Σχόλιο για την Ηλέκτρα: Η αιματοβαμμένη κατάρα των Ατρειδών

Σχόλιο για την Ηλέκτρα: Η αιματοβαμμένη κατάρα των Ατρειδών

Το δράμα του Σοφοκλή παρουσιάζει ένα από τα πιο σκοτεινά επεισόδια του μύθου των Ατρειδών: Την εκδίκηση της Ηλέκτρας και του Ορέστη για το φόνο του Αγαμέμνονα που διέπραξαν η Κλυταιμνήστρα και ο Αίγισθος.

Η Ηλέκτρα ζει στο Άργος θρηνώντας τον πατέρα της Αγαμέμνονα και κατηγορώντας έντονα τη μητέρα της Κλυταιμνήστρα για τη δολοφονία του. Η αδελφή της Χρυσόθεμις έχει την ίδια άποψη ωστόσο αποδέχεται την κατάσταση μη έχοντας κάποια άλλη λύση. Παράλληλα ο αδελφός τους Ορέστης επιστρέφει από τη Φωκίδα (όπου κρυβόταν για να μην έχει την ίδια τύχη με τον πατέρα του) μαζί με τον παιδαγωγό του Πυλάδη, με σκοπό να αποκαταστήσει την τάξη και να γίνει ο ίδιος βασιλιάς.

Η παράσταση αρχίζει με δυο ηθοποιούς ντυμένους μοναστηριακά να γελάνε με έντονη ικανοποίηση στα μικρόφωνα ενώ στο βάθος φαίνεται μια δολοφονημένη μορφή. Η σκηνοθεσία του Γιώργου Μαντζιάρη περιέχει στοιχεία από αρχαίο δράμα με μοντέρνες προσθήκες και φαντασία. Τους γυναικείους ρόλους τους ερμήνευουν άντρες όπως ακριβώς και στο αρχαίο θέατρο που δεν επιτρέπονταν γυναίκες ηθοποιοί. Η διανομή των ρόλων, περιορίζεται σε τρία άτομα που υποδύονται το Χορό και τους τραγικούς ήρωες.

Ο Φώτης Κουτρουβίδης ( Χρυσόθεμη, Πυλάδης, Χορός) ερμήνευσε πολυλειτουργικά τους ρόλους του, χαρίζοντας και κάτι δικό του στον καθένα από αυτούς. Ο Κωνσταντίνος Γιουρνάς υποδύθηκε μια αλαζονική Κλυταιμνήστρα πλήρως εναρμονισμένη με τη πράξη της. Έδωσε άλλοθι στον εαυτό της για τη συζυγοκτονία επειδή ο Αγαμέμνονας θυσίασε τη κόρη της Ιφιγένεια. Ως κορυφαία του Χορού έδωσε μια πιο μετριοπαθή ερμηνεία όπως και ως Ορέστης.

Ο Γιώργος Μαντζιάρης κρατά το προσωπείο της Ηλέκτρας. Το σχόλιο του για εκείνη είναι πως πρόκειται για μια γυναίκα βαθιά πληγωμένη που διψάει για εκδίκηση καθώς μόνο διαμέσου αυτής της οδού θα ησυχάσει η ψυχή της από το μένος για την απώλεια του πατέρα της. Μια μινιμαλιστική σύντομη και εύστοχη οπτική γωνία της τραγωδίας του Σοφοκλή όπου οι δολοφονίες ξεπλένονται με δολοφονίες και μια ολόκληρη οικογένεια ξεκληρίζεται με δράστες τα μέλη της.

TR

Συντελεστές:

Απόδοση-Δραματουργική επεξεργασία: Γιώργος Μαντζιάρης, Φώτης Κουτρουβίδης

Σκηνοθεσία: Γιώργος Μαντζιάρης

Μουσική: Γιώργος Πούλιος

Παραγωγή: Ομάδα μήνυμαL

Ερμηνεία: Κωνσταντίνος Γιουρνάς, Φώτης Κουτρουβίδης, Γιώργος Μαντζιάρης.

 

Πληροφορίες παράστασης:

Από 4 Νοεμβρίου έως 3 Δεκεμβρίου 2019

 

Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος 12€, Μειωμένο 10€, Ατέλειες: 5€

Θέατρο Χώρος: Πραβίου 6, Βοτανικός. Τηλ: 2103426736