Η συνταγή της ημέρας: Ένα γλυκό, διατροφικός θησαυρός

Η συνταγή της ημέρας: Ένα γλυκό διατροφικός θησαυρός

Stay home! Eat fit! Feel chic!

Η αλήθεια είναι πως τώρα με την καραντίνα υπάρχει περισσότερος χρόνος να δημιουργείτε καινούριες γεύσεις στην κουζίνα σας.

Και επειδή αυτή ειδικά την περίοδο είναι σημαντικό να τρώτε υγιεινά θα σας προτείνω ένα γλυκό χωρίς ζάχαρη, ελαφρύ μεν με πολλά θρεπτικά συστατικά δε.

Σε αυτό το γλυκό θα βάλουμε μέλι(αγνό όχι σιρόπι όπως είναι μερικά), σιμιγδάλι, ταχίνι, σιρόπι αγαύης, και γάλα αμυγδάλου.

Μιλάμε λοιπόν για ένα γλυκό super food, που είναι μια καλή επιλογή για πρωινό ώστε να ξεκινήσετε την ημέρα σας με ενέργεια.

Γιατί δεν βάλαμε ζάχαρη; Γιατί είναι ένα βιομηχανοποιημένο προϊόν που έχει υποστεί επεξεργασία και μας προσφέρει κενές θερμίδες χωρίς κανένα θρεπτικό συστατικό για τον οργανισμό σας.

Γιατί βάλαμε μέλι; Το μέλι είναι ένα φυσικό προϊόν και έχει μέχρι και 180 διαφορετικές ουσίες μεταξύ των οποίων βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, και αντιοξειδωτικές ουσίες. Δίκαια το λένε διατροφικό θησαυρό.

Γιατί βάλαμε σιμιγδάλι; Το σιμιγδάλι προσφέρει σίδηρο, φώσφορο, ασβέστιο και μαγνήσιο. Είναι τροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, πλούσια σε υδατάνθρακες και έχει μια ικανοποιητική ποσότητα πρωτεΐνης.

Γιατί βάλαμε ταχίνι; Άλλος ένας διατροφικός θησαυρός. Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, βιταμίνες Ε, Β1, Β2, νιασίνη, αμινοξέα, φώσφορο και μαγνήσιο. Όλα αυτά καταλαβαίνετε πόσο θωρακίζουν τον οργανισμό και το σημαντικότερο; Προστατεύει τον οργανισμό από την γήρανση.

Γιατί βάλαμε φράουλα; Πέρα ότι είναι φρούτο της εποχής που διανύουμε, είναι εξαιρετική πηγή φυτοχημικών και αντιοξειδωτικών ουσιών. Ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση και τη γλυκόζη αίματος καθώς έχει και ψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C.

Γιατί βάλαμε σιρόπι αγαύης; Γιατί σε αντίθεση με την ζάχαρη περιέχει κυρίως φρουκτόζη και πολύ λιγότερη γλυκόζη οπότε έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη αν και είναι 1,5 φορά πιο γλυκό σε σχέση με τη ζάχαρη.

Γιατί βάλαμε γάλα αμυγδάλου με πρωτεΐνη; Γιατί είναι ένα ρόφημα με υψηλή περιεκτικότητα εδώδιμων ινών και φυτικών πρωτεϊνών από ομοειδή προϊόντα και πλούσιο σε ασβέστιο, βιταμίνες Ε και βιταμίνη D.

Πάμε λοιπόν τώρα να δούμε την ποσότητα των υλικών και την εκτέλεση παρασκευής του.

ΥΛΙΚΑ:

Για τον σιμιγδαλένιο χαλβά

- Μια κούπα ελαιόλαδο.

