Δεν υπάρχει σπίτι στο Δοξάτο Δράμας, που τη μέρα των Χριστουγέννων δεν θα έχει στο τραπέζι του το παραδοσιακό «μπουμπάρι».
«Μπουμπάρι» όπως το λένε στο Δοξάτο, ή «μπάμπω» όπως το λένε στην ευρύτερη Θράκη είναι ουσιαστικά ένα λουκάνικο που φτιάχνεται από το έντερο και γεμίζεται με τα εντόσθια μαζί με μπαχαρικά και ρύζι.
Ένα «ιδιαίτερο» χριστουγεννιάτικο φαγητό που απαιτεί χρόνο και μαεστρία από τη νοικοκυρά και γι' αυτό ετοιμάζεται από την προηγούμενη!
Τα φαγητά που μαγείρευαν στις γιορτές απανέκαθεν, οι Δοξατινές νοικοκυρές, ήταν πλούσια και το γιορτινό τραπέζι στο Δοξάτο ξεχώριζε από πάντα μέχρι και σήμερα που κι οι νέες νοικοκυρές διατηρούν ζωντανές τις παραδόσεις.
Οι γιαγιάδες στις επάλξεις τέτοιες μέρες, σηκώνουν τα μανίκια να μεταδώσουν τις παραδοσιακές συνταγές σε κόρες, νύφες κι εγγονές!
Πρώτες στα κουμάντα. Είναι θέμα γοήτρου η κάθε οικογενειακή συνταγή! Κάθε νοικοκυρά έχει τα δικά της μυστικά επιτυχίας.
Παλιότερα που κάθε σπίτι είχε το γουρούνι του, τα Χριστούγεννα οι οικογένειες το έσφαζαν και το έτρωγαν με διάφορους τρόπους. Τα εντόσθια όμως παραδοσιακά, γινόταν μπουμπάρι.
Σήμερα σε μια πιο εξευγενισμένη παραλλαγή της συνταγής το μπουμπάρι φτιάχνεται με μοσχαρίσια εντόσθια.
Οι παραδοσιακές συνταγές περνάν από γενιά σε γενιά κι είναι αξίας ανεκτίμητης!
Υλικά:
1 μοσχαρίσια αντεριά
1 συκωταριά περίπου 1 κιλό
1 μεγάλο κρεμμύδι
1/2 κ. κιμά
1 πράσο (προαιρετικά)
1 1/2 φλιτζάνι ρύζι
αλάτι, ρίγανη, πιπέρι
1 ποτήρι ζωμό (απ' το συκώτι)
5-6 πατάτες
1 φλ. ελαιόλαδο
1 λεμόνι
Εκτέλεση:
Αποβραδίς ετοιμάζουμε τα έντερα. Τα πλένουμε πολύ καλά μέσα έξω, αφαιρούμε το πάχος και τ' αφήνουμε μέσα σε λεκάνη με νερό ξύδι και λεμόνι. (το λεμόνι τα ασπρίζει ,το ξύδι κόβει τη μυρωδιά).
Βράζουμε τη συκωταριά και τη κόβουμε σε μικρά κυβάκια.
Σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και πράσο , προσθέτουμε τα μπαχαρικά και στη συνέχεια το συκώτι και τον κιμά και κατόπιν το ρύζι (ή το πληγούρι) κι ένα ποτήρι από το ζωμό που βράσαμε το συκώτι ή ζεστό νερό.
Μόλις φουσκώσουν λίγο τα κατεβάζουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώνουν. Τα έντερα είναι έτοιμα για γέμισμα.
Δένουμε το έντερο από την μία του άκρη με κλωστή και από την άλλη τοποθετούμε ένα χωνί και με την βοήθεια ενός κουταλιού γεμίζουμε το εντεράκι. Προσέχουμε να μην γεμίσουμε πολύ το έντερο γιατί μπορεί να σπάσει όταν το ρύζι ψηθεί. Το τοποθετούμε σε ένα ταψί, σε σχήμα σαλιγκάρι και το τρυπάμε με μια οδοντογλυφίδα σε διάφορα σημεία για να ψηθεί χωρίς να τρυπήσει. Αν θέλουμε προσθέτουμε και λίγες πατάτες κυδωνάτες.
Χτυπάμε στο μπλέντερ λίγο λάδι και το χυμό ενός λεμονιού και περιχύνουμε το μπουμπάρι. Προσθέτουμε μέχρι την μέση περίπου του ταψιού, ζεστό νερό, ή ζωμό από το συκώτι. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε λίγη ρίγανη και το ψήνουμε στους 180C για δύο ώρες περίπου.
Tip:
Μπορούμε αντί για ρύζι να χρησιμοποιήσουμε πληγούρι, ή μίξη και των δύο.
Καλή επιτυχία και Καλά Χριστούγεννα!