Ποια είναι τα όρια της ανοχής, της αυτοεκτίμησης και της αξιοπρέπειάς σου;

Ποια είναι τα όρια της ανοχής, της αυτοεκτίμησης και της αξιοπρέπειάς σου;

Όρια και χειριστική συμπεριφορά

Οι χειριστικοί άνθρωποι είναι μια κατηγορία από μόνοι τους. Πονεμένη, μάλιστα.  Όχι για τους ίδιους, αλλά για εκείνους που διατηρούν στενούς δεσμούς μαζί τους.

Κάποια από τα χαρακτηριστικά τους θα τα έλεγες και θετικά. Χρησιμοποιούν με φοβερή μαεστρία τον λόγο. Είναι ετοιμόλογοι, εφευρετικοί σε επιχειρήματα, ταχύτατοι στους αμυντικούς μηχανισμούς.

Η προσπάθειά σου να τους αντικρούσεις με τη λογική και την αλήθεια καταλήγει σχεδόν εξαντλητική και πολλές φορές μάταιη.  

Είναι αξιοθαύμαστος ο τρόπος με τον οποίο κάνουν το άσπρο μαύρο, την αφορμή βασική αιτία, το λογικό παράλογο και το ψέμα αλήθεια.

Αυτό, δε, που εντυπωσιάζει περισσότερο είναι η ικανότητά τους να  δημιουργούν δικά τους σενάρια, πολύ καλά μελετημένα, με βασικό στοιχείο της πλοκής το ψέμα.

Οι χειριστικοί, στον κανόνα, λειτουργούν βάσει σχεδίου. Γνωρίζουν τι θα πουν, πώς θα το πουν και πού θα πατήσουν όταν το πράγμα δυσκολέψει. Γνωρίζουν τα λάθη και τις παραλείψεις τους και είναι προετοιμασμένοι. Η επίθεση είναι η βασική τους  αμυντική στρατηγική.

Η συμβίωση με έναν χειριστικό άνθρωπο είναι εξαντλητική. Με τον καιρό, σε αποστραγγίζει από τα όμορφα συναισθήματα έτρεφες κάποτε γι’ αυτόν, ενισχύει τις ανασφάλειές σου και ενδεχομένως εντείνει μια αίσθηση φόβου στην προοπτική μιας επόμενης αναμέτρησης μαζί του. 

Μια τέτοια ψυχολογική πίεση δύσκολα μπορεί να τη διαχειριστεί κανείς σωστά, με υπομονή και αισιοδοξία σε καθημερινή βάση. Άνθρωπος είσαι. Έχεις κι εσύ τα όριά σου.

Κι αυτό είναι το ζητούμενο τελικά, τα όρια. Αντί να κάνεις εσύ υπέρβαση των συναισθηματικών και ψυχικών αποθεμάτων σου, οφείλεις στον εαυτό σου να θέσεις ξεκάθαρα τα όριά σου στη χειριστική συμπεριφορά, εφόσον οι συνθήκες δεν ευνοούν την απομάκρυνση.

Οι χειριστικοί άνθρωποι συνήθως αναζητούν εύκολα θύματα, τα οποία στον κανόνα είναι οι συναισθηματικά δεδομένοι ή οι οικονομικά εξαρτημένοι από εκείνους. Ίσως γιατί θεωρούνται πιο ευάλωτοι και αφελείς στα μάτια τους.

Πρέπει, λοιπόν, κάποια στιγμή, να τους διαψεύσεις. Δεν είσαι ούτε αφελής, ούτε εύθραυστος.

Οφείλεις να προστατεύσεις τα αποθέματά σου.

Να ξεκαθαρίσεις με μια κόκκινη γραμμή τα όρια της ανοχής, της αυτοεκτίμησης και της αξιοπρέπειάς σου.

Μέχρι ποιο σημείο επιτρέπεις να υποτιμούν τη νοημοσύνη και τη λογική σου.

Μέχρι πού μπορούν να φτάσουν οι υπερβάσεις σου.

Τι σημαίνει για σένα ποιότητα συναισθηματικής ζωής.

Χωρίς διαπραγματεύσεις και δεύτερες ευκαιρίες. Απόλυτα.

Είναι μια μικρή νίκη που τη χρωστάς στον εαυτό σου για όλες τις στιγμές του εξευτελισμού που ανέχτηκες στο όνομα της αγάπης ή της ανασφάλειάς σου.