Η συνταγή της ημέρας: Βραστό, η νόστιμη κρεατόσουπα

Η συνταγή της ημέρας: Βραστό, η νόστιμη κρεατόσουπα

Είναι κι αυτές οι βροχερές μέρες του Δεκέμβρη που το μόνο που θες είναι να ξεμπερδεύεις γρήγορα με το φαγητό και να απολαύσεις τον καφέ σου χουχουλιάζοντας στον καναπέ μπροστά στο αναμμένο τζάκι. (ιδανικά!)

Κάτι τέτοιες μέρες έστω κι αν είναι Κυριακή, ιδανική λύση για ένα φαγητό πολύ μεγάλης θρεπτικής αξίας για όλη την οικογένεια είναι το «βραστό». 
Βραστό στη Βόρειο Ελλάδα λέμε τη σούπα λαχανικών με μοσχάρι, κοινώς τη κρεατόσουπα.

Το μυστικό για να έχεις ένα πεντανόστιμο βραστό είναι πρώτον, η επιλογή του κρέατος και δεύτερον τα μπόλικα λαχανικά! Όταν τα παιδιά μου ήταν μικρά ο κρεοπώλης μας πάντα μου έδινε «ποντίκι» από μικρό μοσχάρι για το βραστό μου. Άλλοι διατείνονται πως το καλύτερο βραστό γίνεται με «λαιμό»  αλλά εγώ το αποφεύγω γιατί έχω ακούσει πως στα μεγάλα ζώα οι ενέσεις (εμβολιασμοί, θεραπείες κτλ) γίνονται στο λαιμό! 

Ιδανικά το κρέας που θα επιλέξουμε για το βραστό, είναι καλό να έχει και λίγο κόκκαλο.
Βραστό λοιπόν, αυτή τη Κυριακή, γιατί θέλω να χαλαρώσω στο στολισμένο μου σπίτι, αλλά και να μη στερήσω κι απ' την οικογένεια ένα πλούσιο γεύμα σε θρεπτικά συστατικά που με το κρύο τραβιέται όσο τίποτα άλλο! 

Υλικά:
1½ κιλό µοσχάρι , σε μέτρια κομμάτια (πείτε στον κρεοπώλη ότι το θέλετε για βραστό! ) 
3-4 πατάτες μέτριες
3 µέτρια καρότα
1 µεγάλο πράσο 
1 ξερό κρεµµύδι
1 κλωνάρι σέλινο και τη σελινόριζα
1/2 φλιτζ. ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριµµένο πιπέρι 
λεμόνι

Εκτέλεση:
Πλένουμε το κρέας και το βάζουµε σε µια κατσαρόλα µε µπόλικο νερό που να το σκεπάζει άνετα. 

Η συνταγή της ημέρας: Βραστό, η νόστιμη κρεατόσουπα

Αφήνουμε να πάρει βράση ξαφρίζοντας μέχρι να σταματήσει να αφρίζει. Στο μεταξύ έχουμε καθαρίσει και κόψει τα λαχανικά. Τις πατάτες και τα καρότα σε μικρά κομμάτια, το πράσο σε ροδέλες, το κρεμμύδι στα 4, και τη σελινόριζα σε μικρά κομμάτια και τα προσθέτουμε στο κρέας που βράζει. 

Η συνταγή της ημέρας: Βραστό, η νόστιμη κρεατόσουπα

Προσθέτουμε και το ελαιόλαδο, προσέχοντας το νερό να τα καλύπτει όλα καλά και να είναι μπόλικο. Αλατοπιπερώνουμε κι αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά ώσπου να μαλακώσουν και το κρέας και τα λαχανικά.

Σερβίρεται ζεστό και με λεμόνι. 

Καλή επιτυχία και καλό χειμώνα!