Η συνταγή της ημέρας: Λαχταριστά γεμιστά σπιτικά ντόνατς!

Η συνταγή της ημέρας: Λαχταριστά γεμιστά σπιτικά ντόνατς!

Κι ενώ η καραντίνα καλά κρατεί, το ewoman φτιάχνει υπέροχα σοκο-λασμένα σπιτικά ντόνατς...

Στον καιρό της καραντίνας,  ένα είναι σίγουρο: ότι το έχουμε ρίξει όλοι στα φαϊ κι όταν τελειώσει όλο αυτό, πολλοί από εμάς δεν θα χωράμε να περάσουμε από τις πόρτες της πολυπόθητης εξόδου...

Αφού σας επισημάνουμε αρχικά λοιπόν, ότι ποτέ το φαγητό δεν έλυσε κανένα πρόβλημα, κανενός, (τα λέμε της πεθεράς για να τ' ακούει η νύφη, όπως καταλαβαίνετε) εδώ είμαστε κι εμείς για να γλυκάνουμε τις ώρες-μέρες που #μένουμεσπίτι.

Μπορείτε να φτιάξετε γεμιστά ντόνατς με μερέντα ή μαρμελάδα, ντόνατς με σοκολατένια επικάλυψη, ντόνατς με μέλι και κανέλα ή απλά πασπαλισμένα με άχνη.

Μια σχετικά εύκολη συνταγή που μπορείτε να φτιάξετε ακόμη και με τα μικράκια σας, περνώντας δημιουργικό χρόνο μαζί τους και κάνοντας αυτό το #μένουμεσπίτι, ιδιαιτέρως απολαυστικό!

Tip: Πασπαλίστε τα ντόνατς με άχνη ζάχαρη αντί για επικάλυψη σοκολάτας και κάντε τα σοκολατένια ντόνατς ακόμη πιο λαχταριστά πασπαλίζοντάς τα με πολύχρωμη τρούφα μετά την επικάλυψη.

Υλικά:

200 γρ. γάλα, χλιαρό

2 1/2 κ.γ. μαγιά ξηρή

50 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

2 κρόκους

2 κ.σ. βούτυρο, λιωμένο

1 κ.γ. σιρόπι, βανίλια

ξύσμα, από 1 πορτοκάλι (προαιρετικά)

350 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

1/4 κ.γ. αλάτι, χοντρό

ηλιέλαιο, για τηγάνισμα

Για σοκολατένια επικάλυψη

1 κ.σ. κακάο

2 κ.σ. ζάχαρη άχνη

1 κ.σ. γάλα

ή απλά, μερέντααααα

Για λευκό γλάσο

2 κ.σ. ζάχαρη άχνη

1 κ.σ. γάλα

Για το πασπάλισμα:

πολύχρωμη τρούφα 

μέλι-κανέλα

άχνη

Για γεμιστά ντόνατς:

μερέντα. ή μαρμελάδα της αρεσκείας σας

Εκτέλεση:

Για να φτιάξουμε τη ζύμη μας, στον πάτο ενός μεγάλου μπολ βάζουμε το γάλα χλιαρό, τη μαγιά και τη ζάχαρη κι ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί η μαγιά. Αφήνουμε για 5-10' να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να αρχίσει να αφρίζει.

Στο μπολ με τη μαγιά, χτυπάμε τους κρόκους, το λιωμένο βούτυρο, το σιρόπι βανίλιας κι ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, το μισό αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να αναμειχθούν.

Προσθέτουμε το άλλο μισό αλεύρι και το αλάτι και ανακατεύουμε όσο καλύτερα γίνεται με το κουτάλι.

Βάζουμε αλεύρι πάνω στον πάγκο και στα χέρια μας και σχηματίζουμε μία ζύμη ελαστική και λεία για περίπου 5'.

