίσει το έργο του.