Βιώνοντας τη ματαίωση – τη διάψευση των προσδοκιών σου

Βιώνοντας τη ματαίωση – τη διάψευση των προσδοκιών σου

« Ό,τι μας δυσκολεύει και μας ακυρώνει ας προσπαθήσουμε να το δούμε σαν ώθηση που θα μας οδηγήσει κάπου»

Η ζωή είναι μυστηριώδης, αμετάκλητη και ιερή! Μέσα στο ταξίδι μας, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με τη διάψευση των προσδοκιών μας, την απόρριψη και τη στενοχώρια. Ματαιώσεις υπάρχουν και είναι φυσιολογικό να υπάρχουν αφού η ζωή, θέλοντας και μη, μας οδηγεί σε προσδοκίες απαιτητικών κατακτήσεων και διεκδικήσεων. Μοιραία λοιπόν, κάποια στιγμή, όλοι μας βιώνουμε μια ή επαναλαμβανόμενες ματαιώσεις.

Η ματαίωση (frustration) είναι ένα από τα βασικότερα προβλήματα του σύγχρονου ανθρώπου. Ορίζεται σαν φυσική, πρωτογενής, γνωστική, συναισθηματική και συμπεριφορική απόκριση σε ένα αντιλαμβανόμενο ή πραγματικό εμπόδιο. Ο καθένας μας πλέον γνωρίζει, τον καθοριστικό ρόλο που παίζει ο τρόπος που μεγάλωσε στην μετέπειτα εξέλιξή του. Σίγουρα η παιδική ηλικία και τα βιώματά της είναι σημαντικά, αλλά όχι καταλυτικά σε συνάρτηση με τις συναισθηματικές μας αναζητήσεις μέσα στη ζωή και τις σχέσεις μας. Οι γονείς μας δεν θα μπορούσαν να είναι τέλειοι. Κι όμως απεγνωσμένα αναζητάμε αυτό το ιδανικό, το οποίο ποτέ δεν γνωρίσαμε αληθινά. Θυμώνουμε, μας απογοητεύει ο εαυτός μας ή ο σύντροφος, ο εργοδότης, ο συνεργάτης μας, όταν οι προσδοκίες μας διαψεύδονται. Έτσι, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τη ματαίωση των ευσεβών μας πόθων, που έρχεται για να μας γειώσει, οδηγώντας μας σε καταθλιπτικές σκέψεις, αισθήματα εκμηδένισης εαυτού, μειωμένη αυτοεκτίμηση και απομόνωση.

Κι εσύ βιώνεις πάλι τη ματαίωση επώδυνα κι αποθαρρυντικά. Πίστεψες ότι - επιτέλους – θα το αγγίξεις εκείνο το όνειρο που χρόνια κυνηγάς. Όμως για μια ακόμη φορά αυτή η ανατροπή, ο θάνατος των προσδοκιών σου θέλει να σε οδηγήσει στην αμφισβήτηση του εαυτού σου και της αξίας σου. Η «καινούργια» ματαίωση σε οδηγεί στην παθητικότητα και την άρνηση του ονείρου αφού σε κάθε προσπάθειά ελλοχεύει ο φόβος μιας ακόμα απογοήτευσης. Είναι αλήθεια πως βιώνεις έντονο ψυχικό πόνο. Όμως χρειάζεται να ψάξεις μέσα σου βαθιά, να αντλήσεις και να ανασυντάξεις την εσωτερική σου δύναμη, να κοιτάξεις μπροστά και να συνεχίσεις. Σκέψου πως τούτη η ματαίωση που τώρα σε πονά, θα μπορούσε να γίνει το εφαλτήριο για την επιτυχία σου.

Άλλαξε οπτική. Το οδυνηρό τέλος μιας προσπάθειας, μπορεί να αποτελέσει μια καινούργια γόνιμη αρχή για την κατάκτηση των στόχων σου.

 Χρειάζεται τόλμη κι επιμονή για να συνεχίσεις να διεκδικείς αυτό που ονειρεύεσαι! Μην το εγκαταλείψεις! Παρά τις ματαιώσεις και τις κακοτοπιές υπερασπίσου την αξία του. Στην πραγματικότητα « κάθε ματαίωση σηματοδοτεί μια ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα. Χρειάζεται κουράγιο για να αντιμετωπίσεις τις ανεπάρκειές σου και σοφία για να κάνεις κάτι γι αυτές» ( Edgar Cayce).

  Και πάντα να θυμάσαι: « Να βάζεις σαν στόχο το φεγγάρι, γιατί ακόμη και αν αστοχήσεις θα βρεθείς ανάμεσα στα αστέρια»