Βέρα Μακρομαρίδου:Η Εγκλέ της «Φυλο-νικίας» μιλά στο ewoman

Βέρα Μακρομαρίδου:Η Εγκλέ της «Φυλο-νικίας» μιλά στο ewoman

Λίγο πριν σηκωθεί η αυλαία για τη «Φυλο-νικία» της Αλεξάνδρας Βουτζουράκη στην οποία εμφανίζεται, η ηθοποιός  Βέρα Μακρομαρίδου, μιλά στο ewoman εφ’ όλης της ύλης.

Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς.

Γεννήθηκα στην Αθήνα. Ζω και μεγαλώνω στην Καισαριανή. Είμαι πτυχιούχος της Δραματικής Σχολής "Αθηναϊκή Σκηνή" (2012) και τελειόφοιτη του τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 2013 εργάζομαι επαγγελματικά στο Θέατρο και είμαι πολύ ευτυχής για αυτό .

Τι σας έκανε να αποφασίσετε να ακολουθήσετε τον δρόμο της υποκριτικής;

Δε σκέφτηκα ποτέ να κάνω κάτι άλλο...Στα 10 μου χρόνια, νομίζω, είχα ήδη αποφασίσει. Οτιδήποτε άλλο μου φαινόταν βαρετό και κουραστικό. Ήταν για εμένα, από τότε, ο πιο ολοκληρωμένος τρόπος έκφρασης και το μοναδικό πράγμα που θα είχα ανοχές και αντοχές. Απλά, ήξερα ότι το θέλω .

2

Η παράσταση "Φυλο-νικία" του Πιέρ ντε Μαριβώ κάνει πρεμιέρα στις 30 Νοεμβρίου: Μιλήστε μας για τον ρόλο σας και ποια στοιχεία του εαυτού σας "δανείσατε" σε αυτόν.

Η Εγκλέ κατά Μαριβώ - δηλ η γυναίκα 47 κατά Αλεξάνδρα Βουτζουράκη- είναι ένα κορίτσι με μια απολυτότητα μέσα στον εγωισμό της, κάτι όμως που της συμβαίνει ασυνείδητα. Είναι σίγουρη, απαιτητική και συνάμα ευχάριστη. Δεν προσδιορίζεται σε σχέση με τους άλλους ανθρώπους αλλά σε σχέση με τον ίδιο της τον εαυτό. Παρ’ όλα αυτά πιστεύω πως δε θα προτιμούσε τη μοναχικότητα, ακόμη κι αν η συνθήκη ήταν διαφορετική. Έχω κάποια από αυτά τα στοιχεία της Εγκλέ αλλά όχι την τόση σιγουριά της, ώστε να τα εκφράζω τόσο απενεχοποιημένα... Μάλλον η άλλη μου πλευρά ντρέπεται και νιώθει συστολή για αυτά.
 

Μοιραστείτε μαζί μας τη δική σας οπτική γωνία για την υπόθεση της κωμωδίας του Πιερ ντε Μαριβώ.

Το έργο στην κανονική του μορφή -πόσω μάλλον στη διασκευή της Αλεξάνδρας Βουτζουράκη- έχει μια αγριότητα...είτε κάποιος την αποδώσει κωμικά, είτε όχι. Στην βαθύτερη ουσία του, όμως, το έργο λέει πως: Αν απομονώσεις την ανθρώπινη ύπαρξη και της αφαιρέσεις οποιοδήποτε κοινωνικά κεκτημένο στερεότυπο, θα δεις τον αληθινό άνθρωπο... το μέσα του. Θα δεις την αθωότητα στην πλήρη ελευθερία της αλλά και όλα τα ένστικτα σε διαστολή. Η υπόθεση χτίζει τους χαρακτήρες και τις καταστάσεις πολύ αριστοτεχνικά.

3

 

Αν είχατε το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής θα επιλέγατε τον ρόλο που ήδη έχετε ή κάποιον άλλο;

Νομίζω θα επέλεγα τον ίδιο. Αλλά και οι τέσσερις βασικοί χαρακτήρες του έργου, ανεξάρτητα από το φύλο τους, είναι πολύ ενδιαφέροντες!