My babyday: 8 παιδικές πτήσεις με τις Εκδόσεις Υδροπλάνο!

Mybabyday: 8 παιδικές πτήσεις με τις Εκδόσεις Υδροπλάνο!

8 παιδικά βιβλία των Εκδόσεων Υδροπλάνο «πέταξαν» ως τη γωνία ανάγνωσής μας και «προσγειώθηκαν» στην καρδιά μας.

Διαβάζοντάς τα συγκινηθήκαμε, γελάσαμε, ταξιδέψαμε, μάθαμε πράγματα, προβληματιστήκαμε. Πρόκειται για προσεγμένες δουλειές που αξίζει να υπάρχουν σε μια παιδική βιβλιοθήκη.

9

Οι εποχές που περνάμε είναι δύσκολες για μικρούς και μεγάλους. Ένα βιβλίο, όμως, ανοίγει νέους κόσμους. Είναι καθήκον μας να ωθήσουμε τα παιδιά στη φιλαναγνωσία. Ας τους δώσουμε όσα χρειάζονται να πετάξουν: καλοκάμωτες ιστορίες, φανταστικές εικόνες και αξίες που ξέρει να προωθεί ένα σωστό βιβλίο.

Εμείς σήμερα πετάξαμε με «Υδροπλάνο». Εσείς;

«Ο μοναχικός Αντώνης και η νεράιδα της χαράς»
 Συγγραφέας: Χαρά Μαρκατζίνου
Εικονογράφηση: Χαρά Μαρκατζίνου
Ηλικίες: 5+

1

Πόσο εύκολο είναι να διαχειριστεί ένα παιδί το διαζύγιο των γονιών; Πώς επιδρά αυτή η σημαντική, για τον μικρόκοσμό του, αλλαγή στον χαρακτήρα και την ψυχοσύνθεσή του;
Ο Αντώνης αλλάζει μετά τον χωρισμό των γονιών του. Επιλέγει τη μοναξιά κι αφήνεται στον θυμό.  Μόνη του παρηγοριά η βάρκα του και οι βόλτες μαζί της. Μέχρι που θα συναντήσει τη νεράιδα της χαράς κι όλα θα αλλάξουν! Αυτή η μικρή νεράιδα, σαν από μηχανής θεός, βοηθά το μικρό αγόρι να ανοίξει την καρδιά του στην αγάπη, να διώξει τους φόβους του και να αγκαλιάσει ζωή.
Με λόγο ζεστό και εικόνες που δίνουν ιδιαίτερο χαρακτήρα στην αφήγηση, η Χαρά Μαρκατζίνου πατάει στο ευαίσθητο θέμα του διαζυγίου. Τυλίγει στην ανέμη του παραμυθιού της την αξία της φιλίας, της πίστης στον εαυτό μας, της αποδοχής των λαθών μας και της καταπολέμησης του κάθε μικρού και μεγάλου φόβου μας.

«Το μπαούλο των αναμνήσεων»
Συγγραφέας: Στάθης Β. Βλαχάκος
Εικονογράφηση: Εμμανουέλα Κακαβιά & Moma Stojanovic
Ηλικίες: 5+

2

Μέσα από αυτό το μαγικό μπαούλο ξεπηδούν ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο, τέσσερις σβούρες κι ένα ολόχρυσο κοχύλι και γίνονται αφορμή για τρεις όμορφες ιστορίες. Με λόγο που ρέει παραμυθένια και θυμίζει εκείνες τις ιστορίες που μας έλεγαν οι παππούδες όταν μας μάζευαν κοντά τους, δεν μπορείς παρά να νιώσεις θαλπωρή και μια γλυκιά νοσταλγία. Η εικονογράφηση είναι ιδιαίτερη κι έρχεται να συμπληρώσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις ιστορίες. Όσο για το ηθικό δίδαγμα, που πάντα είχαν τα παραμύθια των παιδικών μας χρόνων, εξακολουθεί να υπάρχει. Άλλοτε φανερά κι άλλοτε πίσω από τις λέξεις, ο συγγραφέας περνά τα μηνύματά του για τις διαχρονικές ανθρώπινες αξίες, δίνοντας τροφή για σκέψη μα και για συζήτηση με τα παιδιά.
 

