Μεγάλη κουβέντα το «σε εμπιστεύομαι»

Μεγάλη κουβέντα το «σε εμπιστεύομαι»(pexels)

Η εμπιστοσύνη είναι το βασικό συστατικό για μια πετυχημένη συντροφική ή φιλική σχέση. Όταν αυτή γκρεμίζεται, η πτώση της κάνει εκκωφαντικό θόρυβο. Ένα μαχαίρι εμφανίζεται από το πουθενά και σου τρυπάει τα σωθικά. Ένα χαστούκι αφήνει πάνω σου σκληρό το αποτύπωμά του. Ο πόνος είναι αλλιώτικος, σου κόβει την ανάσα και κανένα φάρμακο δεν μπορεί να τον γιατρέψει. Θέλεις να τον ξεριζώσεις για να πάψεις να υποφέρεις, αλλά τα γιατρικά της λογικής σου δεν πιάνουν. 

Κατηγορείς τον εαυτό σου για την αφέλειά σου. Για το βαρύ τίμημα που έρχεσαι να πληρώσεις, για την αυτοεκτίμησή σου που βρέθηκε στα σκουπίδια. 

Κατηγορείς τον εαυτό σου γιατί υποτίμησες τα σημάδια ή υπερεκτίμησες τα συναισθήματα.

Κι ενώ μπορεί τελικά ο χρόνος να ξεθωριάσει την ένταση του πόνου και της απογοήτευσης που πάντα ακολουθούν τον εξευτελισμό σου, δυστυχώς, όταν χαθεί η εμπιστοσύνη εμφανίζονται η προκατάληψη, η καχυποψία και η ανασφάλεια. 

Κι αυτά σε ακολουθούν για πολύ καιρό και με μεγάλη ένταση. 

Δεν εμπιστεύεσαι πια καμιά ευλογία, χωρίς να περιμένεις μια κάποια προδοσία κρυμμένη πίσω της. 

 

Το τίμημα όμως της προδοσίας, δεν το πληρώνει μόνο ο προδομένος. Βλέπεις, όλοι θέτουμε την εμπιστοσύνη ως απαραίτητη συνθήκη σε κάθε σχέση που πάνω της έχουμε επενδύσει χρόνια και συναισθήματα. Αυτός που επιλέγει να καταπατήσει αυτήν τη συνθήκη για τους όποιους λόγους, έχει να παλέψει με τα δικά του τα θεριά.

Ξέρει πολύ καλά ότι δεν μπορεί να εμπιστεύεται απόλυτα τον άλλον, γιατί και ο ίδιος έχει καταχραστεί κάποτε την αφελή εμπιστοσύνη κάποιου. Ξέρει πως οι άνθρωποι μπορούν να προδώσουν, ανεξάρτητα από τα κίνητρα που μπορεί να πυροδοτήσουν μια προδοσία. Όσα άλλοθι κι αν δίνεις στον εαυτό σου, την προδοσία στο πρόσωπό σου ούτε τη δικαιολογείς, ούτε τη συγχωρείς. 

Ωστόσο, "ο καλύτερος τρόπος για να μάθεις αν μπορείς να εμπιστευτείς κάποιον, είναι να τον εμπιστευτείς", γράφει ο Hemingway κι έχει δίκιο. 

Η ζωή έχει τα ρίσκα της κι εσύ πρέπει να πάρεις τα δικά σου. Μην τη φοβάσαι την αγάπη. 

Η ζωή είναι γεμάτη από ανατροπές. Κι αν μια τέτοια ανατροπή γκρέμισε τον κόσμο σου, ένα άλλο χέρι θα φέρει την επόμενη. Ένα χέρι που θα κρατήσει σφιχτά το δικό σου και θα σου μάθει ξανά τι σημαίνει «σε εμπιστεύομαι».