Τα ταξίδια είναι η ίδια η ζωή, όχι ένα διάλειμμα από αυτή

Τα ταξίδια είναι η ίδια η ζωή, όχι ένα διάλειμμα από αυτή

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί ταξιδεύουμε; Ποια είναι αυτή η ανάγκη που μας ωθεί να ονειρευόμαστε γεμάτες βαλίτσες, να σχεδιάζουμε με τις ώρες ημερήσια προγράμματα διακοπών, που ποτέ δεν ακολουθούνται τελικά.

Να διαβάζουμε ταξιδιωτικούς οδηγούς και να κλείνουμε εισιτήρια μήνες πριν το επικείμενο ταξίδι; Είναι αυτή η γλυκιά προσμονή, η στιγμή της ημέρας που θέλεις να τα παρατήσεις, αλλά σκέφτεσαι πως σε λίγο καιρό θα βρίσκεσαι σε ένα μέρος που πραγματικά εσύ θα έχεις επιλέξει.

Η καθημερινότητα έχει καταλήξει τόσο σκληρή, που πλέον τα ταξίδια αποτελούν έναν τρόπο διαφυγής. Ο καλοκουρδισμένος άνθρωπος που ψάχνει λίγες μέρες στις οποίες θα μπορεί να βγει από την ζώνη του πρέποντος και την εργασιακή αλλοφροσύνη. Οι σύγχρονες συνθήκες ζωής απαιτούν αδιαμφισβήτητα μεγάλα αποθέματα ψυχικής και σωματικής ενέργειας.  Είναι, όμως, πραγματικά αυτό το νόημα ενός ταξιδιού που ονειρευόμαστε και σχεδιάζουμε μήνες; Απλά ένα διάλειμμα από την σκληρή και συχνά ανεπιθύμητη καθημερινότητα;

Τα ταξίδια είναι η ίδια η ζωή και όχι απλά ένα διάλειμμα απ’ αυτήν. Στο χρονικό εκείνο διάστημα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα εμάς και μέσα από την τριβή με νέες πρωτόγνωρες εμπειρίες να επαναπροσδιορίσουμε τα θέλω μας και τα βιώματα που θα επιλέγουμε για τον εαυτό μας. Δημιουργούμε μια προσωπική συλλογή αναμνήσεων στην οποία θα ανατρέχουμε όταν θα επιθυμούμε νοητική χαλάρωση και περιπλάνηση. Η γνωριμία με ανθρώπους και συνήθειες που βρίσκονται μακριά από την κοσμοθεωρία μας θα μας κάνουν να συνθηκολογήσουμε με την ελευθερία και την αέναη εξέλιξη του νου. Η μισαλλοδοξία δε θα μας αγγίζει, ενώ το πνεύμα θα διευρύνεται.

Πραγματοποιώντας ένα πολυπόθητο ταξίδι, συντηρούμε, σε μεγάλο βαθμό, την πίστη στον εαυτό μας και στις επιθυμίες μας. Είναι απερίγραπτη η ικανοποίηση όταν αφήνουμε τα σημάδια μας σε μια παραλία που δε φανταζόμασταν ότι θα κολυμπούσαμε ή βλέπουμε από κοντά ένα ηλιοβασίλεμα που χαζεύαμε μόνο από φωτογραφίες. Χρωστάμε στον εαυτό μας αυτό το πολύτιμο δώρο.
Οι αισθήσεις μας όταν βρισκόμαστε σε έναν ξένο τόπο βρίσκονται στο απόγειό τους. Μαζεύουμε εικόνες, μυρωδιές, φωνές και μουσικές που πρέπει να καταθέσουμε με κάθε λεπτομέρεια σε όλους εκείνους που θα μας υποδεχθούν επιστρέφοντας. Έτσι, τα ταξίδια γίνονται συλλογικές εμπειρίες, μοιράζονται και η αξία τους μεγαλώνει. Αυτό είναι το κέρδος μας.

Είτε ταξιδεύουμε μόνοι, είτε με παρέα, σημασία έχει όταν επιστρέφουμε να είμαστε πιο πλούσιοι και διαυγείς. Συλλέγουμε φωτογραφίες στο άλμπουμ του μυαλού μας, που θα είναι για πάντα εκεί. Συχνά νιώθουμε την ανάγκη να επιστρέψουμε, και τότε εκκινούμε για μια καινούρια εμπειρία. Ένα νέο ταξίδι. Έτσι, την επόμενη φορά που θα σκεφτούμε πως μόνο νοητά μπορούμε να ταξιδέψουμε πια, ας αποταμιεύσουμε λίγα χρήματα για εκείνον τον προορισμό που δεν προλάβαμε να γνωρίσουμε ακόμα. Αυτομάτως θα βρεθούμε λίγο πιο κοντά του. Μεγαλώνοντας δε θα θυμόμαστε τα υλικά αγαθά που αποκτήσαμε, αλλά τους προορισμούς που γνωρίσαμε.