Ήχος και φως: 5 ταινίες που ερωτευτήκαμε τον Νίκο Κούρκουλο

Ήχος και φως: 5 ταινίες που ερωτευτήκαμε τον Νίκο Κούρκουλο

Σκληρός, άτεγκτος, δυναμικός, ριψοκίνδυνος, πολεμιστής του δικαίου, ατρόμητος μπροστά σε κάθε δυσκολία. Με άλλα λόγια, ο τύπος αρσενικού που κάθε γυναίκα θα ήθελε να έχει στο πλευρό της. Ονοματεπώνυμο: Νίκος Κούρκουλος.

Αυτός ήταν ο τύπος άνδρα που τον έκανε διάσημο στο ελληνικό σινεμά κι «ανάγκαζε» τον κόσμο να γεμίζει τις αίθουσες κάθε φορά που προβαλλόταν μια ταινία του. Οι σεναριογράφοι έγραψαν έργα «κομμένα και ραμμένα» στα μέτρα του και οι σκηνοθέτες ήξεραν ότι από κείνον θα έπαιρναν το 100% του ταλέντου του.

Η επιλογή μόνο πέντε ταινιών στις οποίες λατρέψαμε το «απόλυτο αρσενικό» της μεγάλης οθόνης, ήταν εξαιρετικά δύσκολη. Και τούτο γιατί σχεδόν όλες είχανε κάτι το ξεχωριστό, εξαιρουμένων κάποιων αισθηματικών κομεντί στο ξεκίνημα της καριέρας του, με ρόλους που δεν του «πήγαιναν» ούτε στο ελάχιστο.

1. «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο»

χ

Το φιλμ που καθιέρωσε το Νίκο Κούρκουλο ως υπερασπιστή του δικαίου των φτωχών και αδυνάτων. Ως Δυσσέας Χορμόβας, γιος ενός Θεσσαλού μεγαλοτσιφλικά στις αρχές του 20ού αιώνα, πηγαίνει κόντρα στα συμφέροντα του πατέρα του και του αδερφού του και τάσσεται με το μέρος των κολίγων, που ζητούν την ιδιοκτησία της γης που δουλεύουν.

Από τις σπουδαιότερες ταινίες στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου, σε σενάριο Νίκου Φώσκολου, σκηνοθεσία Βασίλη Γεωργιάδη κι εκλεκτό καστ πρωταγωνιστών, η οποία προτάθηκε και για Όσκαρ ξενόγλωσσης παραγωγής. Έκανε πρεμιέρα στις 11 Ιανουαρίου 1966 κι αποτέλεσε μεγάλη εμπορική επιτυχία, καθώς έκοψε 588.101 εισιτήρια και κατέβαλε τη δεύτερη θέση της περιόδου 1965-66.

2. «Κατηγορώ τους ανθρώπους» 

κκ

Περίπου δύο μήνες μετά το «Χώμα», στις 21 Μαρτίου 1966, βγαίνει στις αίθουσες η ταινία «Κατηγορώ τους ανθρώπους», σε σενάριο Νίκου Φώσκολου και σκηνοθεσία Ντίνου Δημόπουλου.

Εδώ, ο Νίκος Κούρκουλος υποδύεται το Φίλιππο Λιανά, έναν εισαγγελέα με λαμπρές προοπτικές, ο οποίος αναλαμβάνει την εκδίκαση της υπόθεσης δολοφονίας ενός ζωγράφου. Είναι ο πιο σκληρός κι αμείλικτος κατήγορος της γυναίκας που δικάζεται, όμως όσο προχωρά η ακροαματική διαδικασία, με τρόμο ανακαλύπτει ότι η ίδια του η γυναίκα ήταν εκείνη που διέπραξε το έγκλημα και δε διστάζει ν’ αποκαλύψει ο ίδιος την ενοχή της, ζητώντας την καταδίκη της.

Το φιλμ κατετάγη τέταρτο σε εμπορικότητα, με 536.375 εισιτήρια. Ξεχωριστή στιγμή, η εμφάνιση κι ερμηνεία της Βίκυς Μοσχολιού στο υπέροχο «Πέρα από τη θάλασσα» των Γιάννη Μαρκόπουλου-Ερρίκου Θαλασσινού.

3. «Κοινωνία ώρα μηδέν»
Από τις καλύτερες ταινίες του Νίκου Κούρκουλου, ο οποίος έχει το ρόλο του Άγγελου Μουρούζη, πρώην πιλότου και νυν μέθυσου χαρτοπαίκτη, ο οποίος διορίζεται πρόεδρος μιας ανακριτικής επιτροπής για τη διερεύνηση των αιτίων ενός τραγικού αεροπορικού δυστυχήματος, από το οποίο επέζησε μόνο μια γυναίκα. Ο διορισμός του βεβαίως, γίνεται επίτηδες από τον αδερφό του, ο οποίος εξυπηρετεί συμφέροντα ξένων αεροπορικών εταιρειών και πιστεύει ότι με τον «ξοφλημένο» Άγγελο θα επιτύχει το «κουκούλωμα» της υπόθεσης.

