Να γελάς, αυτό είναι η μουσική της ψυχής

Να γελάς, αυτό είναι η μουσική της ψυχής

«Γέλα καρδιά μου, γέλα! Βρες χρόνο να γελάς…αυτό είναι η μουσική της ψυχής»
Γιάννης Ρίτσος

«Μια ημέρα χωρίς γέλιο είναι μια χαμένη ημέρα»
Nicolas Chamfort

«Όσο γελάμε, τίποτα δε χάθηκε!»
Σαίξπηρ

«Ο άνθρωπος είναι το μόνο γελαστικόν ζώον»
Αριστοτέλης

«Το γέλιο έχει θεραπευτική αξία»
Ιπποκράτης

Διαβάζοντας κανείς τα παραπάνω εύκολα μπορεί να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το γέλιο δεν είναι καθόλου αστεία υπόθεση. Το γέλιο δεν είναι πολυτέλεια. Το γέλιο είναι τρόπος ζωής. Πώς θα το καταλάβεις;
Κάνε ένα πείραμα. Παρατήρησε τον εαυτό σου σε κατάσταση άγχους, στρες και σε κατάσταση χαράς και γέλιου. Είσαι δύο διαφορετικοί άνθρωποι. Το σημαντικό όμως είναι ποιος αποφασίζεις να είσαι για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής σου. Αυτός που χρησιμοποιεί τους μυς του προσώπου του για να είναι θλιμμένος, νευριασμένος, στρεσαρισμένος ή αυτός που θα (χαμο)γελάει;
Να (χαμο)γελάς και άνευ λόγου.
Έτσι λέω εγώ. Τώρα λογικά θα αναρωτιέσαι, πώς γίνεται αυτό;
Το γέλιο είναι η σύσπαση 17 μυών του προσώπου.
Δες το σαν άσκηση. Ναι καλά άκουσες.
Άσκηση.
Όπως όταν πας στο γυμναστήριο. Κοιτάς το πρόγραμμά σου και γράφει π. χ σήμερα έχεις τρικέφαλους. Άρχισε και συ να λες, είναι η ώρα του γέλιου τώρα. Και ο εγκέφαλος θα δώσει την εντολή στους αντίστοιχους μυς.
Συμβουλή: Να επιδιώκεις να βρίσκεσαι κοντά σε άτομα που γελάνε.
Οι μιμητικοί σου νευρώνες, οι καθρέπτες όπως ονομάζονται, μέσω της οπτικής επαφής και εμπειρίας θα μιμούνται αυτό που βλέπουν και χωρίς να το καταλάβεις θα γελάς. Όλα είναι θέμα συνήθειας. Συνήθισε εσύ να γελάς και όλα καλά…!
Το ξέρεις ότι 10-17 λεπτά γέλιου την ημέρα, αυξάνουν το προσδόκιμο της ζωής σου; Το γέλιο είναι η αναπνοή σου. Εισπνέεις και με την εκπνοή το αφήνεις να γλιστρήσει μέσα από τα χείλη σου. Το γέλιο είναι η πιο πλήρης και ποιοτική μορφή αναπνοής. Και όσο αναπνέεις ζεις! Τι άλλο θα μπορούσε να είναι το γέλιο; Το γέλιο είναι η δύναμή σου. Ένα δυνατό γέλιο ενεργοποιεί το διάφραγμα και τους μυς της κοιλιάς. Όσο περισσότερο κρατήσει τόσο πιο δυνατός είσαι σωματικά και ψυχικά. Να γελάς δυνατά…

Το ακούνε οι φόβοι σου και σκορπάνε.
Το γέλιο είναι η επικοινωνία σου με τους άλλους. Είναι μια μορφή κοινωνικοποίησης. Σκέψου! Πόσες λέξεις ανταλλάσσεις με τους γύρω σου, όταν είσαι στεναχωρημένος; Όταν όμως είσαι χαρούμενος και γελάς; Πολλές περισσότερες. Ελκύεις τους άλλους κοντά σου. Το γέλιο είναι η άσκησή σου. Γνωρίζεις ότι εκατό γέλια δημιουργούν στον οργανισμό σου αποτελέσματα ανάλογα με δέκα λεπτά αεροβικής άσκησης;

Το γέλιο αυξάνει την παροχή οξυγόνου στο σώμα και τον εγκέφαλο, όπως και η άσκηση. Το γέλιο είναι η υγεία σου. Αποτελεί μιας καλής ποιότητας αναπνοή, όπως προαναφέρθηκε.

