Φωτογραφί-ΖΩ: Να μην ξεχάσουμε ποτέ όσα στερηθήκαμε το 2020

Μαριτινα φωτογραφίζω

Σε αυτή τη χρονιά, την τόσο δύσκολη, την απόλυτα διαφορετική από όλες τις προηγούμενες.
Σε αυτήν ακριβώς, ο καθένας μας οφείλει πολλά.

Και με όσο άχτι κι αν θέλουμε να τη ξεφορτωθούμε, αν φέτος κάναμε ένα φλας-μπακ με εικόνες και φωτογραφίες δεν θα είχε καμία απολύτως σχέση με εκείνα των προηγούμενων ετών, με ταξίδια, βόλτες με φίλους, χαμόγελα και στημένες πόζες.

Το φετινό φλας-μπακ έχει εικόνα από τους πιο κοντινούς, φόντο το περιβάλλον του σπιτιού μας κι άρωμα οικογένειας. Δυο καραντίνες, δύσκολες και ψυχοφθόρες, μας έκαναν να συνειδητοποιήσουμε τι είναι πραγματικά αυτό που έχουμε περισσότερο ανάγκη. Πέρα από γεμάτα κόσμο τραπέζια, φίλους ψηφιακούς ή επιφανειακούς, υλικά αγαθά. Υπέρμετρη ανάγκη για υγεία, για τη δύσκολη αλλά υπέροχη ανάγκη της πραγματικής συντροφικότητας, για την -από πολλούς, για χρόνια, παραγκωνισμένη- οικογένεια.

Η χρονιά αυτή μας αφήνει, ίσως, άδειους από νέες εμπειρίες, μα γεμάτους από συναισθήματα. Μάθαμε πόσο πολύ αγαπάμε τους δικούς μας, προστατεύσαμε όσους έχουν ανάγκη, μάθαμε να χτίζουμε αναμνήσεις με τα παιδιά μας ακόμα και σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, γίναμε λίγο πιο ανθρώπινοι. Δοκιμαστήκαμε, αντέξαμε και συνεχίζουμε.

Αποχαιρετώντας λοιπόν τη χρονιά αυτή κι έτοιμοι να υποδεχθούμε με ελπίδα το 2021, ας φροντίσουμε να κρατήσουμε ζωντανά όλα όσα νιώσαμε, όλα όσα ζήσαμε. Να μην ξεχάσουμε λεπτό όσα στερηθήκαμε, όσα επιθυμήσαμε. Να είμαστε υγιείς κι έτοιμοι για να γεμίσουμε 365 μέρες με αισιοδοξία, αγάπη, φροντίδα, συντροφικότητα, ανθρωπιά.

Καλή Χρονιά.