Το ewoman πάει θέατρο: Το τέλος του έρωτα

Το ewoman πάει θέατρο: Το τέλος του έρωτα

Ο Γάλλος συγγραφέας και χορογράφος Pascal Rambert παρουσίασε το έργο του το 2011 στο Φεστιβάλ της Avignon. Μέχρι το 2018 το «Τέλος του έρωτα» έχει παιχτεί πάνω από 180 φορές στη Γαλλία και στο εξωτερικό, κατακτώντας σημαντικές βραβεύσεις. Ο σκηνοθέτης Ανδρέας Κανελλόπουλος μεταφέρει επί σκηνής όλο το χρονικό μιας σχέσης που έχει φθαρεί.

Το συντροφικό ζευγάρι της ιστορίας είναι ο Σταν και η Όντρεϊ. Συναντιούνται για να τερματίσουν τη σχέση τους με πρωτοβουλία του Σταν. Αναμνήσεις, βιώματα, συναισθήματα, πραγματικό και φανταστικό αποκαλύπτονται περίτεχνα μέσα από δυο μονολόγους σε αντίλογο. Ένα δριμύ κατηγορητήριο με καταδίκη το αναπόφευκτο τέλος.

Η παράσταση αρχίζει με τον Σταν να απευθύνει στην Όντρεϊ έναν καταιγισμό λέξεων που περιλαμβάνουν αιχμηρά σχόλια με στοιχεία παραληρήματος. Το συναίσθημα που είναι διάχυτο σε όσα αναφέρει είναι η απογοήτευση. Η επίκριση, υποτίμηση και σκληρότητα προερχόμενη από τα λόγια του κάποτε ερωτευμένου γίνεται ένα μεγάλο σπαθί που κατακρεουργεί την άλλοτε αγαπημένη διαλύοντας την, κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Η Όντρεϊ αφού συνέρχεται από την επιθετική αγόρευση του Σταν περνάει στην αντεπίθεση με τον δικό της αντίλογο. Με τα λόγια της αποτυπώνει  το πως βίωσε αυτή τη σχέση πριν διαλυθεί, τις υποχωρήσεις, τους συμβιβασμούς, τη κοινή τους ζωή και την αξιοπρεπή της αποχώρηση από την όπως αποδείχθηκε ασύμβατη χημεία τους που δεν άντεξε στο χρόνο. Η Όντρεϊ επικυρώνει τη παύση της σχέσης έχοντας τον τελευταίο λόγο.

Η θεατρική προσέγγιση του κειμένου είναι απολύτως ισορροπημένη από πλευράς μονολόγων και ερμηνείας των πρωταγωνιστών. Το πρώην ζευγάρι καταφέρνει να μετατρέψει κάθε λέξη σε αιτία χωρισμού. Ο μεν Σταν παρουσιάζεται άμεσος, εριστικός, σίγουρος για την απόφασή του η δε Όντρεϊ προβάλλεται συναισθηματική, δυναμική με πίστη στον εαυτό της.

Όλη η παράσταση εστιάζει σε μια εκδοχή του χωρισμού μέσα από καθημερινούς ανθρώπους. Σημασία δεν έχει ο ακριβής λόγος αλλά η βαθιά ασυμβατότητα που οδηγεί απευθείας στη φθορά και την απώλεια των συναισθημάτων. Οι διάλογοι όπως και η αλληλεπίδραση μεταξύ των ηθοποιών είναι δομημένοι με τέτοιο τρόπο που ο θεατής μπορεί να ταυτιστεί σα να επρόκειτο για τον εαυτό του σε αντίστοιχη κατάσταση καθώς είναι διαποτισμένοι με συναίσθημα, μια «γλώσσα» πανανθρώπινη.

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Ανδρέας Κανελλόπουλος

Σκηνικά-κουστούμια: Μάριος Ράμμος

Μουσική επιμέλεια: Μοa Bones

Φωτισμοί: Τζάνος Μάζης

Ερμηνεία: Θωμάς Καζάσης, Φένια Σχοινά

Πληροφορίες παράστασης:

Από Πέμπτη 17 Οκτωβρίου και κάθε Πέμπτη-Παρασκευή στις 21:15.

Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος: 12€, Μειωμένο: 8€, Ατέλειες: 5€

Προπώληση: viva.gr

Θέατρο Δεκατέσσερα

Καλλιρρόης 10, Αθήνα.

totelostoerwta-ewoman

totelostouerwta-ewoman