Να ζεις μια ζωή γεμάτη ουσιαστικές στιγμές

Να ζεις μια ζωή γεμάτη ουσιαστικές στιγμές (Πηγή Pixabay)

Σκεφτείτε πόσες στιγμές πήγαν χαμένες ενώ είχατε κολλήσει στην κίνηση μέσα στο αυτοκίνητο, στο λεωφορείο, στο τρένο… Ή εκείνες τις ώρες που έμοιαζαν αιώνες στις ουρές για τη ΔΕΗ, την Εφορία, την τράπεζα κλπ… Πόσος εκνευρισμός, ένταση, νεύρα, άσχημα λόγια, καυγάδες!!!

Αυτές οι καταστάσεις είναι πολύ τοξικές, δεν συμφωνείτε; Δεν το νιώθετε κι εσείς, όταν ο θυμός σας πλημμυρίζει, πως αλλάζει η χημεία μέσα σας; Το ‘δηλητήριο’ που δημιουργείται από όλα αυτά τα αρνητικά συναισθήματα ποτίζει τα εσώψυχά μας τόσο έντονα όσο το κόκκινο κρασί πάνω σε λευκό πουκάμισο.

Σίγουρα, υπάρχουν κι άλλες χαμένες στιγμές στην καθημερινότητά μας, πιο ήπιες… όπως ας πούμε… όταν δουλεύουμε χωρίς να είμαστε συγκεντρωμένοι σε αυτό που κάνουμε, ή όταν χαζολογάμε στο κινητό μας με τις ώρες, χωρίς λόγο και ουσία...

 

Η ζωή όμως, είναι τόσο όμορφη για να αφήνουμε τις στιγμές μας να χάνονται ανώφελα!

Η ζωή μας αξίζει όταν είναι γεμάτη ουσιαστικές στιγμές, που τις έχουμε ζήσει με όλο μας το είναι!

 

Τι θα σκεφτόσουν αν σου έλεγα πως όλες αυτές οι χαμένες στιγμές σου προσέφεραν μια εξαιρετική ευκαιρία; Αν σου έλεγα ότι μπορείς μέσα σε μια στιγμή, να τις μετατρέψεις σε κάτι τόσο πολύ ωφέλιμο για σένα; Χωρίς καμία ιδιαίτερη προσπάθεια, χωρίς να απαιτούνται ιδιαίτερες συνθήκες. Απλά και άνετα, εκεί που είσαι! Χρειάζεται μόνο μια στιγμή!

Τι είναι όμως η στιγμή; Αλήθεια, πιστεύεις πως μετριέται; Είναι μια μονάδα μέτρησης χρόνου; Εμένα οι στιγμές μου δεν ήταν ποτέ ίδιες χρονικά μεταξύ τους και νομίζω αυτό ισχύει για όλους. Γιατί η στιγμή δεν είναι κάτι που μπορεί να μετρηθεί, δεν είναι ακριβώς μονάδα μέτρησης χρόνου. Είναι απροσδιόριστη η χρονική διάρκειά της. Στιγμή λέμε εκείνο το χρονικό διάστημα που κάνει τη διαφορά. Είναι εκείνο το μικρό, καίριο χρονικό σημείο που κάνεις τη μεγάλη αλλαγή.

Μια στιγμή είναι αρκετή!

Είτε θες να μειώσεις το άγχος, να διαχειριστείς πιο αποτελεσματικά τον χρόνο σου, τα συναισθήματά σου, ή ακόμα και να γίνεις η έμπνευση για τους άλλους… το μόνο που χρειάζεσαι είναι ΜΙΑ ΣΤΙΓΜΗ!

Δεν χρειάζεται να μπλέξεις τα πόδια σου σε κάποια παράξενη κι άβολη στάση. Κάθισε απλά στο κάθισμά σου. Ακόμα κι αν βρίσκεσαι σε όρθια θέση είναι ΟΚ. Προσπάθησε να είσαι με ίσια πλάτη αλλά χαλαρά όχι άκαμπτα. Νιώσε τα πόδια σου να πατάνε σταθερά στο έδαφος. Μετά νιώσε να έρχεται ένα μαγικό χεράκι και να σου σηκώνει λίγο το κεφαλάκι ίσα για να σε φέρει σε ορθή θέση σύμφωνα με την πλάτη. Αυτό το μαγικό χεράκι παίρνει και όλα τα βάρη από τους ώμους σου! Αν δεν ξέρεις τι να κάνεις τα χέρια σου, βάλτα σε οποιαδήποτε θέση σε κάνει να νιώθεις άνετα.

Αν ακουμπούν πάνω στους μηρούς είναι μια καλή θέση. Φέρε την επίγνωση στην αναπνοή σου. Μόνο αυτό χρειάζεται να κάνεις. Κι επειδή η στιγμή θα σε δυσκολέψει να την προσδιορίσεις χρονικά, ξεκίνα αν θες με ένα λεπτό. Κατά τη διάρκεια, θα αποσπαστεί η προσοχή σου από διάφορες σκέψεις. Είναι απόλυτα φυσικό, δεν πειράζει. Μην ονομάσεις τις σκέψεις καλές ή κακές, είναι απλά σκέψεις. Εσύ αναγνώρισέ τις και επανέφερε ξανά την προσοχή σου στην αναπνοή σου, ώσπου ο χρόνος να ολοκληρωθεί. Όταν ανοίξεις τα μάτια σου σιγά-σιγά, παρατήρησε πως θα νιώθεις: ίσως λίγο πιο ανανεωμένη, ξεκούραστη, σε εγρήγορση, με πιο «ξύπνιες τις αισθήσεις», με περισσότερη επίγνωση του περιβάλλοντος…

Όσο πιο συχνά το κάνεις, τόσο καλύτερο θα γίνεται. Αλλά πρόσεξε! Μην υπερβαίνεις το ένα λεπτό γιατί χάνεται όλο το νόημα της άσκησης.

Η άσκηση έχει στόχο να σου προσφέρει την συνειδητοποίηση ότι μπορείς να κάνεις μια σημαντική αλλαγή στην κατάσταση του νου σου, μόνο μέσα σε ένα λεπτό!

Κι αυτό μπορείς να το εφαρμόσεις παντού, οποτεδήποτε μέσα στην ημέρα. Σιγά-σιγά με την εξάσκηση, ο χρόνος του λεπτού μπορεί να συρρικνώνεται ώσπου θα φτάσει σε σημείο να διαρκεί μόνο μια στιγμή. Κι όταν θα γίνει αυτό, η ζωή θα είναι γεμάτη ολοκληρωμένες στιγμές, με ουσία και επίγνωση!

Όταν κάνεις την άσκηση αυτή, αν θες στείλε μου σε μήνυμα τις εντυπώσεις σου. Θα χαρώ ειλικρινά να ακούσω πως ένιωσες, ειδικά αν είναι η πρώτη σου φορά!

 

Δες και ένα σχετικό βιντεάκι που βρήκα...

Namaste!