Το μείγμα πρέπει να είναι κολλώδες. Στην περίπτωση που κολλάει πολύ βάζουμε και άλλο αλεύρι στα χέρια μας.

Λαδώνουμε ελαφρά ένα άλλο μπολ. Βάζουμε μέσα τη ζύμη και ρίχνουμε λίγο αλεύρι από πάνω.

Σκεπάζουμε με μία μεμβράνη και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 1 ώρα μέχρι να φουσκώσει το ζυμάρι μας.

Η συνταγή της ημέρας: Λαχταριστά γεμιστά σπιτικά ντόνατς!

Βάζουμε αλεύρι στα χέρια μας για να μη μας κολλήσει η ζύμη και την κάνουμε σαν μία μπάλα.

Ρίχνουμε αλεύρι και πάνω από το ζυμάρι μας και στην ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια που είχαμε από πριν, ανοίγουμε τη ζύμη μας μέχρι να έχει πάχος 1 εκ.

Ανοίγουμε το ζυμάρι μέχρι 3 φορές. Αν το ανοίξουμε παραπάνω δεν θα βγουν το ίδιο αφράτα τα ντόνατς μας.

Κόβουμε το πρώτο ντόνατς με στρόγγυλο κουπάτ το οποίο έχουμε αλευρώσει σε στρογγυλούς κύκλους διαμέτρου 5 εκ. Μέσα στον κύκλο αυτό, χρησιμοποιώντας ένα μικρότερο κουπάτ κάνουμε τρύπα.

Η συνταγή της ημέρας: Λαχταριστά γεμιστά σπιτικά ντόνατς!

Επαναλαμβάνουμε για όλα τα ντόνατς. Αν θέλουμε κάποια ντόνατς χωρίς τρύπα θα χρειαστούμε μικρότερο κουπάτ.

Αφήνουμε να ξεκουραστούν για άλλα 30' και να αυξηθούν σε μέγεθος και σκεπάζουμε ελαφρά με μία πετσέτα.

Ζεσταίνουμε 5 εκ. λάδι στους 175ο C σε ένα βαθύ τηγάνι.

Βάζουμε 4 ντόνατς τη φορά μέσα στο λάδι και πρώτα μαγειρεύουμε από τη μία πλευρά μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα για 1-2' . Τα γυρίζουμε από την άλλη πλευρά και αφήνουμε για άλλο ένα λεπτό.

Η συνταγή της ημέρας: Λαχταριστά γεμιστά σπιτικά ντόνατς!

Σουρώνουμε τα ντόνατς μας και τα ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί.

Η συνταγή της ημέρας: Λαχταριστά γεμιστά σπιτικά ντόνατς!

Όταν κρυώσουν ελαφρώς, τα βουτάμε στη ζάχαρη ή πασπαλίζουμε με  ζάχαρη άχνη.

Η συνταγή της ημέρας: Λαχταριστά γεμιστά σπιτικά ντόνατς!

Στην περίπτωση που θέλουμε να φτιάξουμε κάποια γεμιστά, βάζουμε τη μερέντα, ή τη μαρμελάδα της αρεσκείας μας σε ένα κορνέ με ένα στρογγυλό τιπ 0.5-1 εκ.

Μπορούμε να γεμίσουμε τα ντόνατς από την κορυφή ή από τα πλάγια. Πιέζουμε το τιπ από το κορνέ μέσα στο ντόνατ μέχρι να βγει η μερέντα ή η μαρμελάδα από την τρύπα.

Η συνταγή της ημέρας: Λαχταριστά γεμιστά σπιτικά ντόνατς!

Αν θέλουμε τα ντόνατς μας να τα επικαλύψουμε με γλάσο, ανακατεύουμε τα υλικά για το γλάσο σε ένα μπολ και το περιχύνουμε από πάνω.

Η συνταγή της ημέρας: Λαχταριστά γεμιστά σπιτικά ντόνατς!

Καλή επιτυχία και καλοφάγωτα!!