Η λίστα με τα απαραίτητα τρόφιμα από το σούπερ μάρκετ

Η λίστα με τα απαραίτητα τρόφιμα από το σούπερ μάρκετ (pixabay)

Σύμφωνα με την οδηγία «Μένουμε Σπίτι», καλό είναι να περιορίσετε τις εξόδους σας αλλά και τις επισκέψεις σας στα super market. Γι αυτό, σας έχω εδώ τη λίστα σούπερ μάρκετ με τα απαραίτητα τρόφιμα που θα χρειαστείτε για τις επόμενες 2-3 εβδομάδες αλλά και οδηγίες για να τα μαγειρέψετε, να τα συντηρήσετε και να τα αποθηκεύσετε σωστά.

 

Οργανωθείτε λοιπόν, προγραμματίστε τα μαγειρέματά σας και φτιάξτε μία λίστα ώστε να μην πηγαινοέρχεστε στην αγορά και προμηθευτείτε υλικά ώστε ανά πάσα στιγμή να έχετε στο σπίτι λύση για όλα τα γεύματα και τα σνακ της οικογενείας.

 

Να προσέχετε όλοι και να ακολουθείτε τις επίσημες οδηγίες για το καλό όλων μας. Όλοι μαζί υπεύθυνα νοιαζόμαστε για όλους και κατ’ επέκταση για την οικογένεια μας και εμάς του ίδιους.

 

Λίστα σούπερ μάρκετ: ποια τρόφιμα να επιλέξω, πως να τα μαγειρέψω και πως να τα συντηρήσω;

•Αλεύρι

 

 

Αν έχεις αλεύρι στο ντουλάπι σου φτιάχνεις σχεδόν τα πάντα από ψωμιά, πίτες, πίτσες, ζυμαρικά, κουλουράκια, γλυκά κλπ. Προμηθευτείτε το αλεύρι που επιτρέπεται να τρώει η οικογένεια σας και έχετε ανά πάσα στιγμή ένα φαγητό στα σκαριά! Διαβάστε εδώ για τους διαφορετικούς τύπους αλευριού και τη σωστή τους χρήση.

 

 

Και για του λόγου το αληθές, αυτό το εύκολο ψωμί στη γάστρα γίνεται στο πι και φι με ελάχιστα υλικά.

 

•Μαγιά ξερή

 

Φτιάξτε ψωμί ή σπιτική πίτσα ή χίλιες δυο παρασκευές. Είναι μια ευκαιρία να ασχοληθείτε με τη ζύμη μιας και έχετε αρκετό χρόνο στο σπίτι αλλά είναι και μια διέξοδος για να απασχολήσετε τα παιδιά ζυμώνοντας, πλάθοντας και φουσκώνοντας τα δικά τους ψωμιά πίτσες κλπ.

 

•Όσπρια

 

Διατηρούνται για πάρα πολύ καιρό και απαιτούν μικρό χώρο αποθήκευσης.

 

•Ζυμαρικά και ρύζι

 

Αγοράστε σύμφωνα με τις προτιμήσεις της οικογένειας σας.

 

•Ξηροί καρποί και αποξηραμένα φρούτα

 

Θα σας γλιτώσουν από λιγούρες για γλυκό. Ειδικά οι χουρμάδες δίνουν ενέργεια και φέρνουν κορεσμό για γλυκό μόλις καταναλωθούν.

 

•Ψιλοκομμένες ντομάτες κονσέρβα, πελτές και τριμμένη ντομάτα

 

Θα σας βοηθήσουν να φτιάξετε τα κοκκινιστά σας, τις σάλτσες σας και γενικά όλα τα φαγητά που απαιτούν χρήση ντομάτας και αυτά είναι πολλά στην ελληνική κουζίνα.

