Κόρη μου, όσα κι αν λέει ο κόσμος, εσύ να αγαπάς τον εαυτό σου

Κόρη μου, όσα κι αν λέει ο κόσμος, εσύ να αγαπάς τον εαυτό σου

Αγαπημένη μου κόρη,

Προσπαθώ κάθε μέρα να είμαι η άξια μάνα στα μάτια σου, η μητέρα που αξίζει να έχει ένα αυθεντικό κορίτσι σαν κι εσένα. Κι έτσι θέλω να μείνεις, για πάντα αυθεντική.

Είμαι πάντα στο πλευρό σου και σε θαυμάζω βλέποντας σε να μεγαλώνεις, να αλλάζεις και να εξελίσσεσαι στην κοπέλα που γίνεσαι. Θαυμάζω το δυναμισμό, θαυμάζω την ειλικρίνεια, θαυμάζω την ενέργεια και τον ενθουσιασμό σου. Σε βλέπω να ανοίγεις τα φτερά σου και δεν θέλω σε καμία περίπτωση να σε εμποδίσω από τα δικά σου όνειρα και τους δικούς σου στόχους. Σε όποια απόφαση, εγώ θα είμαι πάντα δίπλα σου. Να συνεχίζουμε δυναμικά αυτό το όμορφο ταξίδι που λέγεται ζωή.

Είμαι περήφανη για σένα και σκοπός μου, είναι να σου διδάξω να αγαπάς τον εαυτό σου. Να μην έχεις τόσο ανάγκη να σε αγαπούν, που είναι βεβαίως υπέροχο, αλλά να μάθεις πάνω από όλα να σε αγαπάς. Γιατί, όταν καταφέρουμε αυτό το τόσο σημαντικό κομμάτι, τότε όλα μπαίνουν σε μια τάξη.

Λατρεμένο μου κορίτσι, έχεις μεγαλώσει τόσο πολύ. Το βλέπω μέρα με τη μέρα. Στον τρόπο που σκέφτεσαι, στον τρόπο που λειτουργείς, στον κύκλο ανθρώπων δίπλα σου που μεγαλώνει, στο σώμα σου που αλλάζει. Θα ακούσεις πολλά για το γυναικείο σώμα και θα διαβάσεις ακόμη περισσότερα. Για πρότυπα, για τέλειες γυναίκες. Η τέλεια γυναίκα όμως είναι πάντα στο μυαλό μας. Τέλεια γυναίκα είναι αυτή που αγαπά το σώμα της. Που δέχεται τις αλλαγές του. Που προσπαθεί να το βελτιώνει χωρίς να της γίνεται εμμονή. Πρόσεχε, κόρη μου, να μην πέσεις σε αυτή την παγίδα.

Μην εμπιστεύεσαι εύκολα τους ανθρώπους και μην ανοίγεσαι πολύ. Να έχεις κλειστό κύκλο από φίλους και να μην περιμένεις ποτέ πολλά. Παρά μόνο από τον εαυτό σου. Εσύ ξέρεις τις δυνατότητές σου. Κι αν καμιά φορά τα πράγματα σου πάνε στραβά, μην απογοητεύεσαι. Είναι κι αυτά μέρος της ζωής. Είναι οι εμπειρίες που θα σε κάνουν ακόμη πιο δυνατή, που θα σε βοηθήσουν να δεις κι άλλες οπτικές των καταστάσεων, που θα συμβάλλουν στη γυναίκα που γίνεσαι. Μην κάνεις ποτέ εκπτώσεις σε όλα αυτά που γνωρίζεις πολύ καλά πως σου αξίζουν. Μην αλλάξεις ποτέ για κανένα. Δίνε ευκαιρίες μόνο αν το θες, χωρίς όμως ποτέ να χάνεις τον εαυτό σου. Μάθε να λες όχι, γιατί αυτά τα όχι σε βοηθούν μετέπειτα.

Θα είσαι πολλά στα μάτια του κόσμου και θα ακούσεις κι άλλα τόσα. Ότι είσαι καλή, κακιά, όμορφη, άσχημη, αδύνατη, χοντρή, συμφεροντολόγα, διπλοπρόσωπη. Πιθανότατα να αποκτήσεις “ρόλους” και ταμπέλες. Εσύ να ξέρεις ποια είσαι και τι είσαι για να μην μπορεί να σε αγγίξει τίποτα από όλα αυτά. Εσύ να ξέρεις τις αλήθειες σου και τους λόγους που υπάρχουν πίσω από κάθε σου πράξη. 

Κάνε τρέλες. Ζήσε. Ταξίδεψε πολύ και γνώρισε νέες κουλτούρες και πολιτισμούς. Δώσε στον κόσμο κάτι από τη λάμψη σου, μα μην του επιτρέψεις ποτέ να στην κλέψει. Μην δεχτείς ποτέ να κλειστείς σε καλούπια και μάθε πως ελευθερία είναι η ηρεμία του μυαλού μας.  

Αν κάπου αισθανθείς ότι γίνεσαι βάρος, ότι δεν σε θέλουν, μην επιμένεις. Βρες τον αυτοσεβασμό και την αυτοκυριαρχία σου και προχώρα παρακάτω. Μην δεχτείς ποτέ να μην σου συμπεριφερθούν όπως σου αξίζει. Δεν κάνουμε για όλους και δεν είναι όλοι για εμάς. Ο κόσμος δεν είναι αγγελικά πλασμένος, όμως μπορείς να αποφεύγεις ότι περνά από το χέρι σου. Θα δίνεις δύναμη σε ότι επιτρέπεις εσύ να σε επηρεάζει. 

Κόρη μου, συνέχισε με τόση ανιδιοτέλεια να αγαπάς τη ζωή και όσα σε περιβάλουν. Σε θαυμάζω, σε αγαπώ και σε θεωρώ ξεχωριστό κορίτσι γιατί είσαι.

Μαρίνα Αβραάμ