Προσδοκώντας μέρες καλύτερες

Προσδοκώντας μέρες καλύτερες

«Η μέρα που ο Θεός δημιούργησε την ελπίδα ήταν πιθανότατα η ίδια μέρα που δημιούργησε την Άνοιξη» (Bernard Williams)

Στο ξεκίνημα της καινούργιας χρονιάς, αυτής της σημαδιακής χρονιάς για την εθνική μας αυτογνωσία, δεν θα κάνεις κανέναν απολογισμό. Προσπάθησε - όσο είναι δυνατό - να αφήσεις πίσω τη δύσκολη περσινή χρονιά. Τη χρονιά της πανδημίας, της καραντίνας, του φόβου και της θλίψης. Ένας ιός/δολοφόνος έχει φέρει τους ανθρώπους όλης της υφηλίου αντιμέτωπους με την ασημαντότητά τους, αποδεικνύοντας πως δεν είναι κυρίαρχοι.

Το νέο έτος, το 2021, έχει μέσα του κρυμμένο το άγνωστο, αλλά και την ελπίδα, την προσδοκία καλύτερων ημερών. «Μέχρι τώρα φοβόμασταν, από τώρα και στο εξής θα ελπίζουμε»

 Ξεκίνα με την προτροπή της θετικής και αισιόδοξης σκέψης. Η χρονιά που έφυγε, το σκοτεινό 2020, κατάφερε να σου ανατρέψει την καθημερινότητα, σου στέρησε την επικοινωνία, την αγκαλιά, την ασφάλεια. Όμως εκείνη την μικρή φλόγα στην ψυχή σου, δεν κατόρθωσε να τη σβήσει. Γιατί το εσωτερικό φως δεν μπορεί κανείς να σου το κλέψει. Δυνάμωσέ το! Θα διαλύσει όλα τα σκοτάδια καθώς θα έρθεις κοντά στις αληθινές αξίες της ζωής, θα γίνεις περισσότερο «άνθρωπος». 

Φέτος, μέσα από τον αναγκαίο αναστοχασμό, κοίταξε με θάρρος τον ορίζοντα, έχοντας μέσα σου τον σπόρο της ελπίδας. Τώρα γνωρίζεις πως τίποτε δεν είναι δεδομένο. Μέσα στη μαγεία της ζωής, τα πάντα υπόκεινται στο νόμο της αλλαγής. Είθε η ανησυχία σου αλλά και οι ελπίδες που ανατέλλουν να σε αφυπνίσουν, να σε κάνουν περισσότερο αλληλέγγυα.

Να εκτιμάς την κάθε στιγμή και να την ζεις με πάθος. Αυτό το πάθος είναι το όχημα για να κυνηγήσεις και να διεκδικήσεις τα όνειρά σου. Η ζωή είναι απίθανη, ακριβώς επειδή μπορούν να συμβούν άπειρες πιθανότητες. Γιατί αποτελείται από στιγμές γλυκές/όμορφες αλλά και δύσκολες/επώδυνες. Εκεί βρίσκεται το μεγαλείο της. Οι χαρές διαρκούν μια στιγμή, όσο μια ανάσα, η μνήμη τους όμως είναι παντοτινή.

Να αποκτήσεις περισσότερη ενσυναίσθηση. Να ακούς με μεγάλη προσοχή τα προβλήματα των φίλων σου και να τους βοηθάς όσο περισσότερο μπορείς. Οι φίλοι θα σε στηρίξουν αθόρυβα, χωρίς κρίσεις, επικρίσεις και ερωτήσεις.

Να ακούς τη σιωπή! Μέσα στη σιωπή θα ακούσεις καθαρά τι σε στηρίζει μέσα σου, πόσο χώρο έχεις αφήσει για σένα. Άκου μονάχα τους χτύπους της καρδιάς σου.

Έτσι θα καταλάβεις πως « οικειότητα είναι να κάθεσαι σιωπηλή απέναντι στον άλλο χωρίς να νοιάζεσαι να γεμίσεις το κενό με λόγια».

Φέτος, δώσε προσοχή στον εαυτό σου. Δώσε προτεραιότητα σε σένα ,προστάτεψε την πολύτιμη υγεία και την ψυχική σου ισορροπία. Φρόντισε τον εαυτό σου αφουγκράσου τις ανάγκες του, αφιέρωσε χρόνο σε αυτό που ευχαριστεί και ξεκουράζει την ψυχή σου. 

«Να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη σου» και να συγχωρείς. Το ξέρεις πως είμαστε εδώ περαστικοί. 

Συνέχισε να είσαι σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής της ζωής σου. Να ελπίζεις σε καλύτερες ημέρες και καλύτερες ανθρώπινες σχέσεις.

 ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