Δεν μπορείς να βοηθήσεις εκείνον που δεν θέλει να βοηθηθεί

Δεν μπορείς να βοηθήσεις εκείνον που δεν θέλει να βοηθηθεί

Όλοι οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν στη ζωή τους προβλήματα πάσης φύσεως, έκτασης και διάστασης.

Ο τρόπος, που θα φτάσει ο καθένας από αυτούς στην επίλυσή τους όμως διαφέρει. Υπάρχουν στιγμές, που αποφασίζουν να προχωρήσουν μόνοι, αλλά και άλλες, που (ανα)ζητούν τη βοήθεια των ανθρώπων που εμπιστεύονται ή κάποιων ειδικών. Αντίστοιχα, μπορεί να βρεθεί κανείς στη θέση, να του ζητηθεί να προσφέρει κάποια συμβουλή ή μια αρωγή, σε κάποιον που το έχει ανάγκη.

  Δεν είναι λίγες οι φορές, που εξαιτίας του δεσίματος με ανθρώπους του στενού περιβάλλοντος, δημιουργείται η αίσθηση, ότι δεν είναι καλά και πως είναι πιθανό να χρειάζονται στήριξη και βοήθεια. Μπορεί κάποιος να είναι ο πιο πρόθυμος, συμπονετικός και πραγματικά ικανός, αν όχι να προσφέρει προτάσεις τουλάχιστον να μετριάσει την ένταση και την επιρροή του προβλήματος αλλά αυτό δεν είναι αρκετό.

  Θα χρειαστεί να προϋπάρξει μια άτυπη έγκριση από το άτομο, που καλείται να το διαχειριστεί. Εφόσον το ζητήσει, πάει να πει πως έχει μετριάσει το όποιο εγώ του και είναι απολύτως συνειδητοποιημένο πως χρειάζεται έναν αρωγό. Τότε και μόνο τότε θα βρει τον τρόπο να το ζητήσει, να το δείξει, να το επικοινωνήσει.  Αυτή είναι και η βασική προϋπόθεση: να θέλει να βοηθηθεί.

  Το πραγματικό ενδιαφέρον, η θέληση στήριξης και η προσφορά βοήθειας, συχνά οδηγεί τους ανθρώπους να κάνουν αυτό, που πιστεύουν πως είναι σωστό, χωρίς όμως να ζυγίζουν τη γνώμη του άμεσα ενδιαφερόμενου. Αν δεν τα θέλει,δεν μπορεί κανείς να του τα παρέχει ακόμα κι αν έχει τις καλύτερες των προθέσεων.

  Δεν γίνεται να σώσεις κάποιον, που πνίγεται, αν δεν θέλει να σωθεί, ούτε και να τραβήξεις έναν άνθρωπο, που χάνεται στον βούρκο. Δεν είναι όλοι έτοιμοι να δεχτούν πως το εγώ τους δεν είναι ξαφνικά δυνατό, ώστε να αντιμετωπίσει ολομόναχο την πρόκληση, που στέκεται απέναντί τους σαν θεριό. Δεν είναι έτοιμοι για το νοιάξιμο που εντελώς ανθρώπινα θα τους προσφερθεί. Είναι δικαίωμα τους. Δεν επιβάλεται σε κανέναν να πιάσει το χέρι που θα του απλωθεί ακόμα κι αν δεν έχει άλλη ελπίδα διάσωσης.

Γι’ αυτό λοιπόν: Δεν μπορείς να βοηθήσεις εκείνον που δεν θέλει να βοηθηθεί.

 

Υ.Γ.

  Φοβάμαι πως θα αναλωθείς και θα φορτώσεις στις πλάτες σου ένα πρόβλημα που δεν σου ανήκει.Κάποιες φορές πρέπει οι καταστάσεις να γίνονται αποδεκτές κι ας είναι εντελώς δυσνόητη η στάση των ανθρώπων. Αυτό που εσύ το κάνεις για καλό, αν ο υποψήφιος αποδέκτης δεν θελήσει να το χωρέσει στη ζωή του θα καταλήξει στον κάδο με τα άχρηστα και είναι κρίμα. Για εσένα, όχι για αυτόν...γιατί είναι επιλογή του και είναι σεβαστή. Όταν όμως αναζητά τη βοήθειά σου και δεν χάνει ευκαιρία να σε συνθλίβει και να σε εκμεταλλεύεται, γιατί στην πραγματικότητα δεν θέλει να βοηθηθεί πάρ’ το απόφαση.

  Υπάρχουν άνθρωποι με τεράστια προβλήματα να τους πονάνε και είναι συμβιβασμένοι με αυτό. Αυτοί, οι οποίοι δεν ψάχνουν λύσεις ούτε εναλλακτικές, που θέλουν μονάχα να σε πονέσουν, να σε βλάψουν, να κερδίσουν από εσένα λίγη από την δυστυχία, τον προβληματισμό ή τον θαυμασμό σου ως προς αυτούς, για να αισθανθούν σπουδαίοι, μεγάλοι και τρανοί. Δεν μπορείς να βοηθήσεις κάποιον εθισμένο στον πόνο, αν δεν το θέλει πραγματικά και είναι οκ.

Δεν μπορείς να βοηθήσεις παντού μα πάντα μπορείς να βοηθηθείς αν το θες πραγματικά. Αν όχι...(γύρνα στον τίτλο).