 

•Καφέ, τσάι, βότανα σύμφωνα με τις προτιμήσεις της οικογένειας

 

•Δημητριακά και μπάρες δημητριακών

 

•Φρέσκα Λαχανικά

 

Φροντίστε να αγοράσετε με μέτρο τα φρέσκα λαχανικά σας γιατί δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από υλικά που αγοράσατε να σαπίζουν στο ψυγείο ή στη φρουτιέρα σας. Στην τελική αν μαζευτούν λίγο από ένα λαχανικό και λίγο από άλλο τότε φτιάξτε μια σούπα λαχανικών ή μία ωραία χορτόσουπα με τη συνταγή που σας έχω εδώ.

 

Λαχανικά και φρούτα που αντέχουν αρκετές ημέρες, είναι τα εξής:

-Πιπεριές

 

-Κρεμμύδια ξερά

 

-Σκόρδα

 

-Καρότα

 

-Λάχανο

 

-Πράσα

 

-Πατάτες -γλυκοπατάτες

 

-Λεμόνια

 

-Αβοκάντο

 

-Μήλα

 

-Ακτινίδια

 

-Πορτοκάλια

 

-Οι μπανάνες να παραμείνουν ενωμένες στο τσαμπί τους ώστε να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Σε περίπτωση που γρήγορα ωριμάσουν και σκουρύνει η φλούδα τους, τότε είναι κατάλληλες για να φτιάξετε το κέικ μπανάνας που σας έχω εδώ.

 

Αξιοποιήστε όλα τα φρούτα και τα λαχανικά που έμειναν ανεκμετάλλευτα φτιάχνοντας ένα γλυκό ή μια πίτα. Πχ μήλα για μηλόπιτα ή κέικ μήλου. Πορτοκάλια για μαρμελάδα ή πορτοκαλόπιτα.

 

Πως συντηρώ ευπαθή λαχανικά;

Πράσα, φρέσκα κρεμμύδια και βότανα, όλα στεγνά και τυλιγμένα σε χαρτί κουζίνας τα φυλάτε στο συρτάρι του ψυγείου σας. Να μην ξεχάσετε να αφαιρέσετε το λαστιχάκι που τα συγκρατεί γιατί τραυματίζει τα λαχανικά και τα βότανα με αποτέλεσμα να αλλοιώνονται πιο γρήγορα. Μακριά από υγρασία θα διατηρηθούν για πολύ καιρό.

 

Σε περίπτωση που πρέπει άμεσα να τα μαγειρέψετε για να μην πάνε χαμένα μπορείτε να τα σοτάρετε σε ελαιόλαδο κι αφού κρυώσουν να τα καταψύξετε σε χωριστά μπολ καλά σκεπασμένα. Ξεπαγώνουν σχεδόν αμέσως ώστε να τα χρησιμοποιήσετε άμεσα.

 

Εναλλακτικά φτιάξτε μια εύκολη σπανακόπιτα ή μία νηστίσιμη χορτόπιτα σαν την παρακάτω και αξιοποιήστε ό,τι περίσσευμα από πράσα, φρέσκα και ξερά κρεμμύδια έχετε, μαζί με σπανάκι ή χόρτα.

 

•Κατεψυγμένα λαχανικά

 

Είναι μια λύση αν δεν θέλετε να τρέχετε συνεχώς στα super market. Αποθηκεύστε στην κατάψυξη σας τα λαχανικά που προτιμάτε για να έχετε μαγειρικές επιλογές μέσα στην εβδομάδα.

 

•Γαλακτοκομικά και τυριά

 

-Αγοράστε γιαούρτι, τροφή υγιεινή, πλούσια σε πρωτεΐνη και ιδανική να καταναλωθεί σκέτη σαν ελαφρύ γεύμα, σαν σάλτσα ή για να παρασκευάσετε γλυκό η φαγητό.

 

-Γάλα προμηθευτείτε το γάλα που προτιμάει η οικογένεια σας και συντηρείστε το στο ψυγείο. Πάντα να έχετε γάλα μακράς διάρκειας στο ντουλάπι σας.

 

-Διατηρήστε τα τυριά σας σκεπασμένα σε μπολ ώστε να μην πάρουν καθόλου υγρασία. Αν πάρετε κίτρινο τυρί σε φέτες μεριδοποιήστε και αποθηκεύστε στην κατάψυξη ώστε να ξεπαγώνει λίγο λίγο.