Όμως, ο Μουρούζης προχωρώντας τις ανακρίσεις, αρχίζει ν’ αποκτά έντονο ενδιαφέρον για την υπόθεση και ξαναβρίσκει τον παλιό εαυτό του, αποκαλύπτοντας τους πραγματικούς ενόχους.

Το σενάριο και η σκηνοθεσία ήταν του Νίκου Φώσκολου, η πρεμιέρα έγινε στις 5 Δεκεμβρίου 1966 και αποτέλεσε μια πρώτης τάξεως επιτυχία, τερματίζοντας στη δεύτερη θέση της περιόδου 1966-67, με 596.289 εισιτήρια.

4. «Ορατότης μηδέν»

ορ

Η μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία στην κινηματογραφική καριέρα του Νίκου Κούρκουλου και μιαν από τις δέκα εμπορικότερες ελληνικές ταινίες όλων των εποχών, με 640.720 εισιτήρια (δεύτερη στη σεζόν 1969-70, πρεμιέρα στις 5 Ιανουαρίου 1970).

Ο σεναριογράφος και σκηνοθέτης Νίκος Φώσκολος, δίνει στον αξέχαστο πρωταγωνιστή το ρόλο του Άγγελου Κρεούζη, μοναδικού επιζώντα μετά από έκρηξη ενός ατμόπλοιου. Ο ίδιος καταγγέλλει ότι υπήρχαν εγκληματικές ελλείψεις σ’ αυτό, αλλά δε διστάζει να ξεχάσει τη συνείδησή του, μπαίνοντας ως διευθυντής στην πλοιοκτήτρια εταιρεία.

Όταν όμως καταστρέφεται κι άλλο πλοίο με νεκρό σύσσωμο το πλήρωμα, ο Κρεούζης ανακτά την ηθική του και παραδίδει στις αρμόδιες αρχές όλα τα στοιχεία που αποδεικνύουν την ενοχή του ιδιοκτήτη της εταιρείας

Ταινία – μύθος πλέον, με το συνταρακτικό μονόλογο του Κούρκουλου και τη φράση «όχι άλλο κάρβουνο» να έχουνε μείνει στην ιστορία, όπως και η σκηνή που καίει τα υπάρχοντά του, συνοδεία του θρυλικού «Βρέχει φωτιά στη στράτα μου», με τη φωνή του Στράτου Διονυσίου.

5. «Κατάχρησις εξουσίας»

κ

Μπροστά από την εποχή της η συγκεκριμένη ταινία, καθώς έθιγε τη μάστιγα των ναρκωτικών, η οποία ακόμα δεν είχε κάνει ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία της στη χώρα μας.

Σε σενάριο Νίκου Φώσκολου και σκηνοθεσία Σταύρου Τσιώλη, ο Νίκος Κούρκουλος υποδύεται το Χαρίδημο Σιόντη, μέλος του τμήματος δίωξης ναρκωτικών, ο οποίος προσπαθεί να βρει το δολοφόνο του τοξικομανούς αδελφού του.

Η υπηρεσία του διαφωνεί με τον καθαρά «προσωπικό» τρόπο που διεξάγει τις έρευνες, όμως του αφήνει ελεύθερο πεδίο, καθώς έχει το πλεονέκτημα ότι δεν είναι γνωστός στον υπόκοσμο.

Ωστόσο, όταν αποκαλύπτεται η επαγγελματική του ιδιότητα, η σπείρα τον καθιστά ναρκομανή δια της βίας και προσπαθεί να τον κάνει μέλος της. Εκείνος δίνει την εντύπωση ότι συνεργάζεται, αλλά στην πραγματικότητα παλεύει ν’ αποτοξινωθεί. Τελικώς τα καταφέρνει και παραδίδει τους ενόχους στη δικαιοσύνη, όμως αρνείται την επανένταξή του στην αστυνομία.

Η ταινία έκανε πρεμιέρα στις 23 Σεπτεμβρίου 1971 και κατετάγη τρίτη στην περίοδο 1971-72, με 378.790 εισιτήρια.

Πέντε ταινίες του μεγάλου Νίκου Κούρκουλου που με «πόνο καρδιάς» αναγκαστήκαμε -ένεκα η αρχισυνταξία και οι επιθυμίες της- και διαλέξαμε. Οποιαδήποτε ένσταση δεκτή και συζητήσιμη. Και μείνετε στην ... οθόνη σας για το επόμενο Ήχος και Φως. Έρχεται σύντομα!