«Ο δράκος Μπρούκφερν»
Συγγραφέας: Θάλεια Τριανταφύλλου
Εικονογράφηση: Χριστίνα Δημητροπούλου
Ηλικίες: 4+

 
3

Ο δράκος Μπρούκεφερν κάνει ζωή χαρισάμενη. Κάθε πρωί, βγαίνει από τη σπηλιά του, κατεβαίνει το βουνό του και την «αράζει» κάτω από το χρυσό ρολόι της πλατείας για να παίξει με τα παιδιά. Όλα θα αλλάξουν, όμως, όταν αναλαμβάνει τα ηνία της πολιτείας νέος βασιλιάς. Ξαφνικά, ο προστάτης δράκος δεν είναι επιθυμητός. Οι άνθρωποι τον πληγώνουν κι εκείνος φεύγει, αφήνοντας πίσω του μόνο βροχή.
Χρόνια μετά, μια ζωγραφιά, από χέρια παιδικά κι αθώα, θα δώσει στην «τιμωρημένη» πολιτεία αυτό που για χρόνια και χρόνια στερήθηκε. Γιατί η αγνότητα των παιδιών και το όραμά τους για έναν χρωματιστό, όμορφο κόσμο, μπορεί να φέρει τη λιακάδα μετά από πολλή πολλή βροχή.
Η συγγραφέας φτιάχνει μια όμορφη ιστορία, γεμάτη νοήματα. Ο αδικημένος δράκος πλάθεται με μαεστρία με λέξεις που κρατούν τον αναγνώστη μα και με χρώματα, σε μια εικονογράφηση απόλυτα ταιριαστή. Τελικά πόσο κοστίζει η αδικία και τι είναι αυτό που μπορεί να φέρει την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο;

«Γη καλεί Μπλα Μλου»
Γεωργία Κούκνα
Εικονογράφηση: Γιώτα Κοκκόση
Ηλικίες: 5+

4

Οι χώρες των «Καυσαέριων Όρων» και της «Αγέλαστης Μονοτονίας» έχουν μεγάλο πρόβλημα. Οι κάτοικοί τους αποφασίζουν να δράσουν και ζητούν βοήθεια. Η Φίπη και η Αγαλία, ειδικευμένες καθώς είναι στα μυστήρια, δέχονται να τους βοηθήσουν και ένα απίθανο διαστημικό ταξίδι ξεκινά. Κατά την αναζήτησή τους, θα βρεθούν στον πλανήτη Μπλα Μλου κι εκεί το κουβάρι του μυστηρίου θα αρχίσει να ξετυλίγεται.
Θα βρουν τα χρώματα και τη μουσική που λείπουν από τους ανθρώπους;
Μήπως λύση σε όλα τα προβλήματα θα δώσει μια βροχή αγάπης και φιλίας;  
Όσο για τον Απόριους Μπλα Μλου, θα καταφέρει να λύσει τις απορίες του;
Με λόγο απόλυτα οικείο στα παιδικά αυτιά και μια εικονογράφηση που μαγνητίζει, κάνοντάς σε να ανυπομονείς για το παρακάτω, αυτό το παραμύθι μπαίνει αμέσως στην καρδιά. Με νοήματα δυνατά κι έξυπνα γραμμένα, η συγγραφέας πλάθει μια φανταστική ιστορία (και κυριολεκτικά και μεταφορικά) πιο επίκαιρη από ποτέ.
Τελικά τι χρειαζόμαστε εμείς, οι άνθρωποι της Αγέλαστης Μονοτονίας και των Καυσαέριων Όρων;

 

«Οι δουλειές που έκανε ο Άι Βασίλης πριν γίνει… Άι Βασίλης»
Συγγραφέας: Δημήτρης Ι. Παναγιωτόπουλος
Εικονογράφηση: Δέσποινα Παχή
Ηλικίες: 5+

