Συμβουλές εναντίον του κορονοϊού

Συμβουλές εναντίον του κορονοϊού(pixabay)

Ακούω και αφουγκράζομαι. Σκέφτομαι και βλέπω τί συμβαίνει γύρω μου κι ενώ προσπαθώ να διατηρήσω τη ψυχραιμία μου και να μη με πιάσει πανικός, έχουν βαλθεί όλοι να με τρομοκρατήσουν. Από τις ειδήσεις που με πιάνει κατάθλιψη και τα σούπερ μάρκετ που αδειάζουν σε χρόνο ρεκόρ, μέχρι τους γονείς μου, που με καλούν κάθε τρεις και λίγο να με ρωτήσουν πού είμαι κι αν κάθομαι σπίτι μου κλεισμένη.

 

Nαι είναι μία κατάσταση δύσκολη και πρωτόγνωρη, όπως ήταν και πολλές άλλες που έχουμε περάσει. Κάθε μία ήταν διαφορετική και είχε το δικό της βαθμό δυσκολίας. Η διαφορά τώρα είναι στην έκταση όλου αυτού και στις διαστάσεις που έχει πάρει. Δεν υπάρχει διαφορά όμως στο πώς χειρίζονται τα media μία τέτοια κατάσταση. Τις χειρίζονται όλες με τον ίδιο τρόπο και τις τραγικοποιούν. Αυτό συνέβαινε πάντα.

Tip 1: Πολύ σημαντικό είναι να προσέχουμε από ποιες πηγές ενημερωνόμαστε και να μην πανικοβαλλόμαστε.

 

Τρέφομαι υγεινά και φροντίζω τη διατροφή μου ούτως ή άλλως, τις τελευταίες μέρες όμως την εμπλούτισα με ακόμη περισσότερη βιταμίνη C και άλλες τροφές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό. Κάνω όλα αυτά που πιστεύω πως θα ενισχύσουν τον οργανισμό μου να ανταπεξέλθει σε αυτή τη δύσκολη φάση, κι όχι μόνο για να προφυλάξω εμένα, αλλά και για τους άλλους.

Tip 2: Προσέχουμε και φροντίζουμε τον εαυτό μας. Χτίζουμε καλό ανοσοποιητικό.

 

Παρόλο που σε κάθε τηλεφώνημα των γονιών μου, θα απαντήσω πως δεν μένω κλεισμένη μέσα, φροντίζω να προσέχω. Θα πάω το σκύλο μου βόλτα, θα βγω να πάρω τον καφέ μου, θα πάω στη δουλειά μου γιατί χρειάζεται να είμαι εκεί και γιατί δεν μου έχει ανακοινωθεί προς το παρόν να κάνω κάτι άλλο, ακολουθώντας όμως όλους τους κανόνες υγιεινής και τα απαραίτητα μέτρα. Θα πάω σε ανοιχτά μέρη κι εκεί που δεν συχνάζει πολύς κόσμος. Θα συμφιλιωθώ με τα καινούρια δεδομένα για να προστατευτούν κυρίως οι ευπαθείς ομάδες.

Tip 3: Ακολουθούμε τις οδηγίες και τους κανόνες υγιεινής.

 

Κι από την άλλη δεν σας κρύβω πως τα βλέπω όλα αυτά και σαν μια ευκαιρία να περάσω περισσότερο χρόνο με τον εαυτό μου. Να απολαύσω μεγαλύτερες βόλτες με το σκύλο μου. Να ξεκουραστώ. Να δω ταινία στον καναπέ μου, επιτέλους. Να χαλαρώσω. Να ρίξω μία ματιά στη ζωή μου και σε όλα αυτά για τα οποία παλεύω. Να αναρωτηθώ αν αξίζουν τελικά… Να μη φοβάμαι. Να μην πανικοβάλλομαι. Να ελπίζω πως όλο αυτό θα το ξεπεράσουμε γρήγορα. Εξάλλου οι περισσότεροι το περνάνε με ήπια συμπτώματα.

Tip 4: Χαλαρώνουμε, εστιάζουμε στα θετικά, το βλέπουμε ως ευκαιρία να περάσουμε χρόνο με τον εαυτό μας.

 

Xαίρομαι τους Ιταλούς που βγαίνουν στα μπαλκόνια και τραγουδάνε. Δεν το αφήνουν να τους πάρει από κάτω. Πολύ σημαντικό! Το άγχος, το στρες, ο πανικός και ο φόβος που προκαλούνται, δεν θα μας σώσουν, αντιθέτως μας γεμίζουν με φόβο και αρνητικές σκέψεις. Ρωτήστε ειδικούς. Μιλήστε μαζί τους. Μιλήστε με τον ψυχολόγο σας ή το γιατρό σας. Ζητήστε συμβουλή.

Tip 5: Μη μας πάρει από κάτω. Διατηρούμε τη ψυχραιμία μας. Ενημερωνόμαστε για την καραντίνα και βρίσκουμε εναλλακτικές. Συνεχίζουμε την επικοινωνία μας με τους φίλους μας και την οικεγένεια μας – έστω κι από απόσταση.

 

Πού θα πάει κι αυτό; Θα περάσει. Όπως έχουν περάσει κι άλλα. Ελπίζουμε σε όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες. Διαβάζουμε έγκυρες πηγές. Προσέχουμε τί ακούμε. Φιλτράρουμε τί μπαίνει στα αυτιά μας. Διατηρούμε την επικοινωνία μας με τον κόσμο, με όποιον τρόπο μας επιτρέπεται. Βοηθάει κι αυτό στη μείωση του πανικού. Μας ηρεμεί.

 

Κι ένα τελευταίο Τip: Γελάστε! Mη χάνετε το γέλιο σας! Το γέλιο, η ευτυχία και η χαρά τονώνουν το ανοσοποιητικό μας, σε αντίθεση με το άγχος και τον πανικό.

 

Κι αν θέλετε να ενημερωθείτε, σας παραθέτω κι εγώ μερικές πηγές: 

 

Οδηγίες του ΕΟΔΥ ( ανανεώνεται συνέχεια ο ιστότοπος )

Συμβουλές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το κοινό 

U.S. Centers For Disease Control and Prevention

Καλή δύναμη!

Το είδαμε εδώ