Η συνταγή της ημέρας: Μαρμελάδα φράουλα και ακτινίδιο

Η συνταγή της ημέρας: Μαρμελάδα φράουλα και ακτινίδιο

Μαρμελάδα φράουλα σίγουρα οι περισσότεροι έχετε δοκιμάσει, όπως και μαρμελάδα ακτινίδιο.Ισως όχι οι περισσότεροι αλλά αρκετοί.

Μαρμελάδα όμως φράουλα και ακτινίδιο μαζί, δηλαδή δύο σε ένα έχετε δοκιμάσει; Πρόκειται λοιπόν για μια μαρμελάδα από δύο φρούτα με πολλά θρεπτικά συστατικά που φτιάχνουν την τέλεια μαρμελάδα με μια ελαφριά γλυκόξινη γεύση. Ο συνδυασμός τους απογειώνει την αίσθηση της γεύσης και ο ουρανίσκος μένει πλήρως ικανοποιημένος!

Υλικά:

-1κ. φράουλες

-8 ακτινίδια

-1 κ. καστανή ζάχαρη

-1 σφηνοπότηρο κονιάκ

-1 σφηνοπότηρο ούζο

-1σφηνοπότηρο ρακί

-4-5 κομμάτια αστεροειδή γλυκάνισο

-Μισο φακελάκι μείγμα πιπεριών

-λίγο γλυκάνισο

-μερικούς κόκκους μαχλέπι

-λίγο εκχύλισμα βανίλιας (προαιρετικά)

-λίγο εκχύλισμα αμυγδάλου (προαιρετικά)

-χυμό ενός λεμονιού

-4 κουταλιές σούπας πετιμέζι

-1 φακελάκι βανίλιας.

Εκτέλεση:

Πλένετε τις φράουλες και βγάζετε τα κοτσανάκια τους. Τις βάζετε σε μια λεκάνη κομμένες στα δύο ή στα τέσσερα. Μέσα ρίχνουμε τα 600 γραμ. από την ζάχαρη, το κονιάκ, το ούζο, την ρακή, το εκχύλισμα βανίλιας και αμυγδάλου. Παίρνουμε ένα τούλινο πουγκάκι και μέσα βάζουμε τον αστεροειδή γλυκάνισο, τα πιπεριά (μερικούς κόκκους μπορείτε να τους ρίξετε χύμα μέσα στις φράουλες γιατί όταν βράσουν και μετά στο βάζο μαλακώνουν και όταν τους φάτε δίνουν ένα απίστευτα εκρηκτικό συνδυασμό γεύσεων καυτερού και γλυκόξινης μαρμελάδας), το γλυκάνισο και το μαχλέπι. Το δένουμε καλά και το βάζουμε και αυτό μέσα στις φράουλες. Τοποθετούμε την λεκάνη μέσα στο ψυγείο για 12 ώρες και περισσότερο δεν είναι κακό. Όσο πιο πολύ βγάλουν από τα υγρά τους τόσο πιο γευστική θα είναι η μαρμελάδα γιατί δεν θα προσθέσετε καθόλου νερό.

Το ίδιο θα κάνετε, περίπου, με τα ακτινίδια. Τα καθαρίζετε σε μικρά κομμάτια και τα βάζετε σε μια λεκάνη. Ρίχνετε την υπόλοιπη ζάχαρη, τα 400 γραμ. 

Τα αφήνουμε και αυτά τις ίδιες ώρες στο ψυγείο. Μόνο που τα ακτινίδια τα λιώνετε με τα χέρια σας μέσα στη ζάχαρη γιατί μετά στο βράσιμο κρατάνε περισσότερο από τις φράουλες. Ο λόγος που δεν λιώσατε καθόλου τις φράουλες αφού θα γίνουν μια μαρμελάδα.

Μόλις περάσει ο χρόνος τους στο ψυγείο τα βάζετε όλα στην κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μαζί και το πουγκί με τα μυρωδικά. Ανακατεύετε και αφαιρείτε τον αφρό που βγάζουν.

Μόλις αρχίζουν να μαλακώνουν τα φρούτα τα πιέζετε με τον πολτοποιητή πατάτας (όπως λέγεται το συγκεκριμένο σκεύος κουζίνας). Τα πιέζετε όσο θέλετε εσείς ανάλογα τα γούστα σας. Εμένα π.χ μου αρέσει στην μαρμελάδα να υπάρχουν και κομμάτια φρούτων.

Το βράσιμο θα πάρει περίπου 30 λεπτά. Μόλις φύγουν τα πολλά υγρά η μαρμελάδα θα αρχίσει να δένει. Μην χάσει όλα τα υγρά γιατί μόλις αρχίζει να κρυώνει θα γίνει πιο πηχτή. Εξαρτάται βέβαια και πως την προτιμάει ο καθένας.

Πολύ σημαντικό, βγάζετε το πουγκί πριν χαθούν τα πολλά υγρά για να μην ανοίξει.

Μόλις βγάλετε την μαρμελάδα από την φωτιά ρίχνετε το φακελάκι βανίλιας και το λεμόνι. Μια βράση ακόμα και τέλος. Την αφήνετε να γίνει χλιαρή για να προσθέσετε το πετιμέζι που θα απογειώσει την γεύση χωρίς να χάσει τα θρεπτικά του συστατικά λόγω υψηλής θερμοκρασίας.Εδώ να σας πω ότι μπορείτε να έχετε τρίψει ένα πράσινο μήλο με την φλούδα του μέσα στην κατσαρόλα από την αρχή και τα κουκούτσια του σε ένα πουγκάκι λόγω της πηκτίνης που έχουν για να πάρει όμορφη υφή η μαρμελάδα σας.

Μέχρι λοιπόν η μαρμελάδα σας να χλιαρίνει, τα βαζάκια που ήδη έχετε πλύνει με ζεστό νερό τα βάζετε με ανοιχτά καπάκια στον φούρνο στους 100 βαθμούς για 20 λεπτά. Όσο περισσότερο τόσο το καλύτερο για να αποστειρωθούν καλά. Ρίχνετε την μαρμελάδα μέχρι πάνω πάνω στο βαζάκι και βιδώνετε καλά με καυτό καπάκι. Γυρίζετε ανάποδα τα βαζάκια μέχρι να κρυώσουν. Το κάθε βαζάκι που ανοίγετε μετά το φυλάτε στο ψυγείο. Αν θέλετε να τα βάλετε και όλα μέσα στο ψυγείο κανένα πρόβλημα.

Πραγματικά φτιάξτε αυτή την μαρμελάδα και θα με θυμηθείτε. Θα την τρώτε και σκέτη σαν γλυκό του κουταλιού.

Τόσο τέλεια γεύση έχει!

Να θυμάστε όμως πάντα κάτι. Οι μεγάλες ποσότητες κάνουν κακό. Να τρώτε πάντα με εγκράτεια και σύνεση. Παν μέτρον άριστον λοιπόν γιατί η ισορροπία είναι το Α και το Ω για την υγεία σας. Και σίγουρα μια σπιτική μαρμελάδα φτιαγμένη από τα χεράκια σας είναι καλύτερη από τις έτοιμες με τα συντηρητικά. 

Να είστε υγιείς και να χαμογελάτε!