Η συνταγή της ημέρας: Πατάτες ογκρατέν

Η συνταγή της ημέρας: Πατάτες ογκρατέν

Οι πατάτες «ογκρατέν» είναι ένα εκπληκτικό συνοδευτικό για το ψητό κρέας αλλά μπορούν να αποτελέσουν κι ένα χορταστικό κυρίως πιάτο πλούσιο σε γεύση! 
Μέρες που θέλω να φτιάξω κάτι γρήγορο, γευστικό και χορταστικό, δε ζαλίζομαι και πολύ...

Πατατούλες στο σπίτι πάντα υπάρχουν! Την  διαφορά την κάνει ο τρόπος  που θα μαγειρευτούν! 
«Ογκρατέν» στα γαλλικά σημαίνει το μαγείρεμα ενός φαγητού με επικάλυψη τυριών ή κρέμας στο φούρνο, ώστε η επιφάνειά του να ροδίσει και να δημιουργηθεί μια εύγευστη κρούστα. Είναι καλοφαγάδες οι Γάλλοι τελικά.

Υλικά:
1 κ. πατάτες 
300γρ μπέικον, χοντροκομμένο σε κύβους
1 κρεμμύδι
250 γρ μανιτάρια
2 σκελίδες σκόρδο
1 φλ κρέμα γάλακτος light
1/2 φλ γάλα πλήρες
1/2 κ.γ μοσχοκάρυδο, τριμμένο
100 γρ κίτρινο τυρί
αλάτι πιπέρι
1 κ.γ. θυμάρι (φρέσκο ακόμη καλύτερα)

Εκτέλεση: 
Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες σε φέτες πάχους 1 εκ. περίπου. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175οC. Σ' ένα τηγάνι ρίχνουμε το μπέικον και τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να ροδίσει καλά. Μεταφέρουμε το μπέικον σε χαρτί κουζίνας για να στραγγίξει από το περιττό λάδι. Στο ίδιο λάδι σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε το κρεμμύδι, τα μανιτάρια και το σκόρδο μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά. Αποσύρουμε από τη φωτιά αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το μαγειρεμένο μπέικον και το θυμάρι. 

ograten2-ewoman

Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος, το γάλα και το μοσχοκάρυδο και ζεσταίνουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Ρίχνουμε λίγο μείγμα κρέμας σε ένα πυρέξ, ώστε να καλυφθεί ο πάτος του. Aπλώνουμε στο πυρέξ τις μισές πατάτες σε μία στρώση. Αλατοπιπερώνουμε. Ρίχνουμε το μισό μείγμα μπέικον-μανιτάρια πάνω από τις πατάτες και πασπαλίζουμε με τη μισή γραβιέρα. Απλώνουμε τις υπόλοιπες πατάτες και ρίχνουμε το υπόλοιπο μείγμα μπέικον-μανιτάρια και την υπόλοιπη κρέμα, και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί φροντίζοντας να καλύψει όλες τις πατάτες. 

ograten3-ewoman

ogkraten4-ewoman

Σκεπάζουμε το πυρέξ με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 50' περίπου, μέχρι οι πατάτες να τρυπιούνται εύκολα. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και επιστρέφουμε το πυρέξ στο φούρνο για άλλα 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά το φαγητό.

ograten5-ewoman
Tip: Για λιγότερες θερμίδες χρησιμοποιείστε τυριά και κρέμα γάλατος με χαμηλά λιπαρά! 
Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!