6

Αναρωτήθηκε, άραγε, ποτέ κανείς τι ήταν ο Άι Βασίλης πριν γίνει Άι Βασίλης; Όλοι τον ξέρουμε με την άσπρη του γενειάδα, να ελέγχει λίστες με καλές κι όχι τόσο καλές πράξεις, να φορτώνεται δώρα στον μαγικό του σάκο και να τα μοιράζει στα παιδιά. Πριν από αυτό, όμως; Τι;
Τελικά, δεν τη λες κι εύκολη τη ζωή που πέρασε ο Άι Βασίλης πριν γίνει Άι Βασίλης. Ούτε λίγο ούτε πολύ, εννιά δουλειές άλλαξε πριν καταλήξει στο Ροβανιέμι με τη γνωστή παρέα ξωτικοβοηθών και ταράνδων. Κι ήταν αυτές οι δουλειές που του χάρισαν τη γνώση και την εμπειρία που χρειάζεται να έχει στα νέα του καθήκοντα. Κι ήταν η επιμονή και η υπομονή του, παράδειγμα προς μίμηση για μικρούς κι όχι και τόσο μικρούς αναγνώστες.
 Ο ευρηματικός συγγραφέας και η ταλαντούχα εικονογράφος αναλαμβάνουν να μας αποκαλύψουν το βιογραφικό του αγαπημένου όλων μας Άγιου, φωτίζοντάς μας σημεία που αγνοούσαμε.  Κι είναι, ομολογουμένως, ιδιαίτερα διαφωτιστικό το «prequel» που με μαεστρία, φαντασία και χιούμορ συνθέτουν.
Με μια πρόχειρη ματιά, θα έλεγε κανείς το βιβλίο καθαρά χριστουγεννιάτικο. Αλλά δεν είναι. Πατώντας στον πυρήνα των Χριστουγέννων, πρόκειται για ένα παραμύθι που διαβάζεται κάθε εποχή – μήπως άλλωστε πάντα δε μετράμε αντίστροφα για τα Χριστούγεννα;

«Ο χαδιάρης σκαντζόχοιρος»
Συγγραφέας: Νάντια Ρηγάτου
Εικονογράφηση: Λιάνα Δανεζάκη
Ηλικίες: 3+

6

Ο σκαντζόχοιρος είναι πολύ λυπημένος. Κανείς δεν τον παίζει, κανείς δεν του ζητά να χορέψουν. Και για όλα φταίνε τα αγκάθια του που τους κρατούν όλους μακριά. Όλους; Όχι! Μια πεταλούδα μπαίνει στη ζωή του και γίνεται φίλη του. Η εξυπνάδα και η ικανότητά της στη… ραπτική, θα δώσει λύση σε κάθε πρόβλημα.
Η συγγραφέας μιλάει για την αποδοχή της διαφορετικότητας, τη σημασία της ενσυναίσθησης και την αξία της φιλίας με τρόπο άμεσο, παραμυθένιο. Η εικονογράφηση, απόλυτα ταιριαστή με το κείμενο, βοηθά στο να αναδειχθούν με τον καλύτερο τρόπο τα νοήματα της ιστορίας. Πόσο εύκολο είναι να αγνοήσει κανείς τα αγκάθια και να αφεθεί σε ένα χάδι; Τι χρειάζεται για την αποδοχή που διαλύει τη μοναξιά; Ο χαδιάρης σκαντζόχοιρος πια ξέρει. Εμείς;

«Συμπαντομαζί»
Συγγραφέας: Esther Samuels-Davis
Εικονογράφηση:
Esther Samuels-Davis
Ηλικίες: Για κάθε ηλικία…

