Έχει και η καραντίνα τη λευτεριά της!

Έχει και η καραντίνα τη λευτεριά της!(pexels)

Είναι δύσκολο να διαχειριστείς την καραντίνα και τον υποχρεωτικό εγκλεισμό στο σπίτι, γιατί κανένα από τα δύο δεν είναι επιλογή σου. Ανεξάρτητα από τους λόγους μιας τέτοιας επιβολής, νιώθεις να καταπιέζουν την αίσθηση της ελευθερίας σου και να θέλουν να κουμαντάρουν τη ζωή σου.

Ε, όχι, ρε αδελφέ, δε θα το επιτρέψεις! Θα αναζητήσεις τρόπους για να βγεις από το κελί που με το έτσι θέλω σε έχουν στριμώξει μέσα του.

Πώς θα μπορέσεις να αντέξεις τη ζωή ανάμεσα στους τέσσερις τοίχους του σπιτιού σου, όταν μάλιστα ανέκαθεν πνιγόσουν μέσα του;

Ποια επίπλαστη ευτυχία θα επιδείξεις τώρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;

Πώς θα αντέξεις τη συμβίωση που σε ταλαιπωρεί, σε κακοποιεί ή που έχει φτάσει σε τέλμα, μιζέρια και ασυνεννοησία εδώ και χρόνια;

Πώς θα διαχειριστείς τη μοναξιά σου, με παρουσίες δίπλα σου που αδιαφορούν για τις ανάγκες σου;

Ο φόβος να αντιμετωπίσεις τη ζωή σου, το άγχος για τις επιλογές που δεν μπορείς να υποστηρίξεις, η ανασφάλεια για το πώς θα εξελιχθούν οι μέρες που αναμένονται να είναι επώδυνες, είναι πολλά από τα ζητήματα που πυροδοτούν μια άρνηση κι έναν θυμός απέναντι σ’ αυτές τις πρωτόγνωρες και απαιτητικές συνθήκες που καλείσαι να αντιμετωπίσεις.

Μιας και τα περιθώρια, όμως, έχουν στενέψει ασφυκτικά, ας το πάρεις αλλιώς…

Έχει και η καραντίνα τη λευτεριά της. Υπάρχουν μέσα σου η δύναμη και τα αποθέματα για να αντιμετωπίσεις τα κακώς κείμενα της ζωής σου. Απλά έφτασε η ώρα που πρέπει να κοιτάξεις κατάματα τις αλήθειες σου και να σταματήσεις να χρυσώνεις το χάπι στον εαυτό σου.

Τίποτα δεν είναι πιο βαρύ ή πιο ανάλαφρο απ’ αυτό που νομίζεις. Τώρα όλα θα πάρουν τις πραγματικές, ρεαλιστικές διαστάσεις τους. Τόσο, όσο…

Υπάρχει ελευθερία στο να μπορείς να κουμαντάρεις τη ζωή σου, να είσαι κύριος του εαυτού σου. Να λοιπόν, που ήρθε η στιγμή να συμφιλιωθείς με αυτό σου το δικαίωμα. Να μπορείς να εκφράζεις την άποψή σου, χωρίς να φοβάσαι τις αντιδράσεις του άλλου. Να μπορείς να θέτεις τα όριά σου, γιατί μόνο έτσι θα τσουλήσει η συνύπαρξη. Να μπορείς να διεκδικείς τον σεβασμό σου, που τον παζάρεψες στο όνομα του συμβιβασμού.

Αγάπη μπορεί να μην πάρεις. Το πάθος μπορεί να έχει πια ξεφουσκώσει. Θα νιώθεις όμως αξιοπρεπής μέσα στο σπιτικό σου. Αξιοπρεπής και ελεύθερος. Καμιά καραντίνα δεν μπορεί να σου στερήσει αυτό το αίσθημα, αρκεί να έχεις τα κότσια να το διεκδικήσεις.

Είναι ή τώρα ή ποτέ…