Είδαμε τον «Πλανήτη» της Στέλλας Μαρή στο Studio Κυψέλης

Είδαμε τον «Πλανήτη» της Στέλλας Μαρή στο Studio Κυψέλης

Λίγο πριν τις γιορτές είχα την χαρά να παρακολουθήσω τον «Πλανήτη» της Στέλλας Μαρή στο Studio Κυψέλης. έναν ζεστό χώρο που σε κάθε γωνιά του μπορείς να διακρίνεις το πάθος των ανθρώπων του για την τέχνη τους.

Ο Πλανήτης, είναι ένας μονόλογος σε κείμενο και σκηνοθεσία της ίδιας της Στέλλας, η οποία υποδύεται την Αλκμήνη. Η Αλκμήνη δεν είναι «δική μας». Μας μοιάζει εξωτερικά, αλλά είναι αλλόκοσμη, διαφορετική. Είναι… από άλλον πλανήτη. Ο πλανήτης της είναι ο Άριστος και οι κάτοικοί της – οι Ηρακλείδες - αποφασίζουν να στείλουν μια αποστολή για να σώσει τη Γη από την καταστροφή. Κάποια στιγμή καλούνται να επιστρέψουν στον τόπο τους και μαζί τους και η Αλκμήνη η οποία όμως έχει ήδη γνωρίσει τον έρωτα στη Γη… Αλλά, η ιστορία, δεν τελειώνει εδώ!

Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ της Στέλλας Μαρή ανήκει στις δημιουργίες της φαντασίας. Κι εγώ, όπως κι εκείνη έχει δηλώσει, δεν πιστεύουμε ότι η φαντασία μπορεί να διαιρεθεί σε «επιστημονική» ή άλλη κατηγορία. Η φαντασία είναι ενιαία κι αδιαίρετη όταν μιλάμε για την Τέχνη.

Ο μονόλογος της Αλκμήνης αντηχεί τον κενό μοντέρνο τρόπο ζωής και το αντίκτυπο που έχει αυτός στο περιβάλλον και στις ανθρώπινες σχέσεις. Είναι ένα έργο που καταφέρνει με χειρουργική ένταση να αντλήσει από τα έγκατα του ψυχισμού του θεατή τις ευαίσθητες ανησυχίες για το «μεγάλο σπίτι μας», τον πλανήτη Γη που ζούμε. Είναι μια παράσταση που εξελίσσεται μεν σε ένα μινιμαλιστικό διάκοσμο, είναι απαραίτητο δε να γίνει αυτό καθώς ο χώρος πλημμυρίζει από τον πίδακα των συναισθημάτων που η Στέλλα «αναγκάζει» με την υποκριτική της δεινότητα να αναδυθούν.

Όλες οι αισθήσεις χρησιμοποιούνται με συμβολικό τρόπο για να δώσουν στον θεατή το μήνυμα που η δημιουργός θέλει να περάσει. Με το μαγικό άγγιγμα της Αλκμήνης πάνω σε ένα πανί, εμφανίζεται οπτικό υλικό με εικόνες από την εποχή μας. Η σύγχρονη τεχνολογία, η ζάλη της καθημερινότητας, οι ανθρώπινες σχέσεις … όλα φέρνονται στη σκηνή και η Αλκμήνη τα αγγίζει ένα-ένα με την απαλή κίνηση του χεριού της πάνω στο πανί (μέρος του σκηνικού), ή συμβολικά με τις μουσικές ανάσες του έργου, ή και με την έκφρασή της. Στην πορεία της παράστασης, ο μονόλογος εμπλουτίζεται και εναλλάσσεται με φωτογραφίες που εικονίζουν την χυδαία παρέμβαση του ανθρώπου και τα αποτελέσματά της στις πόλεις και κατ’ επέκταση στο περιβάλλον που ζει. Προς το τέλος η εικόνα εμπλουτίζεται και με την ηχογραφημένη φωνή ενός άνδρα. Τα λόγια του ίσως σοκάρουν λίγο, είναι όμως αντιπροσωπευτικά και δεικνύουν τον βαθμό της σήψης που έχει διαβρώσει τους ανθρώπους… Οι Ηρακλείδες απογοητεύονται, οι άνθρωποι δεν μαθαίνουν κι έτσι αποχωρούν αφήνοντας τον πλανήτη στην τύχη του.

Την Στέλλα Μαρή την θαυμάσαμε και στην Ρέπλικα. Στον «Πλανήτη» της ένιωσα πως φέρνει ολόγυμνη την ψυχή της στη σκηνή με όλες τις ευαισθησίες και τις ανησυχίες του σύγχρονου σκεπτόμενου ανθρώπου, που τον ενδιαφέρει να αφήσει στο πέρασμά του μέσα από την παρούσα ενσάρκωσή του, ένα αποτύπωμα εξελικτικής, δημιουργικής ομορφιάς. Και ξέρετε τι άλλο μου έκανε εντύπωση; Η Στέλλα, μόλις τελείωσε η performance της, δεν έφυγε από την σκηνή. Έμεινε εκεί, να μιλήσει με τους θεατές για το έργο που είδαν, να ρωτήσει για τα συναισθήματα που δημιουργήθηκαν, να απευθυνθεί σε έναν-έναν δίνοντας παράλληλα εγκάρδια τις ευχαριστίες της. Αν και ήταν άρρωστη την ημέρα που την είδα και θα μπορούσε να είχε αποσυρθεί, εκείνη έμεινε εκεί να προσφέρει ένα ποτήρι κρασί κερασμένο στους θεατές της και να γνωριστεί με όλους. Αν αυτό δεν δείχνει αγάπη και απόλυτο σεβασμό για την τέχνη της και για το θέατρο, τότε δεν ξέρω τι…

Ο «Πλανήτης», παίζεται κάθε Τετάρτη στις 9:00 στο φιλόξενο Studio Κυψέλης, με εξαιρετικές μουσικές επιλογές να κρατούν συντροφιά στους θαμώνες μέχρι να αρχίσει η παράσταση.

Ταυτότητα της παράστασης

Κείμενο-Σκηνοθεσία-Ερμηνεία: Στέλλα Μαρή

Βοηθός σκηνοθέτη: Χαρά Κονταξάκη

Ηθοποιός ηχογραφημένου κειμένου: Δημήτρης Λεβίδης

Σκηνογράφος & φωτογραφίες για την παράσταση: Γιώργος Σταματάκης

Ενδυματολόγος: Χαρά Κονταξάκη Κοσμήματα (χειροποίητα): «ΝΤΟΡΙΤΑ’Σ»

Φωτογράφιση & βιντεοσκόπηση: Κώστας Βολιώτης

Επεξεργασία ήχου στο βιντεοσκοπημένο κείμενο: Δημήτρης Λεβίδης, Μιχάλης Μαρούλης

Προωθητικό animation: Βαγγέλης Καραδήμας για λογαριασμό της vktoons

Προβολή-Επικοινωνία: Νατάσα Παππά Παραγωγή: MINUS [two]-Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία