Ζήστε το αληθινό πνεύμα των Χριστουγέννων!

Ζήστε το αληθινό πνεύμα των Χριστουγέννων!

Και επιτέλους μπήκαμε στον πιο γιορτινό μήνα ολόκληρου του χρόνου. Δεν είναι ο Δεκέμβρης, είναι ο μήνας των Χριστουγέννων!

Στατιστικά λοιπόν, ο υπέροχος αυτός μήνας των γιορτών, της λάμψης από τα χιλιάδες φώτα, είναι ο πρώτος σε μεγάλο ποσοστό ανθρώπων, που εμφανίζουν τάσεις θλίψης ακόμα και κατάθλιψης.

Είναι τόσο επιβαρυμένη η συναισθηματική φόρτιση που συχνά οδηγεί μέχρι την αυτοκτονία.

Η θλίψη των Χριστουγέννων πηγάζει από παράγοντες κατά κύριο λόγο συναισθηματικούς, όπως πραγματικές ή συναισθηματικές απώλειες άλλων ανθρώπων από την ζωή μας.

Η βεντάλια ανοίγει βάζοντας μέσα στους παράγοντες, επαγγελματικές και προσωπικές αποτυχίες.

Το συναίσθημα της μοναξιάς, ένας θάνατος αγαπημένου προσώπου, ένα διαζύγιο, ένα παιδί που σπουδάζει λίγο μακριά και δεν θα είναι φέτος σπίτι μαζί μας εκείνες τις ημέρες,  γίνεται ικανό να μας κάνει επικίνδυνα επιρρεπής σε μία καταθλιπτική βουτιά στον εαυτό μας και μάλιστα τόσο δυνατή ακόμη περισσότερο, όταν ο κοινωνικός μας περίγυρος βιώνει μία αισιοδοξία ήρεμη και απόλυτα γιορτινή.

Παραδοσιακά αυτές τις ημέρες οι περισσότεροι από εμάς, υιοθετούμε συγκεκριμένες προσδοκίες.

Είθισται να υπάρχει στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα,  ένα μοτίβο συγκεκριμένης συμπεριφοράς.

Αυτό μας ακολουθεί ακόμη και στις δραστηριότητες που «πρέπει» να ακολουθήσουμε, παραβλέποντας το πιο σημαντικό! Το ότι δεν είμαστε υποχρεωμένοι να συμβαδίσουμε με τα παραπάνω!

Κάτι άλλο που υπάρχει στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα, είναι η επανάληψη! Η ρουτίνα αυτών των ημερών. Επαναλαμβανόμενες συνήθειες που στερούνται ενδιαφέροντος και ποικιλίας, μεταξύ μας τώρα!

Ο δεύτερος παράγοντας μετά το συναισθηματικό κομμάτι θλίψης, είναι ο επόμενος λόγος  κάποιων εξ υμών!

Η οικονομική δυσχέρεια! Το να μην είμαστε σε θέση να μπορούμε να ανταποκριθούμε τόσο στα απαραίτητα της καθημερινότητας, όσο και στα έξτρα έξοδα των ημερών αυτών, μας κάνει πολύ ευάλωτους.

Κακά τα ψέματα,  μεγάλο μέρος των Χριστουγέννων καταλαμβάνουν τα περιττά!

Ασήμαντες λεπτομέρειες που γίνονται σημαντικές,  τροφοδοτούν την ανασφάλεια μας βάζοντας μας σε ένα τρυπάκι σύγκρισης ώστε να φανούμε αντάξιοι των υπολοίπων!

Δώρα, ρούχα, χριστουγεννιάτικο δέντρο, τέλειο και πλούσιο γιορτινό δείπνο,  συνθέτουν την εικόνα του εορταστικού πνεύματος!

Προκειμένου λοιπόν να αποφύγουμε,  όσο το δυνατό μπορούμε αυτή την επικίνδυνη βουτιά, υπάρχουν κάποιες μικρές συμβουλές που θα μπορούσατε να ακολουθήσετε!

Κρατήστε χαμηλά τις προσδοκίες σας.

Κάντε έναν προϋπολογισμό και φέρτε τον στα μέτρα που σας επιτρέπει η τσέπη σας.

Αφήστε στην άκρη τις ασήμαντες λεπτομέρειες.

Επιλέξτε φέτος κάτι τελείως διαφορετικό.

Γίνετε εθελοντές! Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες που μπορείτε να αναδείξετε πτυχές του εαυτού σας με ταλέντο για οτιδήποτε. Αναζητήστε διεξόδους στην φιλανθρωπία και στον εθελοντισμό, συνεισφέρετε με πράξεις στους πιο αδύναμους. Η κοινωνική προσφορά είναι πολύ δυνατό συναίσθημα, κινητοποιεί σώμα και πνεύμα, δίνοντάς σας ικανοποίηση και χαρά!

Μιλήστε με κάποιον ειδικό για όλο αυτό που σας συμβαίνει! Εξωτερικεύστε τα συναισθήματά σας, τις σκέψεις σας, η τακτοποίηση του συναισθηματικού σας κόσμου είναι ένα τεράστιο βήμα για την ψυχική σας αποφόρτιση.

Όπως και να έχει και ό, τι κι αν αποφασίσετε, εάν ανήκετε στην ομάδα των ευάλωτων συναισθηματικά, να ξέρετε πως η λύση βρίσκεται μέσα μας, το κλειδί είναι να αποδεχτούμε αυτό που είμαστε, αυτό που μπορούμε, αυτό που διαθέτουμε, χωρίς περιττές «ταμπέλες».

Σας αφήνω με την ευχή του χρόνου τέτοια εποχή, να έχετε δει τον δρόμο με τις απαντήσεις που θα σας κάνουν να είστε καλά με τον εαυτό σας και το μόνο που θα αναζητάτε να βρείτε, είναι να ζήσετε στο πνεύμα των Χριστουγέννων!