Αλκυόνη Παπαδάκη: Θα ήθελα να είμαι λιγότερο ευάλωτη και ανεκτική

Αλκυόνη Παπαδάκη: Θα ήθελα να είμαι λιγότερο ευάλωτη και ανεκτική

Την κα. Παπαδάκη τη γνώρισα από κοντά πριν λίγα χρόνια, όταν παραβρέθηκα σε φιλικό τραπέζι για φαγητό, συγκεκριμένα στο σπίτι της κας Μαρίας Μαυρίδου Καλούδη.

Ένιωσα αμέσως τόσο οικεία, που καθίσαμε και μιλήσαμε για τη ζωή μας. Ήταν σαν να τη γνώριζα χρόνια. Και τώρα που την κάλεσα για να τη ρωτήσω αν επιθυμεί να μας παραθέσει τούτη εδώ τη συνέντευξη, μου μίλησε τόσο άνετα και ζεστά που πραγματικά αν την είχα κοντά μου θα την αγκάλιαζα.

 Ας ξεκινήσουμε να τη γνωρίσουμε λίγο καλύτερα. Είναι τόσες οι ερωτήσεις που ήθελα να της κάνω, αλλά θα προσπαθήσω να τις περιορίσω όσο μπορώ.

 

Κυρία Παπαδάκη γεννηθήκατε στο Νιο Χωριό των Χανίων. Επισκέπτεστε την πατρίδα σας; Πώς είναι η ζωή στην πόλη;

Η Κρήτη για ‘μένα, είναι τόπος ιερός στην ψυχή μου. Πηγαίνω όποτε βρω ευκαιρία, για να φορτίσω, τις μπαταρίες μου. Η ζωή στα Χανιά, ήταν και είναι πάντα όμορφη. Μακάρι να είχα τη δυνατότητα, να μένω περισσότερο εκεί.

 

Γνωρίζω ότι παρακολουθήσατε μαθήματα δημοσιογραφίας και οι πρώτες σας δουλειές ήταν τα ρεπορτάζ. Πότε γεννήθηκε η αγάπη για τη γραφή;

Η δημοσιογραφία, ήταν η μεγάλη μου αγάπη. Πριν ακόμα τελειώσω το Γυμνάσιο είχα αποφασίσει να γίνω δημοσιογράφος. Κάποτε, όταν αναγκάστηκα να σταματήσω, έμεινε μέσα μου, ένα κενό. Είναι το μόνο απωθημένο, που έχω στη ζωή μου.

 

Αν είχατε την ευκαιρία να ζήσετε δεύτερη φορά, θα αλλάζατε κάτι;

Ναι. Ήθελα να είμαι λιγότερο ευάλωτη και ανεκτική.

 

Έχετε κλείσει ήδη 30 χρόνια που εκπροσωπείτε επάξια τη λογοτεχνία και μάλιστα αυτοαποκαλείστε «μαστόρισσα» αυτής. Ποιες είναι οι πηγές έμπνευσής σας; είναι και βιωματικά τα βιβλία σας ή μόνο μυθοπλασία;

Πηγές έμπνευσης, υπάρχουν παντού και πάντα. Φτάνει, να είναι ανοικτά τα μάτια της ψυχής. Σ’ όλα τα βιβλία μου, υπάρχει και κάτι βιωματικό. Δεν μπορείς να το αποφύγεις αυτό. Κυρίως όμως, είναι πραγματικά γεγονότα, δοσμένα με μυθοπλασία. Η λογοτεχνία, δεν είναι φωτογραφία. Είναι γεωγραφική. Βάζεις τα δικά σου χρώματα, τις δικές σου πινελιές.

Ναι. Αυτό που πιστεύω για τον εαυτό μου, είναι ότι απλώς, είμαι μια καλή μαστόρισσα.

 

Σας έχουμε αγαπήσει από τα βιβλία σας και τα αποφθέγματά σας έχουν αγγίξει πολλούς, αν όχι όλους, από εμάς. Είναι βγαλμένα από τη ζωή;

Σίγουρα, όλα, είναι βγαλμένα από τη ζωή. Αν μ’ έχουν αγαπήσει πολλοί άνθρωποι, είναι ακριβώς γι’ αυτό. Γιατί πάντα στέκομαι δίπλα στους άλλους με σεβασμό και κατανόηση.

φ

 

Τι βιβλία σας αρέσει να διαβάζετε; Έχετε κάποιον/α αγαπημένο/η συγγραφέα;

Μ’ αρέσει να διαβάζω καλή λογοτεχνία, ιστορία, λαογραφία… Αγαπώ όλους τους καλούς συγγραφείς και ποιητές.

 

Ζείτε μια ζωή εκτός διαδικτύου. Γνωρίζετε τι συμβαίνει στα κοινωνικά δίκτυα και πόσες αναφορές γίνονται σε εσάς και με πόση αγάπη; Έχετε ποτέ μπει στο δίλημμα να κάνετε τη δοκιμή και να μπείτε και σε αυτόν τον κόσμο;

Είναι επιλογή μου. Μαθαίνω όμως περίπου τι γίνεται. Και νιώθω μεγάλη ευγνωμοσύνη, γι’ αυτό. Άλλωστε, η αγάπη, είναι αμφίδρομη.

Ναι, έχω μπει στο δίλημμα, αλλά πάντα, δεν ξέρω γιατί, το αναβάλω.

 

Ετοιμάζετε καινούριο βιβλίο μήπως; Μπορείτε να μας δώσετε μια πληροφορία σχετικά με την ιστορία του;

Ετοιμάζω ένα καινούριο βιβλίο, αλλά δε μ’ αρέσει να μιλώ γι’ αυτό, πριν το τελειώσω. Μπορώ όμως, να σας πω τον τίτλο. «Κόντρα στο κύμα».

 

Τι ευχή θα δίνατε στους αναγνώστες μας για τη νέα χρονιά που ξεκίνησε;

Να προχωρούν και ν’ αγωνίζονται με το κεφάλι ψηλά. Καμιά νύχτα, δεν είναι αξημέρωτη. Πάντα, πίσω από το μαύρο σύννεφο, κρύβεται ένας ήλιος, λαμπερός.

Αλκυόνη Παπαδάκη
 

Το τελευταίο βιβλίο της Αλκυόνης Παπαδάκη τιτλοφορείται "Στην άκρη του βράχου" και κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διόπτρα.