 

-Το ίδιο ισχύει και για τα αλλαντικά αν χρησιμοποιείτε. Αξιοποιήστε όλα τα περισσεύματα από τα τυριά σε μια εύκολη πίτσα με ζύμη του πεντάλεπτου χωρίς μαγιά και φούσκωμα. Δείτε τη συνταγή εδώ.

 

•Θαλασσινά

 

Τώρα στη νηστεία τα θαλασσινά είναι μια από τις πρωτεΐνες αλλά και τις αγαπημένες συνήθειες όσων ακολουθούν αυτή τη διατροφή.

 

Αγοράστε φρέσκα θαλασσινά κι αφού τα καθαρίσετε, μεριδοποιήστε τα και αποθηκεύστε τα σε σακούλες τροφίμων ή σε σκεύη κατάψυξης.

 

Εναλλακτικά, αγοράστε κατεψυγμένα θαλασσινά και βάλτε τα στην κατάψυξη το συντομότερο. Θα τα βγάζετε από το προηγούμενο βράδυ στην συντήρηση του ψυγείου μέσα σε ένα σουρωτήρι ώστε να αποψυχθούν σωστά και να τα μαγειρέψετε την επόμενη ημέρα.

 

Μην ξεχνάτε οτιδήποτε καταψύξετε να βάζετε επάνω ετικέτα που αναγράφει το είδος και την ημερομηνία που καταψύξατε. Έτσι δεν θα ξεχνάτε τι είναι αφού μόλις παγώσουν δύσκολα ξεχωρίζει μέσα από τη σακούλα τι ακριβώς είναι το υλικό.

 

Προσοχή! Κανένα κατεψυγμένο τρόφιμο που το αποψύξουμε για μαγείρεμα δεν το ξαναβάζουμε στην κατάψυξη μαγειρεμένο. Τα κατεψυγμένα τρόφιμα που αποψύχονται πρέπει να καταναλώνονται το συντομότερο δυνατό.

 

•Κρέας και πουλερικά

 

Αν δε νηστεύετε, προμηθευτείτε φρέσκο κρέας και πουλερικά που θα τα μεριδοποιήσετε για οικονομία χώρου αλλά και για καλύτερη συντήρηση και θα τα αποθηκεύσετε στην κατάψυξη σας για ημέρες αλλά και εβδομάδες.

 

Μην ξεχνάτε, οτιδήποτε καταψύξετε να βάζετε επάνω ετικέτα που αναγράφει το είδος και την ημερομηνία που καταψύξατε, για να τα βρίσκετε εύκολα στην κατάψυξη και να τα χρησιμοποιείτε έγκαιρα.

 

Βοηθήστε το ανοσοποιητικό σας σύστημα τρώγοντας φρούτα και λαχανικά και τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά Αν έχετε άρρωστο στο σπίτι φτιάξτε του τροφές που θα βοηθήσουν το ανοσοποιητικό του όπως κοτόσουπα και σούπα λαχανικών που είναι ασπίδα προστασίας για τον οργανισμό. Συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας γιατρό για οδηγίες.

 

Να καταναλώνετε πάντα πρώτα τα πιο ευπαθή φρούτα και λαχανικά ώστε να μην έχετε πολλές απώλειες. Τελευταία να αφήσετε τα κατεψυγμένα τρόφιμα μιας και έχουν μεγάλη διάρκεια συντήρησης. Δείτε εδώ πόσο καιρό διατηρούνται τα τρόφιμα στην κατάψυξη.

 

Προτεινόμενο μενού εβδομάδας

-1 φορά μοσχάρι

 

-1 φορά κοτόπουλο

 

-1 φορά ψάρι ή θαλασσινά

 

-2 φορές όσπρια

 

-1 φορά ζυμαρικά

 

-1 φορά λαδερά

 

Προτεινόμενο νηστίσιμο μενού εβδομάδας

-2 φορές όσπρια

 

-2 φορές λαχανικά (λαδερά κατσαρόλας ή φούρνου)

 

-1-2 φορές ζυμαρικά

Το είδαμε εδώ