Μαριλένα Λιακοπούλου: Έχω νιώσει άβολα κι έχω έρθει αντιμέτωπη με ψυχολογική κακοποιητική συμπεριφορά.

theatre1-ewomantheatre1-ewoman

Η Μαριλένα Λιακοπούλου πρωταγωνιστεί στην παράσταση "Οleanna" ενσαρκώνοντας την Κάρολ, σε ένα έργο πιο επίκαιρο από ποτέ με θέμα τις σχέσεις εξουσίας και την σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ ενός καθηγητή πανεπιστημίου και μιας φοιτήτριας. Η ανάγκη και των δυο εμπλεκομένων για επιβολή, καθιστά αδύνατη την επικοινωνία και δυναμιτίζει την όποια γέφυρα επικοινωνίας. Η ηθοποιός παραχώρησε στο Εwoman μια περιεκτική συνέντευξη για να τη γνωρίσουμε καλύτερα.

 

1. Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς.

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη. Αρχικά ήρθα σε τριβή με το παιδικό θέατρο και τις μουσικοθεατρικές παραστάσεις, ενώ αργότερα ήρθα σε επαφή με πιο διευρυμένο ρεπερτόριο.

Όμως πέραν του θεάτρου – για να μην αδικήσω την αγάπη μου για τον κινηματογράφο – είμαι πολύ περήφανη για τις συμμετοχές μου σε ταινίες κάποιες εκ των οποίων έχουν λάβει μέρος και σε φεστιβάλ.

2. Θέλετε να μας μιλήσετε για τον ρόλο που ερμηνεύετε;

Υποδύομαι την φοιτήτρια που την καλεί ο καθηγητής της στο γραφείο του για να την βοηθήσει να κατανοήσει το μάθημά του και να περάσει τις εξετάσεις. Η Κάρολ είναι μια σύγχρονη κοπέλα που έχει την ανάγκη να κατανοήσει τα πάντα.

Δυστυχώς στην επικοινωνία της με τον καθηγητή της δεν καταφέρνει να βρει τη χρυσή τομή της συνεννόησης. Η εξουσία αλλοτριώνει αυτόν που την αποκτά, είτε είναι ο καθηγητής είτε είναι η φοιτήτρια, είτε είναι άντρας αυτός που την ασκεί είτε γυναίκα.

3. Η υπόθεση του έργου συνδέεται άμεσα με το #Μetoo. Ποιά η άποψη σας;

Νιώθω ευγνώμων για τη δύναμη που βρήκαν όλοι αυτοί οι άνθρωποι, που κατάφεραν να ξεπεράσουν φόβους κι ενοχές και μίλησαν ανοιχτά για την πληγή αυτή που δυστυχώς υπάρχει σε όλους τους χώρους.

4. Έχετε υπάρξει θύμα τέτοιων συμπεριφορών; Αν ναι πως το διαχειριστήκατε;

Δυστυχώς έχω νιώσει άβολα κι έχω έρθει αντιμέτωπη με ψυχολογική κακοποιητική συμπεριφορά. Όταν συμβαίνει, παγώνεις κι αισθάνεσαι αδύναμος.

Χρειάζεται να πάρεις απόσταση, να συνειδητοποιήσεις ότι δεν έχει κανείς το δικαίωμα να σε κάνει να νιώθεις τόσο άσχημα και τότε βρίσκεις τη δύναμη να πεις φτάνει.

5. Πώς ήταν η συνεργασία με τον κ. Φίλιππο Σοφιανό;

Αισθάνομαι πολύ τυχερή που με διάλεξε ένας τόσο σπουδαίος θεατράνθρωπος και μ έκανε κομμάτι αυτής της υπέροχης ομάδας και μέρος μιας τόσο σημαντικής παράστασης. Μιας παράστασης για την εκπαίδευση, για τη γλώσσα, για την επικοινωνία, για την εξουσία.