Η συνταγή της ημέρας: Αφράτη βασιλόπιτα

Η συνταγή της ημέρας: Αφράτη βασιλόπιτα

Αν συνηθίζετε να καλοδέχεστε τη νέα χρονιά με γλυκιά βασιλόπιτα το ewoman σας προτείνει μια συνταγή πραγματικά μοναδική, αξεπέραστη σε γεύση και αρώματα και με σεβασμό στην παράδοση. 

Με υλικά που συμβολίζουν την αφθονία, τους καλούς οιωνούς και την τύχη!
Σκέφτεστε κάτι καλύτερο για το ξεκίνημα της νέας χρονιάς;

Υλικά:
5 αυγά
2 φλιτζ, ζάχαρη
1 βιτάμ
1/2 φλιτζ. γάλα 
1/2 φλιτζ. χυμό πορτοκάλι
1/2 φλιτζ. μικρό κονιάκ
1/2 κ. γ. κανέλα
1/2 κ.γ. γαρίφαλο
1 κ.γ. μπέϊκιν
1/2 κ.γ. σόδα
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
1 βανίλια
1/2 κ.γ. αλάτι 500 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 1/2 κούπα ξηρούς καρπούς
σταγόνες σοκολάτας

Εκτέλεση:
Χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα το βούτυρο ν' ασπρίσει κι έπειτα προσθέτουμε τη ζάχαρη συνεχίζοντας το δυνατό χτύπημα ώστε να λιώσει η ζάχαρη καλά και να γίνει μια απαλή κρέμα το μείγμα. Χωρίζουμε τους κρόκους απ' τ' ασπράδια. Ρίχνουμε τους κρόκους έναν έναν κι αφού χτυπάμε λίγα λεπτά ακόμη, προσθέτουμε τη κανέλα, το γαρίφαλο και το ξύσμα. Σε λίγο σειρά έχει, το γάλα και το κονιάκ.

vasilopita1-ewoman
 

vasilopita2-ewoman

Διαλύουμε τη σόδα μέσα στο χυμό πορτοκάλι (προσοχή γιατί αφρίζει...) τη βανίλια και το μπέϊκιν. 
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα στο μίξερ και προσθέτουμε εναλλάξ το αλεύρι και το χυμό στο μείγμα. Αφού ομογενοποιηθεί το μείγμα προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς χοντροκομμένους και τις σταγόνες σοκολάτας. 

vasilopita3-ewomanvasilopita4-ewoman

Τέλος χτυπάμε τ' ασπράδια με το αλάτι σε μαρέγκα και το προσθέτουμε στο μείγμα ανακατεύοντας πολύ ελαφρά για να μείνει αφράτη η βασιλόπιτα μετά το ψήσιμο. Στρώνουμε λαδόκολλα σ' ένα στρόγγυλο μέτριο ταψί (ιδανικά με τσέρκι) και ρίχνουμε το μείγμα! Δε ξεχνάμε να βάλουμε το νόμισμα (τυλιγμένο σε λαδόκολλα) που θ' αναδείξει τον τυχερό! Ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 180ο C στις αντιστάσεις για περίπου 1 ώρα (ή ώσπου να βγαίνει στεγνή η οδοντογλυφίδα). Πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.

vasilopita6-ewoman

Μερικά μυστικά για να πετύχει η βασιλόπιτα:
Όλα τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Από την ώρα που θα βάλουμε το αλεύρι καλό είναι να ελαττώσουμε την ταχύτητα στο μίξερ για να παραμείνει αφράτη η βασιλόπιτα μετά το ψήσιμο.
Δεν ανοιγοκλείνουμε το φούρνο και δεν βγάζουμε την βασιλόπιτα από το φούρνο, αν δε σιγουρευτούμε ότι ψήθηκε σωστά και σταθεροποιήθηκε στο κέντρο. Βάζουμε οδοντογλυφίδα ή λάμα μαχαιριού και αν βγει στεγνή, είναι ψημένη.

Καλή (Πρωτο)χρονιά με υγεία και τύχη!