6

Ένα κομμάτι νυχτερινού ουρανού πέφτει στην μπλούζα της μικρής Ιζαμπέλα και ξεκινάει η μεγάλη της αναζήτηση.
Τι σημαίνει να είσαι μέρος του κόσμου μας;
Πόσο μεγάλη είναι η δύναμη του «μαζί»;
Πώς καταφέρνει το καθετί μικρό να το κάνει μεγάλο;
Η συγγραφέας και εικονογράφος συνθέτει ένα βαθιά φιλοσοφικό παραμύθι με λόγο και εικόνα λιτά και βαθιά συγκινητικά. Αυτή ακριβώς η λιτότητα, που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το μεγαλείο των νοημάτων, κάνει την αξία αυτού του βιβλίου ανεκτίμητη. Το ταξίδι στις σελίδες του σε κάνει να στοχαστείς πάνω στα μεγάλα που τα έχουμε για ταπεινά και φυσικά θέτει εξαιρετικά θεμέλια για μια εποικοδομητική συζήτηση με παιδιά κάθε ηλικίας. Ας πιούμε, λοιπόν, στην υγειά των δέκα δακτύλων των ποδιών μας κι ας αφεθούμε στη χαρά τού να ανήκουμε στο «Συμπαντομαζί».

«ΦΑΝΤΑζώα»
Συγγραφέας: Αριστείδης Δάγλας
Εικονογράφηση: Λιάνα Δενεζάκη
Ηλικίες: 5+

7

Δέκα μέρες έδωσε περιθώριο ο Δίας στον Τιτάνα Επιμηθέα, προκειμένου να φτιάξει το ζωικό βασίλειο. Επιβλητικός, καθώς ήταν, ο θεός των θεών έδειξε στον αδερφό του Προμηθέα το εργαστήριό του και τον άφησε να πιάσει δουλειά. Όλα πήγαιναν καλά και το κουτί με την πρώτη ύλη –λυκοτόμαρα, προβιές αλλά και φουντωτές ουρές- άδειαζε γοργά. Το πρόβλημα παρουσιάστηκε όταν τα τελευταία μέλη που έμειναν στο κουτί, έφτιαξαν ένα ζώο παράξενο. Κι έπειτα άλλο ένα κι άλλο ένα.
Πολλά «ΦΑΝΤΑζώα» έφτιαξε ο συγγραφέας και τα τοποθέτησε στον υπέροχο κόσμο της ελληνικής μυθολογίας. Με έξυπνο τρόπο, που καταφέρνει να κερδίσει τα παιδιά, η ιστορία, μέσα από τη μαγεία της, περνάει μηνύματα ζωής. Η κατανόηση και η αποδοχή της διαφορετικότητας πλάθει ανθρώπους σωστούς. Η εικονογράφηση με τα έντονα χρώματά της κεντρίζει το ενδιαφέρον κι έτσι τα νοήματα βρίσκουν ακόμη πιο γόνιμο έδαφος. Μάτια κι αυτιά αιχμαλωτίζονται και οι αναγνώστες ανυπομονούν για το παρακάτω της ιστορίας.
Τελικά, τα λυκοντάρια, οι ζαρκούδες και άλλα πολλά φανταζώα κρύφτηκαν από την Επιμηθέα, προκειμένου να γλιτώσει την οργή του Δία. Μα η αλήθεια πάντα βγαίνει στο φως. Μήπως όμως, άδικα φοβήθηκε το «αλλιώτικο»; Γιατί η διαφορετικότητα δεν είναι μειονέκτημα. Για την ακρίβεια, όπως είπε κάποτε και η σοφή Εστία: «Η ατέλεια κρύβει μια δύναμη ιδιαίτερη». Αρκεί να έχουμε την καρδιά μας ανοιχτή για να την καταλάβουμε και να (απο)δεχτούμε.

(Υποσημείωση: Οι ηλικίες που αναγράφονται είναι προσωπική εκτίμηση. Η ηλικία επιλογής ενός βιβλίου έχει να κάνει πάντα με το πόσο «δουλεμένο» είναι το παιδί, με το πόσο εξοικειωμένο είναι με το βιβλίο. Ανεξαρτήτως πάντως ηλικίας, κάθε βιβλίο με πολύ ή όχι τόσο πολύ κείμενο, με λίγη ή περισσότερη εικονογράφηση, με κρυφά ή φανερά νοήματα, μπορεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για δημιουργική απασχόληση και συζήτηση με παιδιά κάθε ηλικίας).

Στεύη Τσούτση,
Μαμά κι επίσημος Αναγνώστης παραμυθιών του Σωτήρη
Συγγραφέας