Η βιβλιοκριτική του Ewoman: Το φθινόπωρο της μάγισσας της Καίτης Οικονόμου

Η βιβλιοκριτική του Ewoman:Το φθινόπωρο της μάγισσας της Καίτης Οικονόμου

Η πρώτη κυκλοφορία του μυθιστορήματος της Καίτης Οικονόμου έγινε το 2011 από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Η Μυρσίνη, καρπός του παράφορου έρωτα ενός Μακεδόνα και μιας Τσιγγάνας, μεγαλώνει ανάμεσα στους διαφορετικούς κόσμους του πατέρα και της μητέρας της, νιώθοντας πως δεν ανήκει απόλυτα σε κανέναν. Στα εννιά της χρόνια, όταν την εγκαταλείπει η μητέρα της, η μικρή Μυρσίνη πρέπει ν’ αντιμετωπίσει ολομόναχη το παράξενο χάρισμά της, την έκτη αίσθηση που έχει κληρονομήσει από την τσιγγάνα προγιαγιά της.

Αδυνατώντας να διαχειριστεί ένα χάρισμα που το βλέπει σαν κατάρα, το καταπιέζει και εντάσσεται στον κόσμο του πατέρα της. Πολλά χρόνια αργότερα, γυναίκα πια, επισκέπτεται για πρώτη φορά με το μνηστήρα της τον τόπο καταγωγής της για να τακτοποιήσει τις κληρονομικές της υποθέσεις. Κι εκεί γνωρίζει τον Στέφανο Βρεττό, έναν άντρα που ανατρέπει όλες τις βεβαιότητες της ζωής της.

Στη φθινοπωρινή Μακεδονία, ο διαισθητικός της εαυτός αφυπνίζεται έπειτα από ένα λήθαργο που κράτησε είκοσι χρόνια. Κι ενώ η Μυρσίνη παλεύει με τα χαώδη συναισθήματά της, ένας άγνωστος εχθρός επιβουλεύεται τη ζωή της…

Η Καίτη Οικονόμου έχει ένα μοναδικό τρόπο να γράφει ιστορίες αγάπης. Οι ήρωές της δοκιμάζονται από τις αδυναμίες τους, από τις επιλογές που καλούνται να κάνουν, μα τελικά όποια κι αν είναι η αιτία που τους κρατά χωριστά, η αγάπη θα βρει το δρόμο της και θα τους ενώσει. Πρόκειται για μια ιστορία, που εκτός από έρωτα έχει δράση και κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη.

Από τη μια έχουμε τη Μυρσίνη, μια ηρωίδα που ουσιαστικά γνωρίζει τον πραγματικό της εαυτό με την επίσκεψή της στα πατρογονικά εδάφη. Βιώνει την ουσιαστική ενηλικίωσή της και έρχεται σε επαφή με την αληθινή της ταυτότητα. Από την άλλη έχουμε τον Στέφανο, έναν γοητευτικό άνδρα με απαράμιλλη ηθική, με έμφυτη την αίσθηση περί δικαίου. Πρόκειται για έναν άντρα «παλαιάς κοπής», που διεκδικεί, ενεργεί άμεσα, προστατεύει, έχει ευαισθησίες κάτω από το αυστηρό του προσωπείο. Και οι δύο έχουν βιώσει το διχασμό, την έλλειψη αποδοχής για ένα κομμάτι του εαυτού τους. Αυτά τα δύο στοιχεία θα τους ενώσουν και θα τους βοηθήσουν να κατανοήσουν ο ένας τον άλλον. Ένα άλλο κοινό στοιχείο και των δύο ηρώων είναι η απώλεια, που τους έχει διαμορφώσει σαν χαρακτήρες μα και είναι εκείνη που θα σφραγίσει και τη σχέση τους. Ουσιαστικά μέσα από την αφήγηση και την εξέλιξη της ιστορίας η Μυρσίνη και ο Στέφανος λειτουργούν σαν καθρέφτης ο ένας για τον άλλο, έτσι ώστε να εξελιχθούν σαν χαρακτήρες.

Τα γεγονότα διαδέχονται το ένα το άλλο, ενώ ο αναγνώστης δεν θα αφήσει το βιβλίο κάτω έως ότου φτάσει στην κάθαρση, την αποκάλυψη του εχθρού και της αλήθειας. Η Καίτη Οικονόμου κεντάει έναν έρωτα που βάζει τα θεμέλια μιας αγάπης που θεραπεύει, που ανοίγει ένα καινούργιο μονοπάτι στη ζωή.

Η περιγραφή της φθινοπωρινής Μακεδονίας είναι γεμάτη από εικόνες που ταξιδεύουν τον αναγνώστη. Ο λυρισμός της Καίτης Οικονόμου είναι διάχυτος και μεταφέρει εκείνον που θα το διαβάσει στην ίδια τη σκηνή, σαν να την βιώνει ο ίδιος. Ο ερωτισμός δε, ρέει σε διάφορα μέρη του βιβλίου, με έναν ξεχωριστό τρόπο που αγγίζει την καρδιά. Και η αγωνία για την αποκάλυψη της αλήθειας κλιμακώνεται βαθμιαία βάζοντας τον αναγνώστη να αναζητήσει τον ένοχο ανάμεσα στους ήρωες της ιστορίας.

Το Φθινόπωρο της Μάγισσας, ένα μυθιστόρημα που βρίσκει τη θέση του στις καρδιές των αναγνωστών τα τελευταία εννέα χρόνια, είναι από εκείνα τα βιβλία που θα σας μαγέψουν.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα:

Η ΚΑΙΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ(1955–2014) εργάστηκε για πολλά χρόνια ως μεταφράστρια δεκάδων έργων παγκοσμίως αναγνωρισμένων συγγραφέων για ενηλίκους και παιδιά, μεταξύ των οποίων και της αγαπημένης σειράς βιβλίων του Χάρι Πότερ. Έγραψε οχτώ μυθιστορήματα, που αγαπήθηκαν από χιλιάδες αναγνώστες. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορoύν, επίσης, τα μυθιστορήματά της ΛΕΥΚΗ ΟΡΧΙΔΕΑ, ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΤΗΣ ΜΑΓΙΣΣΑΣ, EΡΩΤΑΣ ΠΟΛΕΜΟΣ, Ο ΚΗΠΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΜΟΥΡΙΕΣ, ΤΟ ΣΚΟΥΛΑΡΙΚΙ ΤΗΣ ΤΥΧΗΣ και Η ΚΑΡΔΙΑ ΘΥΜΑΤΑΙ.
Το τελευταίο, μάλιστα, το 2014 τιμήθηκε με το Βραβείο Κοινού των βιβλιοπωλείων PUBLIC, στην κατηγορία «Μεγάλες Συγκινήσεις».