Όσκαρ Ουάιλντ: Ορισμένοι φέρνουν την ευτυχία όπου πάνε, άλλοι όποτε φεύγουν

Όσκαρ Ουάιλντ: Ορισμένοι φέρνουν την ευτυχία όπου πάνε, άλλοι όποτε φεύγουν(pexels)

Ο Όσκαρ Ουάιλντ είναι από τους αγαπημένους μου συγγραφείς. Γενικά είναι ένας συγγραφέας που προκαλεί μίση και πάθη, αλλά δεν αφήνει κάποιον αδιάφορο. 

Είναι τόσο ιδιαίτερος ο τρόπος γραφής του που είτε θα τον λατρέψεις, είτε θα τον μισήσεις. Εγώ μια και δεν μισώ κανέναν, επέλεξα να τον λατρεύω.

Διάλεξα και σας παρουσιάζω 10 από τα πιο εντυπωσιακά του αποφθέγματα, που με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο, μας φέρνουν πιο κοντά στην ευτυχία. 

Παραδοξολόγος όπως ήταν, έχει τον δικό του τρόπο να θίγει ζητήματα χωρίς καν να τα αναφέρει. Έτσι λοιπόν όλα αυτά τα ρητά σχετίζονται έμμεσα με την ευτυχία και μας οδηγούν σε αυτήν. Γι’ αυτό και τα αποφθέγματα περιέχονται στο βιβλίο των εκδόσεων Πατάκη με τίτλο «99 μαθήματα σοφίας για μια ευτυχισμένη ζωή εδώ και τώρα».

Κάτω από κάθε ρητό προσθέτω ένα δικό μου σχόλιο-τοποθέτηση. Οι ερμηνείες δικές σας…

– «Η φυσικότητα είναι μια πόζα που πολύ δύσκολα τη διατηρείς».

Τελικά ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα στην εποχή μας είναι να είναι κανείς αυθεντικός.

– « Κανείς δεν είναι αρκετά πλούσιος για να εξαγοράσει το παρελθόν του».

Αντί να ξοδεύετε ατελείωτα χρήματα σε χρόνια ψυχανάλυσης για να βρείτε ποια γεγονότα από τα παιδικά σας χρονάκια σας οδήγησαν στο σήμερα, καλύτερα να εστιάσετε στο που είστε σήμερα και που θέλετε να πάτε στο μέλλον. Πολύ πιο γρήγορο και αποδοτικό σαν στόχος, από το να σκαλίζεις το παρελθόν στην προσπάθειά σου να το ξεπεράσεις. 

– Τα βράδια όταν σκέφτομαι τα ελαττώματά μου πέφτω αμέσως για ύπνο».

Μην εστιάζετε την πολύτιμη ενέργειά σας να σκέφτεστε ή να στενοχωριέστε για τα ελαττώματά σας. όλοι έχουν πολλά. Καλύτερα εστιάστε τη σκέψη και τις δυνάμεις σας στα προτερήματά σας, το οποίο και αυτοπεποίθηση θα σας χτίσει, αλλά και θα σας οδηγήσει στην ευτυχία. 

«Η τραγωδία των γηρατειών δεν είναι πώς είσαι γέρος, αλλά πώς υπήρξες νέος».

Γενικεύοντας το ρητό, ένα από τα χειρότερα λάθη των ανθρώπων, που τους διαλύει την αυτοπεποίθηση, είναι η σύγκριση. Ακόμα κι όταν συγκρίνεις τον εαυτό σου με μια παλιότερη εκδοχή του, στην οποία θεωρείς ότι ήσουν καλύτερος, πάλι σε ρίχνει ψυχολογικά. Γιατί να το κάνεις; Καλύτερα να ζεις απόλυτα τη στιγμή, εκτιμώντας αυτά που εκείνη τη στιγμή έχεις και άσε το παρελθόν εκεί που ανήκει, στο ΠΑΡΕΛΘΟΝ.

– «Ορισμένοι φέρνουν την ευτυχία όπου πάνε, άλλοι όποτε φεύγουν».

Αυτό είναι μεγάλη αλήθεια δυστυχώς. Επιλέξετε ανθρώπους με καλοσύνη και θετική ενέργεια, γιατί η ενέργεια μεταδίδεται. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τους άλλους. Μπορούμε ωστόσο να αλλάξουμε τις επιλογές μας.

– «Οι δικές μου δουλειές με κάνουν να βαριέμαι θανάσιμα. Προτιμώ τις δουλειές των άλλων». 

Όχι με διάθεση κουτσομπολιού, αλλά όταν μαθαίνεις για τις ζωές των άλλων πρώτον διευρύνεις την οπτική και προοπτική σου και δεύτερον σε κάνει να εκτιμάς περισσότερο αυτά που έχεις. Είναι πολύ βαρετό να ζεις κλεισμένος στο μικρόκοσμό σου, λες και είναι αυτό όλος ο κόσμος. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ.

– «Έχω πολύ απλά γούστα: πάντα ικανοποιούμαι με το καλύτερο». 

Κλασικός μπον βιβέρ ο Όσκαρ Ουάιλντ, αναμενόμενο και το ρητό του από έναν τέτοιο άνθρωπο. Είναι όμως και μια πολύ ωραία φιλοσοφία ζωής, να αναζητάς παντού και πάντα το καλύτερο. Από τον εαυτό σου, την απόδοσή σου, τη συμπεριφορά των άλλων, τις απολαύσεις της ζωής… Δεν είναι κακό!

– «Πάντα να συγχωρείς τους εχθρούς σου. Τίποτα δεν τους ενοχλεί περισσότερο».

Όταν συγχωρούμε κάποιον που μας έβλαψε δεν κάνουμε χάρη σε αυτόν, όπως πολλοί φοβούνται. Κάνουμε χάρη στον εαυτό μας, γιατί απαλλασσόμαστε από το βάρος. Συν τοις άλλοις έχουμε ένα επιπλέον λόγο για να τους τη σπάμε, δείχνοντάς τους ότι δεν μας αγγίζουν!

– «Αν μας αρέσει τόσο να κάνουμε κριτική στους άλλους είναι επειδή τρέμουμε για τον εαυτό μας».

Αυτό κι αν είναι αλήθεια. Όποιος φοβάται την αρνητική κριτική και τα κακόβουλα σχόλια, έχει ο ίδιος πρώτος «μεγάλο στόμα». Παρατηρήστε το γύρω σας. Όποιος δεν κρίνει καθόλου τους άλλους, δεν φοβάται και την αρνητική κριτική. Απλώς δεν τον αφορά το θέμα για να χαλάσει «τη ζαχαρένια του».

– «Ποτέ οι άνθρωποι δεν είναι τόσο ασήμαντοι, όσο όταν παίρνουν τον εαυτό τους στα σοβαρά».

Το να παίρνεις τον εαυτό σου πολύ στα σοβαρά σε κάνει βαρετό, κουραστικό, δύσκολο άνθρωπο. Είναι επίσης τεράστιο εμπόδιο στο χιούμορ. Αφαιρέστε τη σημασία που αποδίδετε στον εαυτό σας και θα δείτε πόσο πλάκα έχει η ζωή. Θα δείτε κυριολεκτικά τον κόσμο με άλλα μάτια.

Το είδαμε εδώ