Ας απενοχοποιήσουμε τα θύματα του Covid

Ας απενοχοποιήσουμε τα θύματα του Covid

O Covid-19 έχει γίνει πια μέρος της ζωής μας. Παρόλο τον διχασμό ανάμεσα σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους και ανεξάρτητα από τις συνθήκες μεταδοτικότητάς του, το σίγουρο είναι πως ο κλοιός γύρω μας έχει σφίξει.

Τα θετικά κρούσματα δεν είναι ανώνυμα, έχουν όνομα και επίθετο, άρα έχουν οικογένεια και προσωπική ζωή. Τι σημαίνει αυτό; Πως υπάρχουν άνθρωποι αυτή τη στιγμή που νοσούν ανώδυνα κι άλλοι που υποφέρουν, με τους δικούς τους ανθρώπους να νοιάζονται και να ανησυχούν.

Η φράση « ο τάδε έχει κορονοϊό» ακούγεται πλέον λες και κουβαλάει πάνω του την πανούκλα. Ας απενοχοποιήσουμε τον covid και τα κρούσματά του. Είναι τουλάχιστον αστείο να είναι οι άνθρωποι αυτοί δακτυλοδεικτούμενοι, τη στιγμή που κανένας από εμάς δεν είναι απόλυτα σίγουρος αν έχει υπάρξει ήδη θετικός και ασυμπτωματικός ή αν θα κολλήσει τον ιό το επόμενο διάστημα

Δεν έχει κανένα νόημα να λειτουργούμε με τη λογική της κοινωνικής κατακραυγής και της περιθωριοποίησης αυτών των ανθρώπων και των οικογενειών τους. Γιατί ως αναμενόμενη αντίδραση μπορεί να είναι το να κρατάει κανείς κρυφό πως έχει covid. Και τότε θα τον χαστουκίσουμε από το άλλο μάγουλο χαρακτηρίζοντάς τον ως ανεύθυνο και επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία 

Απέναντι στο νέο κύμα της πανδημίας που εξαπλώνεται ραγδαία, με τους αριθμούς να χτυπάνε κόκκινο, κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί για κανέναν, ούτε καν για τον ίδιο του τον εαυτό.

Τι ευχόμαστε όλοι; Αν μας λάχει η κορονο-ζαριά, να το περάσουμε ανώδυνα, χωρίς να απειληθεί η ζωή μας. Αυτό το ίδιο εύχονται και όσοι είναι θετικοί και συμπτωματικοί. Επομένως, το «ο τάδε έχει covid» θα πρέπει να ακούγεται ως προσευχή, με την ευχή να υπάρξει γρήγορη ανάρρωση. Όχι ως απόρριψη. Όχι ως κατάρα.

Κάτω από το ίδιο πρίσμα, κανένας δεν μπορεί να είναι σίγουρος πως το παιδί του δε θα κολλήσει εντός ή εκτός του σχολείου. Ας μην επιτρέψουμε να δημιουργηθεί μια νέα μορφή περιθωριοποίησης, αυτή του σχολικού κορονο-εκφοβισμού.  

Η διαχείριση της πανδημίας απαιτεί προσοχή και υπευθυνότητα για την ασφάλειά μας, αλλά και σεβασμό απέναντι στα θύματά της. Αύριο μπορεί να είμαστε εμείς ένα από αυτά.