Μην κρίνεις για να μην κριθείς

Μην κρίνεις για να μην κριθείς(pixabay)

Ο Dale Carnegie, Αμερικανός συγγραφέας αυτοβοήθειας, είχε πολύ σωστά πει «Κάθε ηλίθιος μπορεί να κριτικάρει, να κατηγορήσει, να παραπονεθεί, και οι περισσότεροι ηλίθιοι το κάνουν».

Συγνώμη που θα σας το πω αλλά εν τέλει όλοι ηλίθιοι είμαστε γιατί δυστυχώς όλοι κρίνουμε! Κάποιοι το κάνουν ασυναίσθητα και κάποιοι το έχουν κάνει επάγγελμα. Πιο εύκολο είναι να κρίνουμε τους άλλους από ότι τον εαυτό μας. 

Κρίνουμε αυτούς που ξέρουμε και ακόμη χειρότερα κρίνουμε και αυτούς που δεν ξέρουμε. Το λέει και ο λαός, «Όποιος είν’ έξω απ’ το χορό, πολλά τραγούδια ξέρει».

Δε λογαριάζουμε τίποτα αρκεί να πούμε αυτό που θέλουμε , ασχέτως αλήθειας ή όχι. Δεν έχει σημασία αν η κρίση μας είναι σωστή ή όχι, δεν έχει σημασία αν πληγώνουμε ανθρώπους ή όχι. 

Ποιος μας όρισε κριτές; Ποιος μας έδωσε το σκήπτρο του βασιλιά και αρχίσαμε τους αποκεφαλισμούς;

Ο Χριστός είπε «Μην κατακρίνεται για να μην κατακριθείτε, γιατί με όποιο τρόπο κρίνεται μ’ αυτόν θα κριθείτε και μ’ όποιο μέτρο μετράτε μ’ αυτό θα μετρηθείτε κι εσείς.»

Και δε χρειάζεται να πιστεύεις για να καταλάβεις την αλήθεια του λόγου του. Χρειάζεται μυαλό και καρδιά!

«Είναι εύκολο να κάθεσαι και να κάνεις παρατηρήσεις. Αυτό που είναι δύσκολο είναι να σηκωθείς και να αναλάβεις δράση» , είχε πει ο Μπαλζάκ και συμφωνώ απόλυτα. 

Ας μιλάμε λιγότερο και ας πράττουμε περισσότερο!