Σπύρος Πετρουλάκης: Ο «Σασμός» με ακολουθούσε κοντά τρεις δεκαετίες

Σπύρος Πετρουλάκης: Ο «Σασμός» με κυνηγούσε κοντά τρεις δεκαετίες

Ο Σπύρος Πετρουλάκης δε χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Τι να πρωτοπεί, άλλωστε, κανείς για τον δημιουργό της Εξομολόγησης, της Παναγιάς της Φωτιάς, του Σασμού και τόσων ακόμη επιτυχιών; Οι λέξεις μιλούν μόνες τους.

Ο αγαπημένος συγγραφέας χιλιάδων αναγνωστών, φιλοξενείται στο Ewoman και μιλά από καρδιάς. Τον ευχαριστούμε και του ευχόμαστε κάθε επιτυχία, γιατί αληθινά την έχει κερδισμένη με την πένα του!

Πείτε μας δυο λόγια για εσάς. Πέρα από ένας επιτυχημένος συγγραφέας, ποιος είστε; Τι άλλο σας αρέσει να κάνετε πέρα από το να γράφετε;

Είμαι ένας ρομαντικός τύπος που μου αρέσει να παρατηρώ λεπτομέρειες που σε κάποιους ίσως περνούν απαρατήρητες. Από τότε που (πιστεύω) ότι γνωρίζω τον εαυτό μου αυτός φροντίζει να με εκπλήσσει όλο και περισσότερο. Το ίδιο συνέβη και με τη συγγραφή. Ξύπνησα ένα πρωί και έγραψα ένα παραμύθι: Τον δράκο μπουρμπουλήθρα. Μετά από τέσσερα χρόνια έγραψα το πρώτο μου μυθιστόρημα. Μου αρέσει να ανεβαίνω στα βουνά, οι αναρριχήσεις, ή να ψάχνω για κοχύλια στα βάθη της θάλασσας δίχως να είμαι ή του ύψους ή του βάθους, αφού μου αρέσει η σταθερότητα στη ζωή μου.    

3  

Έχετε συγκεκριμένες πηγές έμπνευσης ή παίζουν ρόλο ερεθίσματα της στιγμής, άνθρωποι ή ακόμα και η ψυχολογία σας τη συγκεκριμένη εποχή;

Θεωρώ ότι κάποιος που ασχολείται με μια τόσο δημιουργική απασχόληση, παίρνει ερεθίσματα από όλα τα παραπάνω.   

Τα βιβλία σας γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία. Θα μας αποκαλύψετε το «μυστικό» σας;

Δεν υπάρχει κανένα μυστικό. Γράφω με την ψυχή μου βιβλία που θα μου άρεσε να τα διαβάζω και εγώ ο ίδιος. Θέλω να υπάρχει κινηματογραφική εξέλιξη, δράση, αγωνία και ταχύτητα. Δε στέκομαι σε περιττά μόνο και μόνο για να γεμίσω σελίδες και κάνω τους ήρωές μου φυσιολογικούς, καθημερινούς ώστε ο αναγνώστης να ανακαλύπτει και στοιχεία του δικού του χαρακτήρα. Δικαιολογώ τις πράξεις τους και φυσικά αποφεύγω τις συμπτώσεις επί συμπτώσεων. Γράφω με την ψυχή μου.  

Έχετε γράψει και παιδικό/εφηβικό μυθιστόρημα. Πόσο δύσκολο ήταν να κερδίσετε τους μικρούς αναγνώστες;

Θαρρώ πως αν υπήρχε κάποιο άτυπο στοίχημα εγώ το έχω κερδίσει από την πρώτη στιγμή με τους μικρούς φίλους. Ο Δράκος Μπουρμπουλήθρας πολύ πριν τυπωθεί και εκδοθεί από τις Εκδόσεις Μίνωας είχε «δοκιμαστεί» σε αρκετά μεγάλο κοινό και οι εντυπώσεις ήταν θετικότατες. Έτσι βάδισα μάλλον σε έναν σταθερό δρόμο που μου τον είχε ανοίξει το συγκεκριμένο παραμύθι.   

Το τελευταίο σας βιβλίο λέγεται «Σασμός». Τι πραγματεύεται; Τι σας ώθησε να το γράψετε;  

Ο «Σασμός» είναι η συμφιλίωση μια βεντέτας. Ο Σασμός είναι μια ιστορία η οποία με ακολουθούσε αρκετά χρόνια. Κοντά τρεις δεκαετίες. Κάποια στιγμή, λοιπόν, αποφάσισα ότι είχε έρθει η ώρα αυτή την ιστορία να την αφηγηθώ στους αναγνώστες. Το βιβλίο έχει αρκετά αληθινά στοιχεία αλλά παράλληλα είναι ντυμένο και με αρκετή μυθοπλασία ώστε να υπάρχει και αναγνωστικό ενδιαφέρον. Στις σελίδες του θα συναντήσει ο αναγνώστης τους ήρωες που απαρτίζουν μια βεντέτα, θετικούς και αρνητικούς. Από την πλευρά μου προσπάθησα να παρουσιάσω τα πράγματα όσο πιο ρεαλιστικά γινόταν ώστε να δώσω τις απαραίτητες πληροφορίες. Στόχος μου ήταν να κάνετε δικό σας κτήμα την «κατάρα» της Κρήτης, τη βεντέτα, αλλά και την «ευλογία» της, τον Σασμό.

sa

Τι βιβλία σάς αρέσει να διαβάζετε; Υπάρχει κάποιος συγγραφέας που θαυμάζετε και διαβάζετε ανελλιπώς;

Μου αρέσουν πολλά ήδη λογοτεχνίας και δεκάδες συγγραφείς Έλληνες και ξένοι. Δεν μπορώ να πω όμως ότι «κυνηγάω» κάποιον συγκεκριμένο για να διαβάσω το επόμενο βιβλίο του. Σε αυτό παίζει μεγάλη σημασία ο χρόνος που έχω και η διάθεσή μου τη συγκεκριμένη περίοδο της ζωής μου. Πάντως αν ένα βιβλίο δε με κερδίσει από την αρχή, το αφήνω στην άκρη και σπάνια του δίνω δεύτερη ευκαιρία. Είμαι αυστηρός αναγνώστης και έτσι θα ήθελα να είναι και οι αναγνώστες μαζί μου.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Έχω πολλά στο μυαλό μου που ακόμα είναι σε φάση προγραμματισμού. Προς το παρόν ασχολούμαι με τις αμέσως επόμενες παρουσιάσεις του Σασμού και με τη διόρθωση του νέου μου μυθιστορήματος, που θα κυκλοφορήσει τον ερχόμενο Απρίλιο.

1