Στην αναπνοή είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η εκπνοή κρατάει περισσότερο από την εισπνοή, αδειάζοντας τα πνευμόνια από το στάσιμο αέρα, ο οποίος αντικαθίσταται από φρέσκο αέρα με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε οξυγόνο.
Άρα βαθύτερη εισπνοή, μεγαλύτερη σε διάρκεια εκπνοή. Και μην ξεχνάς. Έρευνες έχουν δείξει ότι όπου υπάρχει οξυγόνο δεν μπορεί να εμφανιστεί καρκίνος. Το γέλιο είναι τα συναισθήματά σου. Με το γέλιο πέφτουν τα επίπεδα των ορμονών που σχετίζονται με το άγχος (κορτιζόλη) και απελευθερώνονται οι ορμόνες της ευτυχίας,οι ενδορφίνες.

Οι ενδορφίνες δημιουργούν μια θετική στάση ενεργοποιώντας την αισιοδοξία, την αυτοπεποίθηση και την αυτοανάπτυξη. Το γέλιο είναι το παιδί που υπάρχει μέσα σου. Μέσα σε κάθε ενήλικα υπάρχει το μικρό παιδάκι, που ήταν πριν αρκετά χρόνια. Ποτέ δε φεύγει από μέσα σου. Μένει εκεί και εγκλωβίζεται από τις συνήθειες και “τα πρέπει” της ενήλικης ζωής. Το παιδί που ήσουν τότε γέλαγε πολύ. Πάρα πολύ. Ένα παιδί γελάει 300 με 400 φορές την ημέρα ενώ ένας ενήλικας 15 με 17 φορές την ημέρα.

Διαφορά που σπάει ρεκόρ. Το γέλιο είναι φυσικό χαρακτηριστικό της παιδικής ηλικίας. Γι’ αυτό να απελευθερώνεις συχνά το παιδί που έχεις μέσα σου γελώντας. Το έχει ανάγκη ο ενήλικας που είσαι σήμερα. Το γέλιο είναι αυτό που θέλεις να είσαι και φοβάσαι να γίνεις! Ίσως εκεί που φοβάσαι να πας, εκεί να βρίσκονται όλα όσα ψάχνεις. Γι’ αυτό σταμάτα να ζεις με άγχος και στρες. Ζήσε και απόλαυσε το σήμερα.

Αύριο δεν θα υπάρχει.
Βγες έξω και γέλα. Υπάρχουν πολλοί τρόποι.

Γέλα χορεύοντας.
Γέλα τρέχοντας.
Γέλα παίζοντας.
Γέλα κάνοντας δουλειές στο σπίτι.
Γέλα στο γραφείο.
Γέλα στο αυτοκίνητο.

Είναι δύσκολο; Πες μου λοιπόν, πως μπορείς να οδηγείς νευριασμένος; Πως μπορείς να δουλεύεις με άγχος; Γιατί πας εκεί που σε έχουν μάθει και δεν πας εκεί που πραγματικά θέλεις; Εκεί που είναι η αλήθεια;
Γέλα καρδιά μου, γέλα! Βρες χρόνο να γελάς…αυτό είναι η μουσική της ψυχής!
Και η ψυχή λέει πάντα την αλήθεια.

Στο είπα και στην αρχή. Το γέλιο θεραπεύει ψυχή, μυαλό και σώμα. Ο δημιουργός έκανε τον άνθρωπο το μόνο γελαστό όν. Γι’ αυτό η πιο χαμένη από όλες τις ημέρες είναι εκείνη που δεν γέλασες. Να θυμάσαι όσο γελάς τίποτα δεν χάθηκε!
Γέλα και οι άλλοι θα σε κοιτάνε που θα φεύγεις μπροστά!

Νατάσα Μαρίνη