Το παιδί χρειάζεται τη γυμναστική, γιατί είναι παιδί!

Το παιδί χρειάζεται τη γυμναστική, γιατί είναι παιδί!

<<Κανένας δεν έχει δικαίωμα να παραμελήσει τη φυσική αγωγή,διότι είναι καθήκον του να βρίσκεται σε άριστη φυσική κατάσταση.

Είναι ντροπή για έναν άνθρωπο να γεράσει χωρίς ποτέ να δει την ομορφιά και την δύναμη του σώματος του>>. Σωκράτης(469-399π.Χ)

Τα παιδιά στην Ελλάδα του 300π.Χ εκπαιδεύονταν από πολύ μικρά σε πολεμικές δεξιότητες και γυμναστικές επιδείξεις. Οι πολίτες φρόντιζαν το σώμα και το πνεύμα τους. Έτσι η γυμναστική είχε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και στη διαπαιδαγώγηση των μικρών παιδιών. 

Με αυτό συμφωνεί και η άποψη του μαθητή του Σωκράτη,του Πλάτωνα.

<<Πως θα μπορούσε να κατοικεί ένα υγιές και δυνατό πνεύμα μέσα σ' ένα άρρωστο και αδύναμο σώμα; Καθήκον λοιπόν κάθε ηγέτη και κάθε κοινωνίας είναι να μεριμνά-θεσπίζοντας ακόμη και νόμους- για τη σωστή αγωγή και μέσα από αυτό τη φυσική αγωγή των νέων>>.

Επίσης υποστήριζε ότι από την βρεφική ηλικία αγόρια και κορίτσια θα έπρεπε να μάθουν να γυμνάζονται αναπτύσσοντας τις φυσικές τους ικανότητες και δεξιότητες.

Στην Ελλάδα λοιπόν του σήμερα αν κάποιος γονιός ρωτήσει γιατί είναι σημαντικό να πάω το παιδί μου γυμναστική από την προσχολική ηλικία η απάντηση έχει ήδη σχεδόν δοθεί.

Είναι μια σημαντική περίοδος,όπου το παιδί αποκτά τις πρώτες του συνήθειες και εμπειρίες. Στόχος της αθλητικής προπαιδείας είναι η προσέγγιση των μικρών παιδιών στον κόσμο της γυμναστικής και άθλησης. Έχοντας σαν μέσο αλλά και στόχο το παιχνίδι, το παιδί γνωρίζει να αγαπάει την γυμναστική.

Κατανοεί τις κινητικές δυνατότητες του σώματος του. Εκτελεί βασικές κινήσεις των μελών του σώματος και βασικές δεξιότητες μετακίνησης, ισορροπίας και χειρισμού.

Γνωρίζει και κατανοεί την αίσθηση του χώρου και του χρόνου.

Εξελίσσει την κινητική δημιουργικότητα, έκφραση και φαντασία. Αποκτά ρυθμική αντίληψη και αναπτύσσει την μνήμη.

Προγράμματα προσχολικής γυμναστικής υπάρχουν σε ειδικούς χώρους άσκησης για μικρές ηλικίες αλλά και σε νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς.

Γονείς δώστε στα παιδιά σας την ευκαιρία να γνωρίσουν τον εαυτό τους από αυτή την μικρή ηλικία πριν γίνουν ενήλικες του καναπέ.

Γνωρίζοντας τα όρια και τους κανόνες της σωματικής αγωγής το παιδί έχει την ευκαιρία να εξελίξει τα συναισθήματα του με τον καλύτερο τρόπο.

Σκεφτείτε αυτά τα μικρά πλασματάκια χωρίς κίνηση. Η σωστή καθοδήγηση του σώματος μέσα από τα προγράμματα της προσχολικής γυμναστικής είναι ότι καλύτερο μπορεί να προσφέρει ένας γονιός στο παιδί του.

Στην ερώτηση, λοιπόν, γιατί το παιδί μου να κάνει γυμναστική από τόσο μικρή ηλικία; Η απάντηση είναι, γιατί είναι παιδί. Και το παιδί έχει δικαίωμα στη ζωή. Και η κίνηση είναι ζωή. Και όταν μάθει να κινείται σωστά θα ζει και σωστά.

kids1-ewoman.png

kids-ewoman

kids4-ewoman

kids-ewoman