Η Black Friday του έρωτα

Η Black Friday του έρωτα(πηγή pixabay)

Ο έρωτας της προσφοράς και της ζήτησης πλασάρεται πίσω από τη βιτρίνα της οθόνης σου και σε κοιτάζει ηδονικά και προκλητικά. Είναι ο έρωτας που προσπαθεί να σε κατακτήσει με τα αψεγάδιαστα πρόσωπα, τα λαχταριστά κορμιά, τα status που υποδηλώνουν την ασφάλεια της διαθεσιμότητας…

Ο έρωτας της προσφοράς και της ζήτησης είναι ένας έρωτας που δεν κοστίζει, δε χρεώνει, δε δεσμεύει και καμουφλάρει το δήθεν συναίσθημα με λόγια ερωτικά, σεξουαλικά, ρομαντικά… Προσαρμόζει σαν τον χαμαιλέοντα το λεξιλόγιό του, τα δεδομένα του και το περιεχόμενο των δημοσιεύσεών του, ανάλογα με τον αποδέκτη του.

Λογής άνθρωποι, ανεξάρτητα από το φύλο, την ηλικία, την κοινωνική θέση ή την οικογενειακή κατάσταση αναζητούν την επιβεβαίωση, το σεξ, λίγη συντροφιά, λίγο παραμύθι, ένα οποιοδήποτε παράθυρο στην ανικανοποίητη καθημερινότητά τους.

Το φλερτ του παλιού καλού καιρού, το χαμόγελο και το βλέμμα έχουν χάσει τη δυναμική τους. Ο τρόπος προσέγγισης πλέον είναι γενικευμένος και αποδεδειγμένα αποτελεσματικός. Δεν έχεις παρά να ξεσκονίσεις τα προφίλ που σου φάνηκαν πολλά υποσχόμενα, μέχρι να βρεις εκείνο που ικανοποιεί τα δικά σου κριτήρια.

Το ενδιαφέρον εκδηλώνεται άμεσα με βομβαρδισμό των like σε όλες τις δημοσιεύσεις που σου είναι διαθέσιμες και όλο προσμονή πια περιμένεις την πολυπόθητη ανταπόκριση, η οποία και επικυρώνεται μέσα από την αποδοχή ή την αποστολή ενός αιτήματος φιλίας. Κάπως έτσι γνωρίζονται σήμερα οι άνθρωποι και κάπως έτσι ο έρωτας γίνεται ξενέρωτας, καθώς είναι θέμα χρόνου να διαψευστούν οι προσδοκίες του ενός ή και των δύο.

Το παιχνίδι έχει ξεκάθαρους όρους και είναι ασφαλές όσο μένει στην οθόνη. Οι αισθήσεις σχεδόν ανύπαρκτες. Δεν έχεις τη δυνατότητα να αγγίξεις, να μυρίσεις, να ξεκλειδώσεις την κάθε λεπτομέρεια του κορμιού. Δεν επιτρέπεται να ονειρευτείς, δεν προσφέρεται η λαχτάρα ενός «έρχομαι!», ενός «μου έλειψες!», ενός «έλα!».

Η Black Friday του έρωτα είναι καλουπωμένη στα ίδια λόγια και στις ίδιες συμπεριφορές, γιατί ξέρει τι πουλάει και τι προσελκύει την προσοχή. Η ποιότητα είναι σχετική, η ποσότητα αναμφισβήτητα ελκυστική.

Κάπως έτσι πορεύονται οι άνθρωποι και συνηθίζουν στα εικονικά συναισθήματα, στο εικονικό σεξ, στο εικονικό φλερτ. Δεν ξεμένεις ποτέ. Δεν προσπαθείς για τίποτα που δεν κουράστηκες για να το αποκτήσεις. Ένα delete, ένα block και προχωράς παρακάτω. Στην επόμενη βιτρίνα που θα συναντήσεις στο ιντερνετικό μονοπάτι σου ή σε εκείνη που έχεις βάλει στη λίστα αναμονής.

Το παράδοξο είναι πως νιώθεις ασφαλής και καλά με τον εαυτό σου, γιατί ξέρεις πως δεν έχεις δώσει κομμάτια σου αγαπημένα. Πατάς το play στην κασέτα και το παιχνίδι αρχίζει ξανά με τους ίδιους όρους, αλλά με άλλον συμπαίκτη. Νομίζεις πως όλο αυτό είναι ανώδυνο.

Ναι, νομίζεις.

Η Black Friday που επιλέγεις στον έρωτα, σε αλλάζει. Δεν είσαι ποτέ πια ο ίδιος, γιατί χάνεις την εμπιστοσύνη σου στον έρωτα. Την εμπιστοσύνη σου στους άντρες ή στις γυναίκες αντίστοιχα. Την εμπιστοσύνη στα λόγια και στα συναισθήματα. Την εμπιστοσύνη σου στο άγγιγμα.

Το τίμημα είναι ακριβό. Και είναι πολύτιμο. Και το έχεις ανάγκη στο ταξίδι της ζωής σου. Το πραγματικό, όχι το εικονικό. Στο ταξίδι που έχει δίπλα σου ανθρώπους. Αυτούς που σε συντροφεύουν τα βήματά τους, το γέλιο και η αγκαλιά τους. Στο ταξίδι που έχει μέσα του τις πραγματικές σου στιγμές.