- Δύο κούπες σιμιγδάλι χοντρό

- 2 κ.σ ταχίνι ολικής

Για το σιρόπι

- 4 κούπες νερό

-1/2 κούπα μέλι (με την λέξη κούπα είναι το σκεύος που χρησιμοποιείτε σαν μέτρο σε όλα τα υλικά)

- Ξύσμα από ένα πορτοκάλι

Για την κρέμα

- 1lt γάλα αμυγδάλου (με πρωτεΐνη προαιρετικά)

- 1/2 ποτήρι νερού ψιλό σιμιγδάλι

Για την μαρμελάδα φράουλα

- 500-600 γραμ φράουλες

- 3/4 με 1 φλυτζάνι τσαγιού σιρόπι αγαύης

- 1 σφηνοπότηρο κονιάκ

- Μισό μήλο τριμμένο

- Μισό χυμό λεμονιού

Εκτέλεση:

1) Σιρόπι

Βάζουμε το νερό σε δυνατή φωτιά μαζί με το ξύσμα πορτοκαλιού μέχρι να πάρει μια βράση. Μόλις βράσει το κατεβάζουμε από την φωτιά και μόλις λίγο κρυώσει ρίχνουμε το μέλι και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Αυτό το κάνουμε για να μην χάσει το μέλι τα θρεπτικά του συστατικά.

2) Χαλβάς

Ρίχνω το ελαιόλαδο το σιμιγδάλι και καβουρδίζω σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για να μην καεί, αλλά να ψηθεί καλά και να πάρει ένα ωραίο χρυσοψημένο χρώμα. Σβήνω την φωτιά και ρίχνω τις δύο κουταλιές ταχίνι. Τα ανακατεύω και μόλις ενωθούν ρίχνω το σιρόπι σιγά σιγά ανακατεύοντας. Ξαναβάζω σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και ανακατεύω μέχρι να πιει το σιρόπι. Τοποθετώ το μίγμα στο ταψί και το στρώνω.

3) Κρέμα αμυγδάλου

Βάζω το γάλα να βράσει και ρίχνω το σιμιγδάλι ανακατεύοντας συνεχώς να μην πιάσει. Μόλις αρχίσει να βράζει βάζω στο πολύ χαμηλό την φωτιά για να μην πήξει ακόμα και να βράσει καλά το σιμιγδάλι. Δεν σταματάω να ανακατεύω μέχρι να σιγουρευτώ ότι είναι έτοιμη.Δεν πρέπει να πήξει πάρα πολύ. Να έχει ρευστότητα γιατί μόλις παγώσει θα γίνει πιο πηχτή. Αν θέλετε προσθέστε σιρόπι αγαύης. Ρίξτε το μίγμα πάνω στον χαλβά και απλώστε 

4) Μαρμελάδα φράουλα

Έχετε πλύνει τις φράουλες από την αρχή για να στεγνώσουν. Βγάζετε τα κοτσανάκια με την μύτη του μαχαιριού ( μόνο αυτά δεν κόβετε μέρος από την φράουλα). Τις βάζετε σε λεκανιτσα και ρίχνετε το σιρόπι αγαύης. Αν θέλετε και περισσότερο. Τα αφήνετε για 20'. Θα σας πρότεινα να το κάνετε αυτό από την αρχή, πριν φτιάξετε τα υπόλοιπα, για να βγάλουν περισσότερο ζουμί οι φράουλες. Φοράτε γάντια και λιώνετε τις φράουλες ανακατεύοντας. Δεν χρειάζεται να λιώσουν τελείως γιατί έτσι και αλλιώς θα βράσουν. Ρίχνετε το μίγμα στην κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και αρχίζει να βράζει.Ριχνετε και το μήλο γιατί έχει πηκτίνη και δίνει ωραία υφή στην μαρμελάδα. Ανακατεύετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Θα χρειαστούν 25'-30'. Ένα δύο λεπτά πριν κατεβάσετε από την φωτιά ρίχνετε το κονιάκ και το λεμόνι. Βάζετε την μαρμελάδα πάνω από την κρέμα και καλύπτετε όλη την επιφάνεια.

Το γλυκό σας είναι έτοιμο. Ελαφρύ με πολλά θρεπτικά συστατικά. Γιατί τις θερμίδες μπορούμε να τις αποφύγουμε την γεύση όμως όχι. Με ένα κομμάτι θα χορταίνετε αλλά το στομάχι σας δεν θα γίνεται βαρύ. Όπως έλεγε και ο Ιπποκράτης η τροφή μας είναι το φάρμακο μας.

Τα τρόφιμα έχουν τόση δύναμη που αν την ανακαλύψει ο άνθρωπος θα εκπλαγεί.

Καλή σας όρεξη και μην ξεχνάτε....παν μέτρον άριστον γιατί η κάθε τροφή που τρώτε είναι μόνο ένα μέρος της ημερήσιας διατροφής σας.

sweets-ewoman