Να είσαι ευτυχισμένος πρώτα για σένα και μετά για τους άλλους

Να είσαι ευτυχισμένος πρώτα για σένα και μετά για τους άλλους

Πόσο κρατάει η ευτυχία;

Από Σένα εξαρτάται.

Αυτή ήταν η δική μου απάντηση. Χωρίς δεύτερη σκέψη, αυθόρμητα απάντησα. Αν καθημερινά βρίσκω μια στιγμή να είμαι ευτυχισμένη, τότε θα είμαι. Και ναι, αυτό θέλω, να είμαι ευτυχισμένη ακόμα κι όταν όλα πάνε παντελώς στραβά.
Πάντα κάτι θα συμβαίνει που θα με χαλάει, το σημαντικότερο όμως είναι να βρίσκω αυτό που θα με φτιάχνει. Να ορίζω εγώ την διάθεση μου κι όχι κάποιος άλλος για μένα. Αν μπορεί κάποιος άλλος να συμβάλει στην ευτυχία μου αυτό θα είναι απλά μπόνους.

Το βασικό συστατικό θα το έχω βρει εγώ με εμένα. Δεν είναι τόσο εγωιστικό όσο μπορεί να ακούγεται γιατί στο τέλος κάθε ημέρας είμαστε εμείς κι ο εαυτός μας κάνοντας μόνοι μας τον απολογισμό. Αυτό άλλωστε είναι και το σωστό. Όσο για την ευτυχία μας, ναι εξαρτάται από εμάς τους ίδιους όσο και να ρίχνουμε το φταίξιμο αλλού. Απόφασισε να είσαι ευτυχισμένος, για όλα τα καλά και τα άσχημα που θα σου έρθουν και θα σε ολοκληρώσουν σαν άνθρωπο.
Για τα πρωινά που ξυπνάς κι ανοίγεις τα μάτια σου ακούγοντας μουσική και χορεύοντας.

Για τις καλημέρες που λες στους γνωστούς της γειτονιάς. Για την εξυπηρέτηση που προσφέρεις στην δουλειά σου. Για το αφεντικό σου που μέσα σε όλα τα στραβά θα σου πει κι ένα μπράβο και θα ξεχάσεις όλη την πίεση που τρως. Για τους φίλους σου που σε περιμένουν σε ένα θερινό σινεμά που βλέπει Ακρόπολη.
Για εκείνο το Κυριακάτικο οικογενειακό τραπέζι που ξεκινάει από το πρωί και δεν ξέρεις αν θα σταματήσεις να διασκεδάζεις μέχρι την Δευτέρα. Για την Δευτέρα που τελικά σε βρίσκει στην δουλειά διαβάζοντας μια “καλημέρα” από το πουθενά.

Για τις μέρες που βρίσκεις τις πατούσες σου να πλατσουρίζουν στην θάλασσα και τα μάτια σου που χαζεύουν στο απέραντο γαλάζιο. Για τις νύχτες που ακούς μουσική και την απολαμβάνεις μετά από μια κουραστική εβδομάδα.
Για το Σάββατο που ήρθε και για όλες εκείνες τις στιγμές που θα έρθουν.

Να είσαι ευτυχισμένος. Να είσαι ευτυχισμένος για τον εαυτό σου και μετά για τους άλλους.
Για όλα όσα έχεις.
Αυτή είναι μια άλλη ευτυχία.
Ανθρώπινη.

Μαρία Χριστίνα Σωτήρου