Γιώτα Γουβέλη: Για ένα ταγκό στη Σμύρνη

Γιώτα Γουβέλη: Για ένα ταγκό στη Σμύρνη

Το νέο βιβλίο της Γιώτας Γουβέλη «Για ένα ταγκό στη Σμύρνη» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διόπτρα. Η πολυγραφότατη συγγραφέας, αυτή τη φορά παραδίδει ένα διαφορετικό μυθιστόρημα στο αναγνωστικό κοινό, δείχνοντας να κερδίζει την αναμέτρηση με το «διαφορετικό» στη γραφή της.

Το 1914 η Λευκιώ αναγκάζεται να φυγαδευτεί μαζί με τη μητέρα της από τη Σμύρνη στον Λόγγο του Αγρινίου. Εκεί γνωρίζεται με τον Αναστάση, γιο του προεστού της περιοχής. Ένας έρωτας γεννιέται ανάμεσα στους δύο νέους, ο οποίος θα συναντήσει πολλά εμπόδια. Κόντρα σε αυτά, καταφέρνει να μεγαλώσει και να φουντώσει παρά τις δυσκολίες που θέτουν τόσο οι συνθήκες στην κοινωνία όσο και τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα της εποχής.

Ένα αναπάντεχο γεγονός αναγκάζει τη νεαρή Σμυρνιά να φυγαδευτεί για δεύτερη φορά από τον τόπο της. Αλλάζει τελείως ταυτότητα και τρόπο ζωής, υπό τον κίνδυνο της κρεμάλας. Ταυτόχρονα οι εξελίξεις στην πολιτική ζωή της Ελλάδας εκείνα τα χρόνια είναι τέτοιες που την ωθούν να μπλεχτεί σε έναν τρόπο ζωής και καταστάσεις που δεν φανταζόταν. Η μοίρα και η τύχη την φέρνουν συνοδοιπόρο του στρατιωτικού Βίκτωρα Δουμάνη, ο οποίος παίζει πρωταρχικό ρόλο στις ταραχώδεις πολιτικές εξελίξεις. Ο Αναστάσης κατατάσσεται και αυτός στρατιώτης στο Μέτωπο και βιώνει από κοντά τη φρίκη του πολέμου. Σε κάποιο σημείο η αφηγηματική πλοκή μεταφέρεται στην Σμύρνη πριν την καταστροφή όπου για λίγο θα ξανασυναντηθούν οι δύο νέοι κάνοντας όνειρα για το μέλλον. Όμως και πάλι πολλά ανατρέπονται και η πλοκή παίρνει άλλη τροπή.

Η συγγραφέας περιγράφει με μαεστρία την ηθογραφία της εποχής στο μικρό ορεινό χωριό του Λόγγου Αγρινίου και την ευρύτερη περιοχή και εντυπωσιάζει με την πρωτοτυπία της καθώς δεν συναντούμε συχνά την περιοχή αυτή στα βιβλία της Σύγχρονης Ελληνικής Λογοτεχνίας.

tango-ewoman

Η πλοκή είναι μεστή, αξιοποιώντας στο μέγιστο τα ηθογραφικά και κοινωνικά στοιχεία. Τα ιστορικά γεγονότα δένουν αρμονικά με τη μυθοπλασία. Όλα περιγράφονται με λυρισμό και ρεαλισμό και κάνουν τον αναγνώστη να απολαμβάνει την αφήγηση, ανυπομονώντας για την εξέλιξη, αφού ο λόγος ρέει αβίαστα και η γραφή δημιουργεί έντονες εικόνες που αποτυπώνονται στο μυαλό.

Όλοι οι χαρακτήρες του μυθιστορήματος είναι σκιαγραφημένοι με τρόπο ώστε να συνάδουν με την περιγραφόμενη εποχή και τα ιστορικά γεγονότα. Έξυπνο και πρωτότυπο εύρημα αποτελεί η εμβληματική προσωπικότητα του υπαρκτού Ζαχαρία Παπαντωνίου με το πόνημά του «Τα ψηλά Βουνά», η οποία δίνει έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα στην εξέλιξη της μυθοπλασίας.

Η Γιώτα Γουβέλη καλεί τους αναγνώστες «Για ένα ταγκό στη Σμύρνη». Κινούμενη ανάμεσα σε ηθογραφία και ιστορία, με ήρωες που δεν περνούν απαρατήρητοι, γεννά έντονα συναισθήματα, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις.

tangobook-ewoman