Βιταμίνη D: Ο σύμμαχος ενάντια στον Covid-19

Βιταμίνη D: Ο σύμμαχος ενάντια στον Covid-19(pexels)

Πολλά γιατροσόφια, πολλοί προφήτες και διάφορα άλλα ακούστηκαν κατά το πρώτο διάστημα της εμφάνισης του κορωνοϊού στη ζωή μας, αλλά η επιστήμη αποφάνθηκε και βάζει όλους αυτούς στη θέση τους.

Οι D.O Meltzer μαζί με συνεργάτες προχώρησαν στη μελέτη «Association of Vitamin D Status and Other Clinical Characteristics With COVID-19 Test Results» και μετά τη δειγματοληψία που πραγματοποιήθηκε σε ασθενείς με covid-19, τα συμπεράσματα έδειξαν ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης D πιθανότατα σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης του ιού.

Κι επειδή, όπως λέει ο σοφός (κάποιες φορές) λαός '' των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν'', σου φτιάξαμε μία λίστα ειδικά διαμορφωμένη με τροφές που ξεχειλίζουν βιταμίνη D. Όμως, πριν από όλα αυτά που πρέπει να γεμίσεις το ψυγείο σου, πρέπει να εντάξεις την έκθεση σου (σε λογικά πλαίσια πάντα) στον ήλιο αφού αποδεδειγμένα συνομοτεί στη πρόσληψη της περιζήτητης (πλέον) βιταμίνης...

1. Χυμοί (απαραιτήτως)

Πορτοκάλια και μανταρίνια έχουν μέσα τους όλη τη βιταμίνη D που σου λείπει. Δεν έχεις από το να βγεις στη γειτονιά σου να μαζέψεις (ή απλά να πεταχτείς μέχρι το σούπερ).

2. Η σωστή μέρα από το πρωί φαίνεται

Δημητριακά φυσικά. Επίσης, συγκεντρώνουν μεγάλη ποσότητα βιταμίνης D και είναι και νόστιμα τα άτιμα!

3. Αλλαντικά

Περάσαμε και στα πιο ευχάριστα. Μορταδέλα, μοσχαρίσιο και χοιρινό σαλάμι όσο κι αν δεν το πιστεύεις, περιέχουν βιταμίνη D και δεν νομίζω ότι θα δυσκολευτείς να τα φας...

4. Χοιρινό κρέας

(Όσο πάει και καλυτερεύει). Κανόνισε μπάρμπεκιου για το επόμενο Σάββατο με τη παρέα να ξορκίσετε τον κορωνοϊό.

5. Μοσχαρίσιο συκώτι

Αν σου έλειψε το γιουβετσάκι της μαμάς, μπορείς να φτιάξεις κάτι αρκετά παρεμφερές. Και τώρα έχεις έξτρα λόγο να αγαπήσεις το συκώτι... Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου (κυριολεκτικά).

6. Μανιτάρι

Εκτός ότι περιέχουν βιταμίνη D, τη παράγουν κιόλας. Και αυτό συμβαίνει λόγω της έκθεσης τους στον ήλιο. Ακόμη εδώ είσαι; Έφυγες για παραλία...

7. Αυγά.

Δεν είναι ανάγκη να περιμένεις το Πάσχα κάθε χρόνο για να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου τη γεύση τους. Αγόρασε μια εξάδα και κάνε δώρο στον εαυτό σου βιταμίνη D τρώγοντας κυρίως τον κρόκο.

8. Γαλακτοκομικά (όλα όμως)

Εδώ έχουν D τα δημητριακά, το γάλα δεν θα έχει; Γιαούρτι, τυρί από ζωικό ή φυτικό γάλα είναι οι δεύτεροι σύμμαχοί σου μετά τη μάσκα!

Το είδαμε εδώ