Οι γιορτές καλά κρατούν και τα εορταστικά τραπέζια φιλοξενούν πιάτα εύγεστα, ευπαρουσίαστα και ξεχωριστά!
Η κάθε νοικοκυρά βάζει τα δυνατά της, είτε πρόκειται να μαγειρέψει μόνο για την οικογένεια, είτε έχει και καλεσμένους!
Πρώτα χορταίνει το μάτι έλεγε η γιαγιά μου, αλλά ας μη γελιόμαστε, το στομάχι κι ο ουρανίσκος έχουν τον τελευταίο λόγο!
Το χοιρινό τις μέρες αυτές έχει την τιμητική του.
Θα σας προτείνω τη συνταγή που μαγείρεψα τη μέρα των Χριστουγέννων και κέρδισα τις εντυπώσεις!
Μια εκλεπτυσμένη συνταγή για το γιορτινό τραπέζι της παραμονής ή της Πρωτοχρονιάς!
Γλυκόξινο χοιρινό με σάλτσα πορτοκαλιού και μέλι!
Υλικά:
1 μπούτι χοιρινό ολόκληρο με πέτσα περίπου 3 κιλά
2 κ.σ. μέλι
1 κ.σ. μπαλσάμικο
3 κ.σ. μουστάρδα
2 πορτοκάλια χυμό και πορτοκαλόκουπες
1 λεμόνι
αλάτι
πιπέρι
1-2 κλωναράκια δεντρολίβανο
Για τις πατάτες
1½ κιλό μικρές στρόγγυλες πατάτες με τη φλούδα
2 σκ. σκόρδο με τη φλούδα
2 καρότα
1 λεμόνι (το χυμό)
1/2 φλ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. μουστάρδα
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση
Με μυτερό μαχαίρι ανοίγουμε τρύπες στην επιφάνεια του κρέατος και μπήγουμε σκελίδες σκόρδο αφού πρώτα τις έχουμε βουτήξει σε αλατοπίπερο. Αλείφουμε με μουστάρδα το κρέας καλά σε όλες τις μεριές και πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Στύβουμε τα πορτοκάλια και τα λεμόνια και το περιχύνουμε.
Προσθέτουμε το δεντρολίβανο και τις πορτοκαλόκουπες στο ταψί και το αφήνουμε περίπου 1 ώρα να μαριναριστεί.
Το σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο ή κλείνουμε το καπάκι της γάστρας. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ºC για 1 ώρα και 30′.
Βάζουμε σε μπολ τις ολόκληρες πατάτες με τη φλούδα. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε. Ξεσκεπάζουμε το μπούτι και προσθέτουμε τις πατάτες ,το σκόρδο με τη φλούδα και όλα τα υγρά.
Ανακατεύουμε το μέλι με το μπαλσάμικο και τη μουστάρδα. Αλείφουμε το μπούτι με πινέλο, χαμηλώνουμε το φούρνο στους 170ºC και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 1 ώρα και 30′ μέχρι να ξεροψηθεί η πέτσα και να μελώσουν οι πατάτες.
Καλή επιτυχία!