Συνταγής της πολίτισσας γιαγιάς: Τας κεμπάπ με ρύζι

Τας κεμπάπ όπως το μαγείρευε η πολίτισσα γιαγιά.

Τα αγόρια μου θέλουν κοκκινιστό μοσχαράκι. .. κι εγώ παρήγγειλα του χασάπη να μου ετοιμάσει «χτένι!»

Σας προτείνω να ζητήσετε από τον κρεοπώλη «χτένι από σπάλα» και θα με θυμηθείτε!

Και θα κάνετε εντύπωση στον κρεοπώλη ότι ξέρετε να μαγειρεύετε! Και θα απολαύσετε ένα εξαιρετικό πιάτο!

Ένα νόστιμο και μεγάλης θρεπτικής αξίας φαγητό  που το μαγειρεύω πολύ συχνά και δε το βαριόμαστε καθώς έχει πολλές version να  μαγειρευτεί!

Για σήμερα θα επιλέξω τη συνταγή της γιαγιά μου, που ήταν μικρασιάτισσα! και θα το συνοδέψω με ρύζι φτιάχνοντας το λεγόμενο «Τας Κεμπάπ».

Αα! Όλα κι όλα! Δε θέλω αμφισβητήσεις και «μα» «μου»! Οι μικρασιάτισσες  ήξεραν φοβερά μυστικά στην κουζίνα κι όχι μόνο στην… κουζίνα! (αλλά δε θα το λύσουμε κι αυτό τώρα! Θα το αναλύσουμε όμως κάποια στιγμή! )

 

ΥΛΙΚΑ
- 1 κιλό μοσχάρι χτένι από σπάλα ή ελιά
- ½ φλ. λάδι

- 3 κ.σ. φρέσκο βούτυρο ή βιτάμ Culinesse (για πιο ελαφριά γεύση)
- 1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 ποτηράκι κόκκινο κρασί
- 3-4 ώριμες ντομάτες (πολτοποιημένες) ή χυμό ντομάτας
- 1 κ. γλ. ζάχαρη (μόνο αν χρησιμοποιήσετε φρέσκιες ντομάτες)

-3-4 κόκκους μπαχάρι
- αλάτι
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο και 3-4 κόκκους
- 1 ξύλο κανέλλα (προαιρετικά)

Και για το ρύζι:

-1 φλιτζάνα ρύζι μακρύκοκκο

- 1 κύβο Maggie για ζυμαρικά

-  1 κουταλίιά βούτυρο ή βιτάμ Culinesse

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Πλένουμε το κρέας, που είναι κομμένο σε μερίδες.
Με μυτερό μαχαίρι ανοίγουμε μικρές τρύπες σε διάφορα σημεία του και βάζουμε μέσα μικρά κομμάτια σκόρδο αφού τα βουτήξουμε σε αλατοπίπερο.

kebab-ewoman1
 

kebab-ewoman3

Αλείφουμε την επιφάνεια του κρέατος με βούτυρο  και τρίβουμε φρέσκο πιπέρι.
Βάζουμε σε κατσαρόλα μία κουταλιά βούτυρο και το λάδι να κάψουν και σωτάρουμε το κρέας απ’ όλες τις πλευρές να ροδίσει ελαφρώς.

kebab-ewoman2
Στη συνέχεια ρίχνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι ( θα πέσει κλάμα, να ξενταλγκαδιαστούμε κιόλας!) και γυρνάμε απ' όλες του τις πλευρές το κρέας. ώσπου να ροδίσει καλά και να αποκτήσει ομοιόμορφο χρώμα.

kebab-ewoman7

Προσθέτουμε και τις σκελίδες σκόρδο ολόκληρες!
Σβήνουμε με το κρασί, (όχι τα σεκλέτια, το κρέας!) προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό και το αφήνουμε να βράσει με σκεπασμένη κατσαρόλα.

kebab-ewoman33

Μόλις πάρει βράση προσθέτουμε τις ντομάτες και τη ζάχαρη (μυστικάκι),  αφήνουμε λίγο να «δέσει» η σάλτσα και ύστερα προσθέτουμε τους κόκκους μπαχάρι και 1 ξύλο κανέλλα (το μυστικό που ήξεραν οι Σμυρνιές) και θα κάνει το κοκκινιστό ακαταμάχητο σε γεύση και άρωμα!

kebab-ewoman12
Με κλειστό καπάκι βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά, ώσπου να μαλακώσει καλά και να δέσει η σάλτσα του.
 

Μυστικό, -που καλό είναι να το τηρείτε όταν μαγειρεύετε κρέας-,  είναι να προσθέτετε το αλάτι προς το τέλος του βρασμού ( γιατί το αλάτι σφίγγει τις  ίνες του κρέατος και γίνεται σκληρό!)
Άλλο ένα μυστικό είναι να προσθέσετε μια κουταλιά γλυκού ζάχαρη αν χρησιμοποιείτε φρέσκιες ντομάτες για να πάρει τη «ξινίλα» τους.

Εν τω μεταξύ καθώς είναι σχεδόν έτοιμο το φαγητό, ετοιμάστε το ρύζι που θα το συνοδεύσει!

Σε μια κατσαρόλα βράζουμε 3 1//2 φλιτζάνες νερό με αλάτι  και για extra  γεύση, έναν κύβο Maggie  για ζυμαρικά!

kebab-ewoman34

Μόλις αρχίσει να βράζει προσθέτουμε μια κουταλιά βούτυρο και μια φλιτζάνα  ρύζι μακρύκοκκο (τύπου αμερικάνικου) αφού το ξεπλύνουμε καλά για να φύγει το άμυλο ώστε να μην κολλάει και να γίνει πιο σπυρωτό.

kebab-ewoman35

Όταν πιεί το ζωμό το ρύζι είναι έτοιμο σε περίπου 8-10 λεπτά!

Τελευταία πινελιά: Πασπαλίστε με λίγο κεφαλοτύρι!

Προτάσεις σερβιρίσματος:
Το κοκκινιστό συνοδεύεται επίσης άριστα με χοντρά μακαρόνια, πένες, ή χυλοπίτες!
 

Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!

kebaba-ewoman54