Υπάρχουν και οι εγωιστές που σε θέλουν δεμένη πάνω τους

Υπάρχουν και οι εγωιστές που σε θέλουν δεμένη πάνω τους

Έχω μιλήσει πολλές φορές για τις κατηγορίες ανθρώπων που θα συναντήσεις στη ζωή σου.
Σου έχω πει για τους καλόψυχους, τους λιγόψυχους, τους καλοβολεμένους και τους παθιασμένους.

Σήμερα κάτι μέσα στο μυαλό μου με παιδεύει. Νομίζω ήρθε η ώρα να σου πω για τη χειρότερη όλων.
Ξέρεις τους ανθρώπους πέτρες;

Ναι, σωστά διάβασες. Πέτρες είναι μερικοί άνθρωποι κι αν θες μπορείς να του πεις και βράχους.
Εξαρτάται από σένα. Πόσο κακό επέτρεψες να σου κάνουν. Δε σου μιλώ για εκείνους με τη σκληρή καρδιά. Καμία σχέση. Άνθρωπος πέτρα για εμένα έχει μια τελείως διαφορετική σημασία. Σίγουρα, βέβαια, συμπεριλαμβάνει και τον συναισθηματικό του κόσμο που είναι απών.
Άνθρωπος πέτρα είναι εκείνος που σε κρατά δεμένο.

Εκείνος που δε σε αφήνει να ξεκολλήσεις από το πλάι του και να κάνεις πραγματικότητα τα όνειρα σου. Τη ζωή έστω που κάποτε φαντάστηκες και περίμενες να έρθει πως και πως. Τον έχεις βάλει στη ζωή σου και δε λες να τον ξεφορτωθείς.  Δεν αγαπάει, δεν αισθάνεται, δεν εκτιμά και δε σέβεται. Κάποιος που μονάχα από ανάγκη θα σε κρατήσει δίπλα του. Ίσως γιατί κανείς άλλος δεν του έμεινε. Ίσως γιατί δεν ήξερε πώς να κάνει τους ανθρώπους να μένουν.
Τη φοβάται τη μοναξιά και φροντίζει καλά γι’ αυτό.

Αυτός ο άνθρωπος σε “δένει” μαζί του στο έδαφος και κρατά το σώμα σου με ένα νοητό σχοινί. Έχει φροντίσει να το αφήσει ελάχιστα λάσκα ώστε να μπορείς να κινείσαι μόνο τριγύρω του. Να έχει την ικανότητα να ελέγχει τις κινήσεις σου και να ξέρει πως δε θα καταφέρεις να παλέψεις πολύ να ξεφύγεις. Κι έτσι όταν αποβούν άκαρπες οι προσπάθειες σου θα γυρίσεις πάλι κοντά του. Κουρασμένη και απογοητευμένη. Θα έχει να σου δείξει μονάχα το έδαφος, και θα σε κάνει να πιστέψεις πως εκεί ανήκεις.

Κάτι όμως δεν έχει σκεφτεί καλά. Όσο θα έχεις πίστη και δύναμη μέσα σου, εσύ, θα σηκώνεσαι.
Θα το τεντώνεις το σχοινί, θα το φτάνεις έως εκεί που φτάνει και εκείνο θα φθείρεται. Και θα κοπεί. Θα νιώσεις να ξεκολλάς, να τρέχεις μακριά του, ελεύθερη. Θα δεις όλα εκείνα που φοβόταν να μάθεις. Γιατί τώρα που έφυγες, απόμεινε μόνος.

Ανόητα πιστεύει, αυτός ο άνθρωπος, πως γύρω του μπορεί να κρατήσει όποιον εκείνος θέλει. Ξέχασε πως δε μπορεί να σε κρατήσει με σχοινιά.
Ζητάς πράξεις αγάπης, φροντίδα, ενδιαφέρον και ελευθερία. Την έχει μεγάλη ανάγκη ο άνθρωπος την ελευθερία.
Αν στη ζωή σου έχεις έναν τέτοιον άνθρωπο, μη σταματήσεις ποτέ να προσπαθείς.
Θα κοπεί το σχοινί. Πίστεψε το!

Έφη Μπαμπούρη